Μελαχροινός, σκούρο δέρμα και γαλάζια μάτια είχε ο άνδρας του Τσένταρ | Channel 4
Επικαιρότητα

Οι πρώτοι σύγχρονοι Βρετανοί ήταν σχεδόν μαύροι

Η αντίληψη που έχουμε για τους ανοιχτόχρωμους και ξανθούς Βορειοευρωπαίους ανατρέπεται από την ανάλυση του DNA ενός προϊστορικού άνδρα με προγόνους που ήλθαν στη Βρετανία από τη Μέση Ανατολή
Protagon Team

Ανθρωποι με αρκετά σκούρο δέρμα που σχεδόν έφτανε στο μαύρο ζούσαν στη Βρετανία πριν από 10.000 χρόνια όπως δείχνει η γενετική ανάλυση σε έναν καλά διατηρημένο κρανίο από εκείνη την εποχή.

Το κρανίο του άνδρα του Τσένταρ, όπως είναι γνωστός, εντοπίστηκε πριν από ένα αιώνα σε μια σπηλιά στο Σόμερσετ. Σήμερα γνωρίζουμε ότι ήταν μεταξύ των πρώτων ανθρώπων που ζούσαν στο νησί όταν οι παγετώνες άρχισαν να υποχωρούν και οι προϊστορικοί άνθρωποι να εποικίζουν τη Βρετανία.

Η αντίληψη που είχαμε για τον πληθυσμό της εποχής ήταν ότι είχαν ανοιχτόχρωμο δέρμα και μαλλιά, γράφει ο Guardian.

Ωστόσο η προσεκτική ανάλυση του DNA του προϊστορικού άνδρα δείχνει ότι είχε σκούρο καφέ προς το μαύρο δέρμα, ήταν μελαχρινός με σγουρά μαλλιά, αλλά είχε και γαλάζια μάτια.

Το δείγμα ελήφθη από το κρανίο του άνδρα και ήταν λίγα μόνο χιλιοστά του γραμματίου του οστού. Από αυτό οι επιστήμονες κατάφεραν να ανασυνθέσουν όλο το γονιδίωμα του άνδρα αλλά και να ανασυνθέσουν το πρόσωπό του.

Η απώτερη προέλευση του Ανδρα του Τσένταρ ήταν η Μέση Ανατολή. Οι μακρινοί του πρόγονοι έφυγαν από τη δυτική Αφρική, πέρασαν στη Μέση Ανατολή και από εκεί στην Ευρώπη μετακινούμενοι συνεχώς προς τα βόρεια.

Πριν από μερικές χιλιάδες χρόνια η Βρετανία ήταν ακόμη ενωμένη με την ηπειρωτική Ευρώπη. Από αυτό το πέρασμα έφτασαν στη Βρετανία, η οποία τελικά αποκόπηκε από την ξηρά και έμεινε ένα μεγάλο νησί.

Στη Βρετανία έφτασαν πολλά κύματα ανθρώπων από την ηπειρωτική Ευρώπη, πολύ πιθανόν από διαφορετικά σημεία της ηπείρου, υποδεικνύει η ανάλυση.

Ο Ανδρας δεν φαίνεται να σχετίζεται με τους ανθρώπους που ζούσαν στην ίδια σπηλιά 5.000 χρόνια νωρίτερα από αυτόν και είχαν κανιβαλιστικές συνήθειες.

Η έμμεση ανακάλυψη από την ανάλυση του DNA είναι ότι τα γονίδια για πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα διαδόθηκαν πολύ πιο αργά από όσο νομίζαμε. Ακόμη βλέπουμε ότι το χρώμα του δέρματος δεν υποδεικνύει την γεωγραφική προέλευση ενός ανθρώπου, όπως πολλές φορές ισχύει σήμερα.

Ενας λόγος που «άνοιξε» το χρώμα του δέρματος ήταν γιατί το λευκό δέρμα απορροφά καλύτερα το ηλιακό φως που χρειάζεται για την παραγωγή της βιταμίνης D. Η διάδοση της γεωργίας σημαίνει με τη σειρά της ότι άλλαξε η διατροφή και οι άνθρωποι έπαιρναν λιγότερα λιπαρά οξέα από τα ψάρια, τα οποία είναι από τις βασικές πηγές τους.