Βορειοελλαδίτης, Μακεδόνας και εξάδελφος του Κώστα Καραμανλή, ο Κώστας Αχιλλέα Καραμανλής ήταν ο ιδανικός να σχολιάσει τόσο τις πολυσυζητημένες δηλώσεις του Γιάννη Μπουτάρη περί μετονομασίας του αεροδρομίου «Μακεδονία», όσο και την πρόσφατη απόφαση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη να διαγράψει τον Ευάγγελο Αντώναρο, το πάλαι ποτέ πρωτοπαλίκαρο του πρώην Πρωθυπουργού.
Για το κομματικό ζήτημα της διαγραφής του κ. Αντώναρου, ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ υπογράμμισε ότι ο συγκεκριμένος πολιτικός εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές του απόψεις και όχι τον εξάδελφό του. «Επειδή υπάρχει ένα πολιτικό κουτσομπολιό για το ποιος εκφράζει ποιον και αν αυτό έχει μια σημασία ή σημειολογία, όλο αυτό πρέπει να το διασαφηνίσουμε. Ο καθένας στη ζωή και στην πολιτική και στον δημόσιο λόγο εκφράζει τον εαυτό του», σημείωσε ο κ. Καραμανλής, ο οποίος ήταν καλεσμένος στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ.
Δικαίως διεγράφη ο κ. Αντώναρος, πρόσθεσε, σημειώνοντας ο Κώστας Καραμανλής όταν έχει κάτι να πει το λέει μόνος του. Διερωτήθηκε μάλιστα, πώς γίνεται να λένε κάποιοι ότι ο κ. Αντώναρος εκπροσωπεί τον Καραμανλή, όταν ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος πριν από εννιά χρόνια. «Δηλαδή», παρατήρησε, «ο Θόδωρος Ρουσόπουλος που είπε τα ακριβώς αντίθετα από τον Αντώναρο, δεν ήταν και αυτός κυβερνητικός εκπρόσωπος;».
Παράλληλα, πάντως, τόνισε ότι μια διαγραφή είναι πάντα μια λυπηρή διαδικασία, ειδικά σήμερα που το κόμμα πρέπει να είναι ενωμένο. Ως γνωστόν, ο κ. Αντώναρος κυβερνητικός εκπρόσωπος την πενταετία Καραμανλή, διεγράφη το Σάββατο από τη ΝΔ με απόφαση του κ. Μητσοτάκη εξαιτίας των αναρτήσεών του κατά του αντιπροέδρου του κόμματος Αδωνι Γεωργιάδη, με αφορμή την υπόθεση Νovartis.
Οπως αναμενόταν ο κ. Καραμανλής απέρριψε και τα περί διαύλων του περιβάλλοντος Καραμανλή με τον ΣΥΡΙΖΑ, με σύνδεσμο τον αν. υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ σχολίασε ότι πολλοί στην πολιτική έχουν μεταπηδήσει σε άλλα κόμματα και σημείωσε ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος ήταν στην ΕΥΠ «λίγους μήνες» επί Καραμανλή. «Δεν μπορείς να δηλώνεις και με τον Καραμανλή και με τον ΣΥΡΙΖΑ» σχολίασε με νόημα ο βουλευτής της ΝΔ. Τόνισε επίσης ότι ούτε για αστείο δεν μπορεί να ειπωθεί ότι ο Κώστας Καραμανλής στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ. Επανέλαβε ότι τη ΝΔ εκφράζει ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Σουρεαλιστικές» οι δηλώσεις Μπουτάρη
Αλλά ο κ. Κ. Αχ. Καραμανλής δεν έμεινε μόνο στο θέμα της διαγραφής Αντώναρου και το ποιος εκπροσωπεί τον πρώην Πρωθυπουργό. Στάθηκε ιδιαίτερα στις δηλώσεις του κ. Μπουτάρη. Μάλιστα σχολιάζοντας τα όσα είπε νωρίτερα το πρωί στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο βουλευτής Σερρών παρατήρησε ότι μάλλον θα ήταν «αγουροξυπνημένος».
«Νομίζω ότι είναι ένα ακόμη δείγμα υπερβολής του δημάρχου» και η αλήθεια είναι ότι ο κ. Μπουτάρης «μας έχει μπερδέψει καθώς ο ίδιος υποστήριζε ότι δεν είναι στην αρμοδιότητα των δημάρχων να κάνουν εξωτερική πολιτική. Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό το μόνο που κάνει είναι εξωτερική πολιτική».
«Με όλο τον σεβασμό, καλό θα ήταν ο κ. Μπουτάρης να ασχοληθεί με τα θέματα των δημοτών του, την καθαριότητα», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Χαρακτήρισε δε τα περί μετονομασίας του αεροδρομίου «Μακεδονία» σε «Νίκος Γκάλης», «σουρρεαλιστικές και ακραίες δηλώσεις» που δεν υπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.
«Εξωτερική πολιτική κάνει η κυβέρνηση και δυστυχώς αυτή η κυβέρνηση με τον τρόπο που κάνει εξωτερική πολιτική δείχνει ότι δεν έχει συνειδητοποιήσει πόσο σοβαρό είναι το συγκεκριμένο ζήτημα», υπογράμμισε. Είναι σαφές κατά τον κ. Καραμανλή ότι ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης «είναι στην ίδια γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα του Σκοπιανού».
Ερωτηθείς, δε, για το αν αυτές οι δηλώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως διαπραγματευτικό όπλο από την άλλη πλευρά εναντίον της Ελλάδας, απάντησε: «Είμαι σίγουρος ότι αυτός είναι ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος», ενώ τόνισε ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ «δύσκολο σημείο της διαπραγμάτευσης και καλό είναι να προσέχουμε τι λέμε». «Η κυβερνήση στο ζήτημα του Σκοπιανού έχει χάσει την μπάλα», είπε και σημείωσε ότι «επιθυμία της ΝΔ είναι να μην υπάρχει ο όρος “Μακεδονία” στο όνομα».
Τέλος, υπογράμμισε ότι θεωρεί «εξαιρετικά δύσκολο αν δεν έχουν επιλυθεί όλα τα άλλα ζητήματα να ψηφίσουμε αυτή τη συμφωνία (στη Βουλή). Προυπόθεση να έχουμε συμφωνία είναι να κάνουν τα Σκόπια ένα βήμα πίσω».