Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς | Nikos Libertas / SOOC
Επικαιρότητα

Κοτζιάς: «Στο συλλαλητήριο ήταν 120.000-140.000 άτομα, δεν αλλάζουν την πολιτική μας»

Ο υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξή του εφ'όλης της ύλης του Σκοπιανού, επανέρχεται στον αριθμό των διαδηλωτών ενώ λέει «όχι» σε σπονδυλωτή λύση με τη γειτονική χώρα
Protagon Team

Συνέχεια στη συζήτηση για τον αριθμό των διαδηλωτών της Κυριακής δίνει ο Νίκος Κοτζιάς που έκανε μια εκτίμηση ακόμη χαμηλότερη από την επίσημη των 140.000 ανθρώπων.

Σε συνέντευξή του στο Euronews, στην οποία κυριαρχεί το Σκοπιανό και επόμενες ενέργειες της κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι «το συλλαλητήριο δεν ήταν τόσο μεγάλο, όπως ανέμεναν οι διοργανωτές του, αν λάβετε υπόψη σας ότι ήταν ολόκληρη η κεντροδεξιά, δεξιά και ακροδεξιά αντιπολίτευση, όπως και η Εκκλησία και άλλοι οργανισμοί, άρα ήταν ένα μήνυμα ότι ο κόσμος δεν δίνει την ίδια σπουδαιότητα στο ζήτημα με τον τρόπο που δίνει η Νέα Δημοκρατία. Νομίζω ότι ήταν απογοητευτικό για την ίδια.

» Εμείς εκτιμήσαμε ότι ήταν 120. 000 με 140.000 κόσμου, μια μεγάλη συγκέντρωση, μία έκφραση δημοκρατικής βούλησης, όχι από όλους, αλλά από τους περισσότερους νομίζω».

Ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ακόμη ότι αυτή η έκφραση δημοκρατικής βούλησης λαμβάνεται υπόψη, αλλά δεν αλλάζει την πολιτική της. «Διότι, όπως συνηθίζω να λέω η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή» τόνισε.

Σε ερώτημα για αυτά που είναι υπό διαπραγμάτευση, ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι «είναι η γλώσσα και η εθνότητα».

Για τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός «συμφωνήσαμε ένα πράγμα: ότι θα υπάρξει ένα Σύμφωνο, το οποίο και μετά από πρόταση των δύο Πρωθυπουργών θα το κάνει η δικιά μας πλευρά, υπό την δική μου ευθύνη».

Προσθέτει σχετικά: «Φαίνεται ότι κάποιοι στα Σκόπια, υποδεέστεροι του Πρωθυπουργού, κάνανε δεύτερες σκέψεις, τις οποίες θεώρησε σημαντικές ο κ. Νίμιτς και έπρεπε να του θυμίσω ότι όσα έχουν συμφωνήσει οι δύο Πρωθυπουργοί ισχύουν για όλους. Όσον αφορά την ταυτότητα, το τι άποψη έχουμε εμείς θα το ανακοινώσουμε εμείς. Θα την εκφράσουμε στις διαπραγματεύσεις εμείς και όχι ο διαμεσολαβητής. Αυτές ήταν οι δύο μου παρατηρήσεις».

«Οχι» σε σπονδυλωτή λύση

Επιπλέον απέκλεισε και τα σενάρια σπονδυλωτής επίλυσης που θα διευκόλυναν την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, η οποία βασίζεται σε ασταθή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε κάτι, το οποίο είναι νομικά, ιστορικά και πολιτικά παρά φύσει, σε δύο κράτη που θέλουν να συνεννοούνται. Εννοώ ότι οι αλλαγές του ονόματος πρέπει να γίνουν με τρόπο που θα διευκολύνουν την είσοδο της γείτονος φίλης χώρας στους οργανισμούς που εκείνη επιθυμεί. Δεν έχουμε εμείς ούτε βιασύνη, ούτε είναι δικό μας κύριο θέμα, εκείνοι θέλουν, εμείς το υποστηρίζουμε».

Εκτιμά, τέλος ότι «ο κ. Ζάεφ διαθέτει επάρκεια πλειοψηφίας, ώστε να επικυρώσει μία διεθνή Συμφωνία. Οι συνταγματικές αλλαγές θα γίνουν στην ώρα τους» διευκρίνισε πάντως.

Σε ερώτημα για το αν η ελληνική πλευρά προκρίνει το Gorna Makedonyia, ο υπουργός Εξωτερικών απαντά ότι «η ελληνική πλευρά έχει μπροστά της μία σειρά από σύνθετες ονομασίες ανάμεσα σε αυτές προτιμά αυτές που έχουν σλαβική χροιά στη φωνητική τους αλλά εναπόκειται στην διαπραγμάτευση το που θα συμφωνήσουμε και ορισμένες επιλογές είναι και θέμα κατόπιν αν συμφωνήσουμε στα κριτήρια της ίδιας της κυβέρνησης των Σκοπίων».

Σε άλλο σημείο επισημαίνει ότι «η ελληνική κυβέρνηση πήρε την ευθύνη να δηλώσει δημόσια ότι θέλει αλλαγή του ονόματος, ότι αυτό το όνομα θα είναι σύνθετο για όλες τις χρήσεις με ένα προσδιορισμό συγκεκριμένο και βγήκαμε δημόσια και είπαμε ότι σε αυτή την ονομασία θα περιλαμβάνεται ο όρος Μακεδονία. Εμείς δηλαδή κάναμε τη δουλειά μας, περιμένω ακόμα από τα Σκόπια επιτέλους να βγουν δημόσια να πουν σε αυτή τη σύνθετη ονομασία ποιο θα είναι το επίθετο μπροστά από το ουσιαστικό και να το περιγράψουν στον πληθυσμό τους. Εμείς προετοιμάζουμε και μάλιστα όπως βλέπετε με τις δυσκολίες που έχει κάτι τέτοιο την κοινή γνώμη, δεν βλέπω να κάνει την ίδια προετοιμασία και αυτό με προβληματίζει πολύ σήμερα που κάνουμε την συνέντευξη αυτή, η άλλη πλευρά».