Υποτίθεται ότι τους προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση Novartis, αυτούς που εμπλέκουν δέκα πολιτικά πρόσωπα, τους γνωρίζουν μόνο οι εισαγγελείς. Υποτίθεται. Διότι το πρωί της Τετάρτης, σε μια έμμεση παραδοχή της κυβερνητικής εμπλοκής στην όλη ιστορία, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης ο οποίος υπονόησε ότι γνωρίζει την ταυτότητά τους.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΑΝΤ1, oι τρεις μάρτυρες είναι πρώην στελέχη της Novartis που τους έπιασαν με πλουτισμό τον οποίο δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν.
«Τι είναι, από τον Άρη ήρθαν;», διερωτήθηκε ειρωνικά και με το γνωστό του ύφος ο υπουργός για να συμπληρώσει: «Δεν είναι αγαθά παιδιά, βρήκαν τον πλουτισμό, τους πίεσαν και κελάηδησαν».
Μολονότι κανείς δεν (πρέπει να) ξέρει την ταυτότητα των μαρτύρων –αυτή είναι η λογική της προστασίας τους– ο κ. Πολάκης παραδέχτηκε: «Είμαι ενημερωμένος». Απέδωσε όμως την «ενημέρωσή» του αυτή στο ότι είναι… γιατρός και τα ξέρει αυτά από χρόνια. Υπενθύμισε δε πως τα έχει καταγγείλει αυτά τα φαινόμενα από καιρό στη Βουλή. «Φάρμακα της Novartis εκτόπισαν άλλων εταιρειών με διαδικασίες αθέμιτου ανταγωνισμού», είπε για να αποδείξει ότι αυτό ήταν γνωστό σε όλους.
Η έμμεση παραδοχή ότι γνωρίζει την ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων έδωσε την ευκαιρία στους θιγόμενους να διατρανώσουν με επιχειρήματα πλέον το αίτημά τους για άρση του καθεστώτος προστασίας εκείνων που τους κατηγορούν.
Χαρακτηριστικό το σχόλιο στο Twitter του Αδωνι Γεωργιάδη, ενός εκ των εμπλεκομένων.
«Το ότι ο Πολάκης γνωρίζει ποιοι είναι οι “προστατευόμενοι” μάρτυρες αλλάζει τα πάντα. Δεν μπορούν πλέον να είναι ανώνυμοι, αφού τους γνωρίζει η Κυβέρνηση. Δεύτερον έχουν συμφέρον να καταγγείλουν, άρα δεν είναι νόμιμη η μαρτυρία τους. Τους έκαψε ο Παύλος» έγραψε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Την άρση της προστασίας μαρτύρων ζήτησε την Τρίτη και ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος επίσης βρίσκεται στη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή.
Ποιος Σαράφης;
Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ένας εκ των προστατευόμενων μαρτύρων έχει καταθέσει με το όνομα Μάξιμος Σαράφης. Κάποιοι σε αυτό ανέγνωσαν ορισμένες αριστερές κληρονομιές, από αυτές που τόσο τιμά συχνά-πυκνά ο κ. Πολάκης: ο Σαράφης ήταν ο στρατιωτικός αρχηγός του ΕΛΑΣ ενώ Μάξιμος είναι ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, εκ των ιδρυτών του ΣΕΚΕ –που μετονομάστηκε σε ΚΚΕ– και ο πρώτος επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ, στη δεκαετία του 1920. Το δεύτερο όνομα είναι Αικατερίνη Κελέση.
Ο κ. Πολάκης επέμεινε πάντως να περιγράφει τους μάρτυρες ως κάποιους που όλοι θα υπέθεταν τον προηγούμενο ρόλο τους. «Τον κ. Τσοχατζόπουλο, συγγενείς του που παίρνανε μίζες, δεν τον δώσανε; Οταν βγαίνει στη δημοσιότητα αυτό που έχεις κάνει, πρέπει να είσαι πιο σεμνός και ταπεινός και όχι να απειλείς με μηνύσεις. Την αξιοπιστία των μαρτύρων την έκρινε η Δικαιοσύνη», είπε ο αν. υπουργός Υγείας, ο οποίος μάλιστα δεν δίστασε να παραλληλίσει την υπόθεση με την δίκη της Χρυσής Αυγής. «Οι μάρτυρες που θα οδηγήσουν στην καταδίκη της Χρυσής Αυγής», είπε, «είναι προστατευόμενοι γιατί είναι πρώην στελέχη της οργάνωσης, που γνωρίζουν τη δομή από μέσα».