Ολοι το λέμε μεταξύ μας και το βλέπουμε γύρω μας, αλλά πλέον υπάρχουν και σοβαρές επιστημονικές ενδείξεις να το πιστοποιούν.
Ναι, η άνοιξη έρχεται όλο και πιο γρήγορα και μάλιστα αυτή η μάλλον ανησυχητική εξέλιξη πουθενά δεν είναι τόσο εμφανής όσο στον Βόρειο Πόλο και γενικότερα στα υψηλά γεωγραφικά πλάτη.
Ερευνα αμερικανών επιστημόνων που δημοσιεύεται στο Nature Scientific Reports, η πιο ολοκληρωμένη του είδους της μέχρι σήμερα, δείχνει ότι για κάθε δέκα μοίρες γεωγραφικού πλάτους βορειότερα του Ισημερινού, η άνοιξη φθάνει περίπου τέσσερις μέρες νωρίτερα από ό,τι έφθανε πριν από μία δεκαετία.
Στις αρκτικές περιοχές η άνοιξη έρχεται έως και 16 μέρες νωρίτερα από ό,τι πριν δέκα χρόνια.
Αιτία είναι η κλιματική αλλαγή.
Οι επιστήμονες βάσισαν τα συμπεράσματά τους σε μια σειρά από φαινόμενα, όπως οι μεταναστεύσεις των πουλιών, η άνθιση των φυτών και η εμφάνιση των φύλλων των δέντρων.
Η μελέτη αξιολόγησε 743 προηγούμενες εκτιμήσεις για τον ερχομό της άνοιξης που κάλυπταν μια περίοδο 86 ετών στο βόρειο ημισφαίριο. Διαπιστώθηκε σαφής συσχέτιση ανάμεσα στην πιο πρόωρη άφιξη της άνοιξης, όσο κανείς «ανεβαίνει» προς τα βόρεια.
Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι με ποιόν τρόπο η πρόωρη άνοιξη επηρεάζει τα φυτά και τα ζώα του πλανήτη.