Την αίσθηση ότι διαγράφηκε ένας πλήρης κύκλος και ότι είμαστε ξανά σε ένα σημείο όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις τους και να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους στο άμεσο μέλλον αφήνουν τα αποτελέσματα των εκλογών στην Καταλονία.
Τα κόμματα των αυτονομιστών κέρδισαν -έστω και οριακά- την απόλυτη πλειοψηφία εδρών στην νέα Βουλή, ωστόσο πρώτο κόμμα, με δικαίωμα να αρχίσει αυτό τις προσπάθειες για το σχηματισμό κυβέρνησης, είναι οι κεντροδεξιοί Ciudadanos (Πολίτες) που υποστηρίζουν την παραμονή της επαρχίας στην Ισπανία.
Με την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων στο 99,8%, μάλιστα, το 47,6% των Καταλανών ψήφισε τα αυτονομιστικά κόμματα, έναντι του 52% των ενωτικών.
Ωστόσο, τα τρία κόμματα των αυτονομιστών εξασφάλισαν 70 από τις 135 έδρες της τοπικής Βουλής, δύο λιγότερες από ό,τι το 2015.
Αυτό χάρη στο ιδιότυπο εκλογικό σύστημα στην Καταλονία, το οποίο ωφελεί τις αγροτικές περιοχές, όπου έχουν τη μεγαλύτερη υποστήριξη οι αυτονομιστές. Σε απόλυτους αριθμούς ψήφων, οι αυτονομιστές είναι λιγότεροι από το 2015, προς όφελος των ενωτικών.
Το Λαϊκό Κόμμα (PP) του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι έχασε τις οκτώ από τις 11 έδρες του στην Καταλονία, προς όφελος των Ciudadanos.
Η συμμετοχή έφτασε στο ιστορικό υψηλό του 82%, χωρίς να καταγραφεί κανένα επεισόδιο.
Για την Ινές Αριμάδας, την επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Ciudadanos, το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών κάνει «ένα πράγμα ακόμη πιο καθαρό, ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας θέλει την ενότητα με τους υπόλοιπους Ισπανούς και τους Ευρωπαίους, και τα εθνικιστικά κόμματα δεν μπορούν ποτέ πια να μιλούν εξ ονόματος της Καταλονίας, διότι η Καταλονία είμαστε όλοι εμείς».
Το κόμμα της έχει τον πρώτο λόγο για το σχηματισμό κυβέρνησης, αν και όπως παραδέχτηκε η ίδια αυτό θα είναι δύσκολο έργο.
Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, ο οποίος παραμένει στο Βέλγιο ενώ έχει δηλώσει ότι θα επιστρέψει μόνο υπό όρους στην Ισπανία, χαιρέτισε τη νίκη της αυτονομιστικής παράταξης στις εκλογές, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για «ένα αποτέλεσμα που κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει».
«Το ισπανικό κράτος νικήθηκε. Ο Ραχόι και οι σύμμαχοί του έχασαν!», τόνισε με εμφανή ικανοποίηση.
Ο Ραχόι «έχασε στο δημοψήφισμα που ήθελε» ο ίδιος και το γεγονός ότι η αυτονομιστική παράταξη διατηρεί την πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο αποτελεί «ράπισμα» για αυτόν, είπε ο Πουτζδεμόν μπροστά σε λιγοστούς ακτιβιστές της αυτονομιστικής Δεξιάς της Καταλονίας, της οποίας ηγείται, καθώς και φλαμανδούς εθνικιστές που του εκφράζουν την υποστήριξή τους.
Εν τω μεταξύ η Ευρωπαϊκή Ένωση έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «δεν θα αλλάξει θέση» για το ζήτημα της Καταλονίας. Η ΕΕ είχε χαρακτηρίσει το ζήτημα εσωτερική υπόθεση της Ισπανίας, ενώ είχε επισημαίνει ότι δεν μπορεί να δεχτεί μία περιοχή που έχει αποσχιστεί.
«Σε ό,τι αφορά την τοπική εκλογική διαδικασία, δεν έχουμε κανένα σχόλιο να κάνουμε», τόνισε στο Γαλλίκό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αλεξάντερ Βίντερσταϊν.
Οι εκλογές κηρύχθηκαν στις 27 Οκτωβρίου από τον Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος έθεσε την Καταλονία υπό την κηδεμονία της Μαδρίτης και διέλυσε την τοπική Βουλή και την τοπική κυβέρνηση.
Ολα τα μέλη της πρώην κυβέρνησης διώκονται από την ισπανική Δικαιοσύνη για εξέγερση, στάση και διασπάθιση δημοσίου χρήματος επειδή χρησιμοποίησαν χρήματα από τα κρατικά ταμεία για να προωθήσουν την υπόθεση της καταλανικής ανεξαρτησίας.
Νωρίτερα την ίδια ημέρα, 70 από τους 135 καταλανούς βουλευτές ανακήρυξαν μονομερώς την «Καταλανική Δημοκρατία» που έμεινε νεκρό γράμμα, εν μέσω ενός κύματος συλλήψεων αυτονομιστών για «στάση», διαδηλώσεων, αποκλεισμών τρένων, και της έναρξης της μαζικής φυγής επιχειρήσεων.