Η εικόνα του προβλήματος: Γκάρεθ Μπέιλ, Κριστιάνο Ρονάλντο και Σέρχιο Ράμος σε πρώτο πλάνο έχουν κατατροπωθεί από την Μπάρτσα του Μέσι | REUTERS/Paul Hanna
Επικαιρότητα

Ρεάλ Μαδρίτης: Βεντέτες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

Το «φύγε εσύ, έλα εσύ» άρχισε την πιο ακατάλληλη στιγμή για τη Ρεάλ Μαδρίτης. Σχεδιάζοντας το μέλλον της λίγο πρόωρα (και πολύ... φωναχτά), η ομάδα αποσυντονίστηκε. Μπέιλ, Μπενζεμά και Κριστιάνο –οι «BBC» των μεγάλων επιτυχιών– πρωταγωνιστούν στο πρόβλημα. Που δεν είναι καθαρά ποδοσφαιρικό
Sportscaster

Στις 3 του περασμένου Ιουνίου η Ρεάλ Μαδρίτης νικούσε τη Γιουβέντους 4-1 στον τελικό του Κάρντιφ και γινόταν η πρώτη ομάδα στα χρονικά του Champions League που κατόρθωσε να υπερασπιστεί με επιτυχία τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Ευρώπης. Ηταν η δωδέκατη Κούπα της. Λίγο νωρίτερα είχε κατακτήσει το Πρωτάθλημα στην Ισπανία. Σάρωσε πέντε από τους έξι διαθέσιμους τίτλους της χρονιάς κι έμεινε αήττητη σε ένα τρομακτικό σερί αγώνων. Σχεδόν επτά μήνες μετά, βρίσκεται στην τέταρτη θέση της La Liga -14 βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Μπαρτσελόνα που (υποτίθεται ότι) το καλοκαίρι ήταν έτοιμη να διαλυθεί-, ενώ έχασε την πρώτη θέση του ομίλου της στο Champions League από την Τότεναμ.

Το εφετινό Πρωτάθλημα θα πρέπει, ήδη, να το θεωρεί χαμένο. Εκτός αν… ο Θεός φορέσει το κασκόλ της. Στην Ευρώπη έχει κληρωθεί αντίπαλος της Παρί Σεν Ζερμέν, που -μετά την απόκτηση του Νεϊμάρ και του Εμπαπέ- δείχνει άγριες διαθέσεις. Ο συνδυασμός αυτών των δύο δεδομένων σημαίνει ότι, για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια, η «Βασίλισσα» κινδυνεύει να παίζει στους τελευταίους μήνες της σεζόν μόνον για το Κύπελλο Ισπανίας, εφόσον τον προσεχή Φεβρουάριο αποκλειστεί από τους Παριζιάνους. Μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι προοπτικές ήταν ονειρεμένες. Τι της συνέβη;

Ο Ζινεντίν Ζιντάν -προτού, καν, συμπληρώσει δύο χρόνια στον πάγκο της, τον Ιανουάριο- της έχει χαρίσει τρεις major τίτλους: δύο Champions League και ένα Πρωτάθλημα Ισπανίας. Παρέλαβε το καράβι έτοιμο να βουλιάξει, όμως το ταξίδεψε τόσο μακριά όσο κανείς δεν περίμενε από έναν πρωτάρη προπονητή. Το εξαιρετικά απαιτητικό κοινό της Ρεάλ τον λάτρεψε από την πρώτη στιγμή. Ο πρόεδρος Πέρεθ έσπευσε να του προσφέρει νέο συμβόλαιο, φοβούμενος μήπως τον χάσει. Αλλά, από το απόγευμα του Σαββάτου, που έγινε ο πρώτος τεχνικός ηγέτης στα χρονικά του συλλόγου ο οποίος χάνει δυο διαδοχικά Clásico στο «Μπερναμπέου» για τη La Liga, ο Γάλλος δεν είναι και τόσο δημοφιλής. «Ξέρω πως αύριο θα μας βρίζουν, όμως εγώ δεν θα άλλαζα τίποτα…», ξεκαθάρισε αμέσως μετά το ισπανικό ντέρμπι. Εκείνο που παρέλειψε να πει, είναι ότι το λάθος το έκανε το περασμένο καλοκαίρι.

Ηταν η απόφασή του να διώξει από τη Μαδρίτη τον Αλβαρο Μοράτα, τον Χάμες Ροδρίγκες και τον Πέπε, χωρίς να αποκτηθεί έστω ένας ποδοσφαιριστής που θα μπορούσε να ενισχύσει ουσιαστικά την ομάδα. Τους δυο πρώτους ο «Ζιζού» δεν τους χρησιμοποιούσε ως βασικούς ήδη από πέρυσι, όμως τους είχε δίπλα του στον πάγκο. Ιδίως ο Ισπανός, αλλά και ο Κολομβιανός, τον είχαν «ξελασπώσει» σε αρκετές περιπτώσεις. Θεωρήθηκαν, όμως, πολύ ακριβοί για ρεζέρβες. Ο Φλορεντίνο Πέρεθ ήθελε να κάνει οικονομία, ο Ζιντάν να δώσει περισσότερες ευκαιρίες σε νεώτερους παίκτες ώστε να εξελιχθούν, κι έτσι δημιουργήθηκε ένα κενό στην εφεδρεία, το οποίο ουδέποτε καλύφθηκε επαρκώς. Είχε δίκιο ο Ρονάλντο, όταν δήλωνε: «Δεν λέω ότι η εφετινή ομάδα είναι χειρότερη. Απλώς, δεν έχει και τόση εμπειρία. Ξέρετε πόσο σημαντική είναι η εμπειρία στο ποδόσφαιρο. Κακά τα ψέματα, όσοι έφυγαν το καλοκαίρι, μας έκαναν πιο δυνατούς. Με τον Πέπε, τον Μοράτα και τον Χάμες, η ομάδα ήταν πιο ισχυρή». Δεν το είπε, μόνο και μόνο επειδή αυτοί οι τρεις του ήταν πιστοί στα αποδυτήρια.

Ο Σέρχιο Ράμος μαζεύει την μπάλα από τα δίχτυα της Ρεάλ Μαδρίτης (Reuters)

Η έλλειψη εναλλακτικών λύσεων δεν θα φαινόταν τόσο πολύ στο παιχνίδι της Ρεάλ, εάν δεν συνδυαζόταν με μία σειρά από γεγονότα: την γκαντεμιά του Γκάρεθ Μπέιλ, το ντεφορμάρισμα του Καρίμ Μπενζεμά και την απογοήτευση του Κριστιάνο. Αυτή η «τριάδα», η αποκαλούμενη ως «BBC», η οποία σχηματίστηκε το 2013 (όταν αποκτήθηκε και ο Μπέιλ), είχε σκοράρει -στις τέσσερις προηγούμενες σεζόν- 365 φορές: 97 γκολ την πρώτη (2013-2014), 100 τη δεύτερη, 98 την τρίτη και 70 πέρυσι (2016-2017). Είχε συμβάλει καθοριστικά στην κατάκτηση 11 τίτλων. Εφέτος, Μπέιλ, Μπενζεμά και Κριστιάνο δεν έχουν παίξει μαζί, σε ολόκληρο αγώνα, ούτε μία φορά. Η τελευταία τους κοινή εμφάνιση ήταν εκείνη στο Clásico της 22ης Απριλίου, στο «Μπερναμπέου», όπου ο ουαλός σούπερ-σταρ είχε αποχωρήσει τραυματίας. Εκτοτε, ο Μπέιλ έχει απουσιάσει στα 2/3 των αγώνων της ομάδας του, ο Μπενζεμά έχει χάσει πάνω από δέκα ματς, και ο Ρονάλντο εννέα.

Με τον Μπέιλ, το κακό παράγινε. Εύθραυστος ήταν πάντα. Από τη μέρα που αποκτήθηκε από τους Μαδριλένους, μετράει είκοσι σοβαρούς τραυματισμούς που τον κράτησαν εκτός αγωνιστικής δράσης για μεγάλα ή μικρότερα χρονικά διαστήματα. Τώρα τελευταία, όμως, απουσιάζει σε πολύ περισσότερα ματς απ’ όσα είναι παρών. Η ιστοσελίδα Diario Gol υποστηρίζει ότι ο Πέρεθ έχει αποφασίσει να τον πουλήσει το καλοκαίρι, έστω με λιγότερα χρήματα από τα 100,7 εκατ. ευρώ που έδωσε για να τον αποκτήσει. Λογικό. Μαζί με τις αποδοχές του, έχει κοστίσει -μέχρι στιγμής- στη Ρεάλ πάνω από 170 εκατ. ευρώ. Εάν διαιρέσουμε το ποσό δια των συμμετοχών του στην ομάδα, θα βρούμε ότι κάθε εμφάνισή του «αξίζει» περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ.

Ούτε οι οπαδοί τον θέλουν, πια, στο «Μπερναμπέου». Φάνηκε και από τις εναντίον του αποδοκιμασίες στον αγώνα με τη Φουενλαμπράδα, για το Κύπελλο Ισπανίας, αλλά και κατά την αντικατάστασή του στο παιχνίδι πρωταθλήματος με τη Βαλένθια. Το πρόβλημα έχει περάσει σε άλλη διάσταση. Εγινε και ψυχολογικό. Ακούγεται αλλόκοτο, αλλά το λένε οι ειδικοί: εάν αλλάξει περιβάλλον, εάν πάει σε κάποια ομάδα στην οποία θα νοιώσει ευπρόσδεκτος, ο Μπέιλ μπορεί να μην ξαναπαρουσιάσει ποτέ σοβαρό τραυματισμό.

Οι παίκτες της Μπάρτσα πανηγυρίζουν μέσα στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» (Reuters)

Στις 23 Δεκεμβρίου, στο ντέρμπι με την Μπαρτσελόνα (0-3), αυτός που συγκέντρωσε τα πυρά των οπαδών ήταν ο Μπενζεμά, ο οποίος -εφέτος- έχει στείλει την μπάλα στα αντίπαλα δοκάρια περισσότερες φορές (έξι) από ό,τι στα δίχτυα (πέντε). Προσπαθεί, αλλά δεν του βγαίνει. Και στο ποδόσφαιρο, το αποτέλεσμα μετράει. Η Ρεάλ, που πέρυσι κατάφερνε να σκοράρει τουλάχιστον μία φορά επί 73 διαδοχικά ματς, εφέτος έχει μείνει στο «μηδέν» τέσσερις φορές στο Πρωτάθλημα: με την Μπέτις, την Ατλέτικο Μαδρίτης, την Αθλέτικ Μπιλμπάο και την Μπαρτσελόνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, στις πέντε πρώτες αγωνιστικές, η «Βασίλισσα» είχε πετύχει εννέα γκολ – όσα είχε βάλει μόνος του ο Μέσι.

Ο Ρονάλντο είναι φανερό, πια, ότι «διαλέγει παιχνίδια». Στην Ευρώπη πυροβολεί, ενώ στο Πρωτάθλημα είναι άσφαιρος. Μάλλον δεν το κάνει επίτηδες. Πολύ θα ήθελε να σκοράρει το Σάββατο εναντίον του Μέσι – ποιος αμφιβάλλει; Αλλά, οι φτωχές εμφανίσεις της ομάδας του στα εγχώρια ματς τον έχουν απογοητεύσει. Στο Champions League έχει προσωπικό κίνητρο: τα ρεκόρ του. Το ρεπορτάζ λέει ότι αυτά τα Χριστούγεννα, ίσως, ήταν τα τελευταία του στη Μαδρίτη. Οι σχέσεις του με τη διοίκηση είναι ψυχρές. Με τον Πέρεθ ούτε, καν, μιλάνε.

Τα μεγαλύτερα παράπονα του «CR7» είναι δύο. Πρώτον, ότι μετά τη μετακίνηση του Νεϊμάρ στο Παρίσι και την επέκταση του συμβολαίου του Μέσι στην Μπαρτσελόνα, έπαψε να είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής στην Ευρώπη – και η Ρεάλ δεν του έκανε αύξηση αποδοχών, ώστε να διορθωθεί αυτή η «αδικία». Δεύτερον, ότι ο πρόεδρος Πέρεθ δεν κρύβει τον πόθο του να φέρει στη Μαδρίτη τον Νεϊμάρ. Αυτό που εξόργισε τον Πορτογάλο περισσότερο απ’ όλα, ήταν το κομπλιμέντο του Πέρεθ στον Βραζιλιάνο τη μέρα που ο ίδιος παρελάμβανε τη «Χρυσή Μπάλα». Το θεώρησε ασέβεια προς το πρόσωπό του, και αχαριστία για όσα έχει προσφέρει στον σύλλογο.

Με δύο «αστέρες» της να κοιτάζουν προς την έξοδο, τον Νεϊμάρ να της χτυπά την πόρτα (δηλώνοντας πως στο Παρίσι δεν είναι ευτυχισμένος), και τη Ρεάλ να είναι διχασμένη για το ποιος πρέπει να φύγει και ποιος πρέπει να έρθει, πού μυαλό για ποδόσφαιρο; Ο Ζιντάν έχει να αντιμετωπίσει την πιο βαθιά κρίση της μικρής προπονητικής του καριέρας, όμως οι καταστάσεις τον ξεπερνούν. Η ποδοσφαιρική κουβέντα έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα.