Ο Σίλβιο μπερλουσκόνι χειρονομεί σε τηλεοπτική εκπομπή | REUTERS/Remo Casilli
Επικαιρότητα

Η (διαφαινόμενη) επιστροφή του μπερλουσκονισμού στην Ιταλία

Ακόμα και χωρίς τον πρώην πρωθυπουργό, γιατί τα παλαιά πολιτικά αμαρτήματα τον κρατούν εκτός αξιωμάτων, η Κεντροδεξιά επιστρέφει, αν και η Ιταλία μπορεί να βρεθεί σε νέες πολιτικές περιπέτειες μετεκλογικά
Protagon Team

Στην κατάσταση αδιαφορίας για το αποτέλεσμα των εκλογών που θα γίνουν στις 4 Μαρτίου έχουν περιπέσει και οι Ιταλοί – η πανευρωπαϊκή «αρρώστια» της κούρασης από την πολιτική τους χτύπησε και αυτούς.

Ανάμεσα σε μια Κεντροαριστερά που ασχολείται περισσότερο για τις εσωτερικές της έριδες, μια Δεξιά που είναι ένα βήμα από το να επιστρέψει και τη λαϊκιστική Δεξιά του Κινήματος των 5 Αστέρων που εσχάτως έχει βάλει νερό στο κρασί της, οι επιλογές δεν ενθουσιάζουν τους Ιταλούς.

Ο Μπερλουσκόνι στα 81 του χρόνια, πολιτικά παραμένει στην πρώτη γραμμή, αν και λόγω της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων οι Ιταλοί δεν θα τον δουν για άλλη μία φορά στο πρωθυπουργικό μέγαρο. (Ποτέ δεν ξέρει κανείς τι θα γίνει σε μερικούς μήνες).

Η γραμμή του Forza Italia είναι ότι το κόμμα αντιπροσωπεύει τα σταθερά και έμπειρα χέρια στα οποία οι Ιταλοί πρέπει να εναποθέσουν την ηγεσία της χώρας, αντί για το Κίνημα 5 Αστέρια.

Οι προβλέψεις των αναλυτών, όπως τις μεταφέρει ο Guardian είναι ότι το Forza Italia έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές. Μαζί με την Λέγκα του Βορρά και το επίσης ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας κοιτούν ακόμη και την απόλυτη πλειοψηφία.

Ο Ματέο Ρέντσι παραμένει επικεφαλής ενός αποδυναμωμένου κόμματος (EPA/FLAVIO LO SCALZO)

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρνουν τον κεντροδεξιό συνασπισμό στο 38-39% της ψήφου, το Κίνημα 5 Αστέρια να υπολείπεται κατά περίπου 10 μονάδες (αλλά σαν μεμονωμένο κόμμα προηγείται όλων των άλλων) ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) να είναι στο 21-22%, πιθανόν και ακόμη πιο χαμηλά.

Το ποσοστό για την αυτοδυναμία είναι περί το 40% για το πρώτο κόμμα αλλά θα πρέπει να έχει και μια ικανή διαφορά από το δεύτερο. Αυτό δυσκολεύει αρκετά τον σχηματισμό κυβέρνησης και φέρνει στο προσκήνιο –όχι πολύ πιθανά- σενάρια μεγάλου συνασπισμού α λα ιταλικά, μεταξύ Forza Italia και PD.

Πιθανά ονόματα πρωθυπουργών από τη Δεξιά είναι ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας, ο Λούκα Ζάια που είναι πρόεδρος της επαρχίας του Βένετο και ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Αντόνιο Ταγιάνι.

Πάντως, αν υπάρχει κάτι για το οποίο συμφωνούν οι αναλυτές είναι ότι η Κεντροαριστερά υπό τον Ματέο Ρέντσι, επίσης πρωθυπουργό την πενταετία που πέρασε από τις τελευταίες εκλογές, είναι μπροστά σε ταπεινωτική ήττα, παρόμοια με αυτή των Σοσιαλιστών στη Γερμανία.

Ο Ρέντσι υποσχέθηκε, κατάφερε κάποια από αυτά, όπως το να σταθεροποιήσει την οικονομία, αλλά οδηγήθηκε στην παραίτηση όταν προκάλεσε και έχασε το δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές. Ωστόσο παραμένει στην ηγεσία του PD.

Το κόμμα και ευρύτερα η παράταξη έχουν να αντιμετωπίσουν το ίδιο μεγάλο πρόβλημα που έχουν και άλλα κεντροαριστερά κόμματα στην Ευρώπη. Εφάρμοσαν κεντροδεξιές πολιτικές, ξέχασαν την πολιτική τους κληρονομιά και δεν είναι πειστική εναλλακτική – έτσι οι ψηφοφόροι τους, και ειδικά οι νέοι, γύρισαν την πλάτη.

Ο Λουίτζι ΝτιΜάιο του Κινήματος Πέντε Αστέρια (Reuters)

Στην Ιταλία κοιτούν προς το Κίνημα 5 Αστέρια του Γκρίλο που με τη σειρά του βάζει νερό στο κρασί των πιο ριζοσπαστικών προτάσεων που έκαναν στο παρελθόν.

Προ ημερών ο μόλις 31 ετών υποψήφιος του Κινήματος Λουίτζι Ντι Μάιο υπαναχώρησε από την δέσμευση για δημοψήφισμα για το ευρώ λέγοντας ότι «είναι ώρα να αλλάξουμε το ευρώ, όχι να φύγουμε από αυτό».

Ρητορική που δεν θυμίζει το παρελθόν του Κινήματος, αλλά πιο πολύ τακτικές άλλων κομμάτων.