Μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες, ιδίως όμως το Μαξίμου, έστειλε από το Φόρουμ των Δελφών ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος απαντώντας στις ερωτήσεις του Τόνι Μπάρμπερ, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος των Financial Times, μίλησε για την ελληνική οικονομία, τις προκλήσεις, τους κινδύνους και τις προοπτικές της.
Η ομιλία του ωστόσο δεν ήταν τεχνοκρατική. Ο διοικητής της ΤτΕ, στο επίκεντρο ενός ανελέητου πολέμου που έχει κηρύξει εναντίον του η ομάδα του Μαξίμου, σημείωσε πως για να βγει η Ελλάδα από την κρίση πρέπει να πάψει η «τοξικότητα» στις πολιτικές εξελίξεις. Και μίλησε για την εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis επαναλαμβάνοντας ότι πρόκειται για ανυπόστατες κατηγορίες από «κουκουλοφόρους μάρτυρες». Ξεκαθάρισε δε ότι θα μείνει στην ΤτΕ μέχρι το καλοκαίρι του 2020, πέραν του τρέχοντος εκλογικού κύκλου…
Ασφαλώς, ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας τη μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί από την αρχή της κρίσης. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη μείωση του κόστους εργασίας, στις ιδιωτικοποιήσεις, στη βελτίωση της Δημόσιας Διοίκησης και του φορολογικού συστήματος.
Υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία έχει γίνει σήμερα πιο εξωστρεφής, καθώς σημειώνεται μια εξαγωγική στροφή ελληνικών επιχειρήσεων.
Ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε και στα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση, τονίζοντας την απώλεια του 25% του ΑΕΠ και την έξοδο σημαντικού ανθρώπινου δυναμικού από τη χώρα.
Ως μείζον πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει άμεσα να λυθεί, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε το τεράστιο δημόσιο χρέος για το οποίο, όπως είπε, το Eurogroup θα πρέπει να δώσει λύση. «Το χρέος μας πρέπει να γίνει βιώσιμο και να πειστεί και η ΕΚΤ για αυτό» δήλωσε.
Ο διοικητής της ΤτΕ δήλωσε ότι είναι απαραίτητη η παγίωση κλίματος εμπιστοσύνης και η ομαλοποίηση των αγορών, προκειμένου η Ελλάδα να ολοκληρώσει ένα σταθερό βήμα εξόδου από την κρίση.
«Δεν πρέπει να επιστρέψουμε στο πολιτικό σύστημα να επανέλθει στις κακές συνήθειες του παρελθόντος» είπε χαρακτηριστικά. «Χρειαζόμαστε πολιτική ομαλότητα, δεν θέλουμε τοξικότητα στις πολιτικές εξελίξεις, θέλουμε συναίνεση».
Τα έξι κλειδια
Ως κλειδιά της επιτυχίας για το μέλλον ο κ. Στουρνάρας ανέφερε τα εξής:
-Πρώτον, την εκ βάθρων αναδιοργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης.
-Δεύτερον, την ενίσχυση της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.
-Τρίτον, την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων με καλύτερη αξιοποίηση της χρήσης γης, καθώς το κράτος είναι ενας σημαντικός γαιοκτήμονας.
-Τέταρτον, τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
-Πέμπτον, την επένδυση στο τρίγωνο Παιδεία- Έρευνα- Καινοτομία.
-Εκτον, την ανεξαρτησία των θεσμών γιατί χωρίς εμπιστοσύνη στους θεσμούς δεν μπορεί να λειτουργήσει η οικονομία.
Ερωτηθείς για τη λειτουργία των θεσμών απάντησε ότι είναι βασική προϋπόθεση η ανεξαρτησία τους για να υπάρξει η απαραίτητη ομαλότητα. Αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis είπε «με κατηγορούν ότι δέχθηκα δωροδοκία με έναν χαρτοφύλακα που περιείχε 1 εκατ. ευρω. Πότε συνέβη αυτό; Πότε υπέγραψα φορολογικό συμβιβασμό για την Νοvartis; Ζητώ να βρουν μια δική μου απόφαση που να ευνοεί την Novartis. Κατηγορούν 10 πολιτικά πρόσωπα χωρίς τεκμήρια. Πρόκειται για ψευδείς κατηγορίες από κουκουλοφόρους μάρτυρες».
Τέλος αναφορικά με τη θητεία του στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος τόνισε ότι τελειώνει τον Ιούλιο του 2020 και τότε θα ολοκληρωθεί.