Ο Ουαλίντ Μπεν Ταλάλ, όπως εμφανίστηκε σε βίντεο αμέσως μετά την απελευθέρωσή του | REUTERS/Katie Paul
Επικαιρότητα

Πόσα δισ. δολάρια στοίχισε η ελευθερία του σε αυτόν τον σαουδάραβα πρίγκιπα;

Ο Αλ-Ουαλίντ μπεν Ταλάλ, συγγενής του νέου ισχυρού άνδρα της χώρας, αναγκάστηκε να παραδώσει στην κυβέρνηση ένα σημαντικό μέρος της περιουσίας του που υπολογίζεται σε 17,4 δισ. δολάρια
Protagon Team

Στην περίπτωση του σαουδάραβα δικσεκατομμυριούχου Αλ-Ουαλίντ μπεν Ταλάλ, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος μετά από πανάκριβο διακανονισμό με τις αρχές, η φράση «χρυσό κλουβί» είναι σχεδόν κυριολεκτική.

Λίγο πριν από την έξοδό του από τη «φυλακή» το Σάββατο, ο Ταλάλ έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο με τον ίδιο να ξεναγεί τους θεατές στην υπερπολυτελή σουίτα όπου ζούσε για 80 ημέρες.

Πιο λεπτός και με μούσι, ο πρώην φυλακισμένος ακούγεται να λέει ότι «είμαι πολύ άνετος, γιατί είμαι στην πατρίδα μου, στο σπίτι μου. Κανένα πρόβλημα, όλα καλά».

Εξασφάλισε την ελευθερία του παραχωρώντας στην κυβέρνηση ένα σημαντικό ποσό της αμύθητης περιουσίας του – πιθανόν κάποια δισεκατομμύρια δολάρια.  Το Forbes εκτιμά την περιουσία του σε 17,4 δισ. δολάρια (περίπου το 9% του ελληνικού ΑΕΠ)

Είχε συλληφθεί πριν από περίπου τρεις μήνες στο πλαίσιο εκστρατείας κατά της διαφθοράς την οποία ενορχήστρωσε ο νέος ισχυρός άνδρας του βασιλείου ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπεν Σαλμάν.

Ο 62χρονος Ταλάλ, εξάδελφος του Σαλμάν, ήταν ο πιο υψηλά ιστάμενος ανάμεσα στις περίπου 350 προσωπικότητες (μέλη της βασιλικής οικογένειας, υπουργοί, πρώην υπουργοί και άλλοι ισχυροί άνδρες) που τέθηκαν υπό κράτηση κυρίως στο ξενοδοχείο πέντε αστέρων Ritz-Carlton στο Ριάντ.

Περισσότερο προσβλητική από τη διαδικασία της σύλληψης για τα μέλη της ελίτ της χώρας ήταν η εικόνα τους να κοιμούνται στρωματσάδα στις πολυτελείς αίθουσες του ξενοδοχείου τις πρώτες ώρες και ημέρες της κράτησης.

Όπως σημειώνουν οι New York Times η απελευθέρωση του Ταλάλ δίνει το μήνυμα ότι η επιχείρηση κατά της διαφθοράς παίρνει τέλος, εξάλλου τις τελευταίες εβδομάδες πολλοί από τους συλληφθέντες απελευθερώθηκαν.

Εδώ και εβδομάδες είχε γίνει γνωστό ότι οι περισσότεροι από τους κρατουμένους αποδέχθηκαν έναν οικονομικό διακανονισμό με αντάλλαγμα την απελευθέρωσή τους.

Ετσι θα επιστρέψουν στο δημόσιο ταμείο ποσά που οι αρχές εκτιμούν ότι έχουν αποκτηθεί με παράνομο τρόπο – ο Σαλμάν εκτιμούσε ότι μπορεί να φτάσουν και τα 100 δισ. δολάρια!

Αλλοι θα παραιτηθούν από τον έλεγχο επιχειρήσεων, όπως ο Ουαλίντ αλ-Ιμπραχίμ, ιδιοκτήτης του αραβικού δορυφορικού δικτύου MBC που πλέον δέχτηκε να το εγκαταλείψει.

Πώς στήθηκε η επιχείρηση

Η όλη επιχείρηση είχε καλυφθεί από πέπλο σιωπής και μυστικότητας, σε σημείο ώστε να μην είναι σαφές πόσοι ακριβώς συνελήφθησαν, για ποιο λόγο κατηγορούνταν και ποια ανταλλάγματα έδωσαν για να αφεθούν ελεύθεροι.

Οι New York Times αναφέρουν ότι αυτοί που συνελήφθησαν είχαν κληθεί σε γεύμα με τον βασιλιά Σαλμάν και ότι μεταφέρθηκαν στο ξενοδοχείο για την ιδιότυπη κράτησή τους.

Είχαν το δικό τους δωμάτιο, αλλά η πόρτα ήταν ανοιχτή για να τους επιτηρούν οι φρουροί. Είχαν τηλεόραση και room service αλλά όχι τηλέφωνο και Ιντερνετ. Ακόμη, τους απαγόρευσαν την πρόσβαση σε δικηγόρο, τους έδωσαν όμως τη δυνατότητα να έχουν γιατρό και ράφτη καθώς η σύλληψη τους αιφνιδίασε και δεν είχαν προσωπικά είδη.