Σε μια εμφανή προσπάθεια να υποβαθμίσει τα πιο σοβαρά επεισόδια της τελευταίας δεκαετίας, τα οποία έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 20 ανθρώπους, έχει επιδοθεί η Τεχεράνη.
Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί τόνισε ότι οι ταραχές, οι οποίες σχεδόν συμπληρώνουν μία εβδομάδα, «δεν είναι τίποτα». Τις χαρακτήρισε ακόμη «ευκαιρία και όχι απειλή» και υποσχέθηκε την καταστολή όσων παρανομούν.
Ωστόσο αναγνώρισε ότι το Ιράν πρέπει να δημιουργήσει «έναν χώρο» στον οποίο οι πολίτες θα μπορούν να εκφράζουν «τις ανησυχίες τους για την καθημερινότητά τους» χωρίς να προβαίνουν σε καταστροφές.
Οι αναφορές από τους δρόμους και τις διαδηλώσεις σε σχεδόν όλη τη χώρα διαψεύδουν τον Ροχανί. Ακούγονται αντικυβερνητικά συνθήματα, καίγονται πορτρέτα αξιωματούχων ενώ κυβερνητικά κτίρια γίνονται στόχος των διαδηλωτών.
Ο μέχρι τώρα απολογισμός μιλά για τουλάχιστον 20 νεκρούς, εκ των οποίων εννέα καταγράφηκαν το βράδυ της Δευτέρας στο Ισφαχάν. Εκατοντάδες άνθρωποι συνελήφθησαν αυτές τις ημέρες, πολλοί από τους οποίους πάντως ήδη αφέθηκαν ελεύθεροι.
Οι αρχές, όπως είχαν κάνει και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν, θέλησαν να παρέμβουν στα κοινωνικά δίκτυα και να απαγορεύσουν την πρόσβαση σε αυτά.
Αφορμή φαίνεται να είναι η αυξανόμενη δυσαρέσκεια για την κατάσταση της οικονομίας και την υψηλή ανεργία, ειδικά ανάμεσα στους νέους που αν και πολυπληθές και δυναμικό κομμάτι, αισθάνεται περιορισμένο.
Η αρχή έγινε στην πόλη Μασχάντ την περασμένη Πέμπτη ως διαμαρτυρία για τις υψηλές τιμές και τη διαφθορά, αλλά γρήγορα τα αντικυβερνητικά συνθήματα κυριάρχησαν.
Από την πλευρά του, ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κατηγόρησε ως υπεύθυνους για τις ταραχές, τους «εχθρούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας», χωρίς ωστόσο να τους κατονομάσει.
«Τις τελευταίες ημέρες, οι εχθροί του Ιράν χρησιμοποίησαν κάθε μέσο που είχαν στη διάθεσή τους, συμπεριλαμβανομένων (ύποπτων) χρηματοδοτήσεων, όπλων, πολιτικής στήριξης, αλλά και σε επίπεδο υπηρεσιών πληροφοριών, για να προκαλέσουν ταραχές στην Ισλαμική Δημοκρατία», υποστήριξε ο αγιατολάχ Χαμενεΐ σε ανάρτησή του στην επίσημη ιστοσελίδα του.
Στο ίδιο μήνυμα προανήγγειλε παρέμβασή του με διάγγελμα προς τον λαό, αλλά «όταν έρθει η κατάλληλη ώρα».
Και μπορεί ο Χαμενεΐ να μην κατονόμασε τους «εχθρούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας», ο Αλί Σαμχανί, όμως, γραμματέας του Ανώτατου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ανοικτά ότι πίσω από την εξέγερση βρίσκονται ΗΠΑ, Βρετανία και Σαουδική Αραβία.
«Οι Σαουδάραβες θα δεχτούν την αναπάντεχη απάντηση του Ιράν και γνωρίζουν πόσο σοβαρή μπορεί να είναι αυτή», πρόσθεσε με νόημα σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Mayadeen TV που εδρεύει στη Βηρυτό.
Εν τω μεταξύ, η Δύση παρακολουθεί με μάλλον αυξανόμενη ανησυχία τα γεγονότα στο Ιράν, αν και για την ώρα περιορίζεται σε προτροπές για ηρεμία και διάλογο για τα θέματα που θέτουν οι διαδηλωτές.
«Παρακολουθούμε τις διαδηλώσεις ιρανών πολιτών κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών. Βρισκόμαστε σε επαφή με τις ιρανικές αρχές και ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν εγγυήσεις ως προς το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά και ως προς την ελευθερία της έκφρασης, μετά τις δημόσιες δηλώσεις του προέδρου Ροχανί», ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.
Σε διαφορετικό πλαίσιο κινήθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υποστήριξε τη Δευτέρα ότι έχει έρθει «ο καιρός της αλλαγής» στο Ιράν.
Η κυβέρνησή του έχει καταγγείλει επανειλημμένα τη διεθνή συμφωνία που είχε συναφθεί το 2015 από την κυβέρνηση Ομπάμα για να εξασφαλιστεί η ειρηνική φύση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Παραταύτα, η ΕΕ υπερασπίζεται τη συμφωνία που, κατά την άποψή της, απέτρεψε την κούρσα εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή.