Οι δύο πρόεδροι κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο | Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Επικαιρότητα

Στήριξη στα εθνικά ζήτησε από τον πρόεδρο του Ισραήλ ο Παυλόπουλος

Το μεσανατολικό αλλά και διμερή θέματα κυριάρχησαν κατά τη συνάντηση του έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ισραηλινό ομόλογό του Ρέουβεν Ρίβλιν, ενώ τέθηκε και το ζήτημα της Ιερουσαλήμ
Protagon Team

Μήνυμα κατά της αναβίωσης του ναζισμού έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του με τον πρόεδρο του Ισραήλ Ρέουβεν Ρίβλιν, ο οποίος είναι σε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Ο κ. Παυλόπολος ζήτησε ακόμη τη στήριξη του Ισραήλ στις ελληνικές θέσεις, ενώ τέθηκε κατά τις επίσημες δηλώσεις και το θέμα της Ιερουσαλήμ.

Παίρνοντας αφορμή από την επίσκεψη που ο έλληνας Πρόεδρος είχε πραγματοποιήσει στο Ισραήλ και στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, αλλά και την εν εξελίξει επίσκεψη του κ. Ρίβλιν, η οποία συμπίπτει με την επέτειο του Ολοκαυτώματος, ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε ότι οι Ελληνες θεωρούν το Μουσείο Ολοκαυτώματος ελάχιστο φόρο τιμής στους Εβραίους της Θεσσαλονίκης.

Δεν πρέπει να επιτραπεί η δράση υπολειμμάτων του φασισμού και του ναζισμού, που αποτελούν κίνδυνο για την ανθρωπότητα, τόνισε.

Επιπλέον σε αναφορά του στις διάφορες πτυχές του Μεσανατολικού, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στη δράση του ISIS, ενώ πρότεινε επίλυση του Παλαιστινιακού, δίκαιη και βιώσιμη και για τους δύο λαούς, τον ισραηλινό και τον παλαιστινιακό. Επίσης τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των ευρωισραηλινών σχέσεων.

Αναφορικά με τα εθνικά θέματα, ο κ. Παυλόπουλος κάλεσε τον ομόλογό του να στηρίξει τις θέσεις της Ελλάδας και αναφέρθηκε και σε ανοιχτά ζητήματα, όπως το Κυπριακό, τις σχέσεις με την Τουρκία και την ΠΓΔΜ.

(Nikos Libertas / SOOC)

Στο τέλος των δηλώσεων, ο κ. Παυλόπουλος θύμισε ότι οι τρεις πυλώνες του ευρωπαϊκού πολιτισμού είναι η Αθήνα, η Ρώμη και η Ιερουσαλήμ.

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος του Ισραήλ είπε ότι όπως η Αθήνα και η Ρώμη είναι οι πρωτεύουσες της Ελλάδας και της Ιταλίας αντιστοίχως, έτσι και η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ακολουθεί στο θέμα τη θέση της ΕΕ με την εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Θέση, ωστόσο, που «δεν αλλάζει τη βούλησή μας να δούμε το Ισραήλ όλο και πιο κοντά στην ΕΕ», όπως ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είχε υπερψηφίσει ψήφισμα στον ΟΗΕ με το οποίο καταδικαζόταν η απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ (όπου είναι και η ελληνική) στην Ιερουσαλήμ.

«Ολο και πιο σημαντική η συνεργασία μας»

Η συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ γίνεται τώρα ακόμη πιο σημαντική εξαιτίας των ενεργειακών κοιτασμάτων, τόνισε από την πλευρά του στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ισραήλ, συμπεριλαμβάνοντας και τη Λευκωσία στους κοινούς ενεργειακούς σχεδιασμούς.

«Αρκετά πια με τους πολέμους και τις διενέξεις», δήλωσε ακόμη και υπεραμύνθηκε λύσεων που συνδυάζουν ειρήνη και ασφάλεια.

Μιλώντας για το ελληνικό Μουσείο Ολοκαυτώματος, ανέφερε ότι, μέσω αυτού, η ανθρωπότητα λέει όχι στον αντισημιτισμό και ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την πολύ καλή συνεργασία.

Το πρόγραμμα του πρόεδρου του Ισραήλ

Ο πρόεδρος του Ισραήλ θα συναντηθεί ακόμη με τον Αλέξη Τσίπρα.

Αργότερα μέσα στην ημέρα θα μεταβεί στην ισραηλινή πρεσβεία όπου θα βραβευτούν προσωπικότητες που συνέβαλαν στην εμπέδωση της ελληνοϊσραηλινής φιλίας. Τα βραβεία θα αποδοθούν στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, στον προπονητή Παναγιώτη Γιαννάκη, στον μουσικοσυνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο καθώς και στον αείμνηστο επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, το βραβείο του οποίου θα παραλάβει ο γιός του, πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το Μουσείο του Ολοκαυτώματος θα θεμελιώσουν από κοινού την Τρίτη ο κ. Ρίβλιν με τον Αλέξη Τσίπρα.