Οπως λέει και ο φωτεινός πίνακας «Δεν υπάρχει καμία απειλή» | Instagram/@sighpoutshrug/via REUTERS
Επικαιρότητα

Πώς ένα λάθος έκανε τη Χαβάη να πιστέψει ότι δέχεται πυραυλική επίθεση

Τελικά δεν ήταν ο Κιμ που πάτησε το κουμπί, αλλά ένας βιαστικός υπάλληλος που επέλεξε το... λάθος μενού στον υπολογιστή του και κατατρόμαξε μια ολόκληρη πολιτεία των ΗΠΑ
Protagon Team

Νωρίς το πρωί του Σαββάτου, η Χαβάη άκουσε τον ανησυχητικό ήχο των σειρήνων συναγερμού για μια επίθεση εναντίον της. Μήπως είχε πατήσει ο Κιμ Γιονγκ-Ουν το κουμπί φέρνοντας ένα πυρηνικό Αρμαγεδδώνα;

Τελικά ήταν απλά ένα λάθος ενός υπαλλήλου, ο οποίος με τη σειρά του παρασύρθηκε από μια τραγική σχεδιαστική αστοχία στο σύστημα ενεργοποίησης του συναγερμού.

Τα γεγονότα, όπως τα περιγράφει η Washington Post, πιο πολύ θυμίζουν κωμωδία παρά μια κρίσιμης σημασίας εφαρμογή σε μια πολιτεία που έχει την ατυχία να είναι πιο κοντά στη Βόρεια Κορέα και άρα πιο εκτεθειμένη σε μια πιθανή επίθεση από αυτή.

Στις 8 το πρωί του Σαββάτου, τοπική ώρα, ένας υπάλληλος στην Υπηρεσία Διαχείρησης Εκτάκτων Αναγκών της Χαβάης πήγε στο πόστο του.

Το Σάββατο ήταν προγραμματισμένο να γίνει μια δοκιμή του συστήματος εκτάκτων προειδοποιήσεων. Ο μηχανισμός θα έμπαινε σε λειτουργία αλλά δεν γινόταν καμία αποστολή μηνύματος στους πολίτες.

Δυστυχώς αυτοί που σχεδίασαν το σύστημα έβαλαν δίπλα-δίπλα στο μενού τις επιλογές «Δοκιμή αποστολής μηνύματος» και «Αποστολή μηνύματος».

Αντί να επιλέξει τη πρώτη επιλογή, ο υπάλληλος πάτησε κατά λάθος τη δεύτερη στέλνοντας αυτό το μήνυμα σε κινητά πολιτών και τουριστών σε όλη την πολιτεία: «ΑΠΕΙΛΗ ΒΑΛΛΙΣΤΙΚΟΥ ΒΛΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΧΑΒΑΗ. ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ. ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ».

Το μήνυμα που έφτασε σε όλα τα κινητά (Courtesy of TWITTER @wpugh/via REUTERS)

Πέρασαν 38 λεπτά μέχρι να σταλεί μήνυμα επανόρθωσης, αρκετά για να τρομάξουν τους πάντες.

Μετά το περιστατικό διατάχτηκε έρευνα για την απόδοση ευθυνών.

Αλλαξε πλέον και η εφαρμογή που πλέον δίνει τη δυνατότητα ακύρωσης της εντολής πριν εφαρμοστεί και δυνατότητα αποστολής ενός μηνύματος «Συγγνώμη λάθος». Μελλοντικά η επιβεβαίωση θα χρειάζεται δύο άτομα.

Το ερώτημα βέβαια είναι αν εκείνη τη φορά -αν υπάρξει- οι πολίτες πιστέψουν ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός.