Ολα έτοιμα για τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου | REUTERS/Jon Nazca
Επικαιρότητα

Οι Καταλανοί επιστρέφουν στις κάλπες

Ελαφρύ προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις για τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, στις τρίτες εκλογές τα τελευταία πέντε χρόνια, όπου ρόλο θα παίξουν οι αναποφάσιστοι. Τι δήλωσαν οι υποψήφιοι και πώς προδιαγράφεται το μέλλον στην Καταλονία
Protagon Team

Aντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει στην Καταλονία, με τις κάλπες να ανοίγουν το πρωί της Πέμπτης και τα πολιτικά κόμματα που τάσσονται υπέρ και κατά της ανεξαρτησίας να κάνουν τις τελευταίες τους προσπάθειες για να αλιεύσουν τις ψήφους των αναποφάσιστων.

Σύμφωνα με τον Guardian, περίπου 5,5 εκατομμύρια Καταλανοί καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, με τη μάχη να κρίνεται «στο νήμα», ανάμεσα σε δύο κόμματα: το κεντροαριστερό κόμμα και το κεντροδεξιό. Ετσι, όλα δείχνουν ότι η μάχη θα είναι ανάμεσα στους υποστηρικτές της ανεξαρτητοποίησης και τα πολιτικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της παραμονής της περιφέρειας στην Ισπανία.

Ο Μαριάνο Ραχόι (REUTERS/Eric Gaillard)

Πάντως, σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ, κανένα κόμμα δεν εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία των 68 εδρών και όλα δείχνουν ότι θα απαιτηθούν μετεκλογικές συνεργασίες. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, πρώτο κόμμα έρχεται το Κεντροαριστερό, με 36-37 έδρες. Ολες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι καταλυτικό ρόλο θα έχουν οι αναποφάσιστοι – πάνω από το 20% των ψηφοφόρων της περιφέρειας βρίσκονται σε αυτή την πολιτική κατάσταση.

«Θέλω να είμαι πρόεδρος όλων των Καταλανών, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους, τα πιστεύω και τις σκέψεις τους, γιατί η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα δεν είχαμε μια προεδρία με έναν πρόεδρο για όλους τους Καταλανούς. Είχαμε έναν πρόεδρο που υπερασπιζόταν μόνο την διαδικασία της ανεξαρτητοποίησης», δήλωσε η Ινές Αριμάδας, υποψήφια του κόμματος των «Ciudadanos» για την προεδρία.

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, εκφράζει την υποστήριξή του στην Καταλανή, τονίζοντας τον χώρο τον οποίο εκπροσωπεί, καθώς τοποθετείται ανάμεσα στους  αυτονομιστές Καταλανούς και στους ενωτικούς δεξιούς του Ραχόι.

Από την πλευρά του, ο έκπτωτος πρωθυπουργός της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν πραγματοποίησε την τελευταία προεκλογική του ομιλία από τις Βρυξέλλες, όπου έχει καταφύγει μετά τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας και τις διώξεις σε βάρος του από την ισπανική Δικαιοσύνη.

Κι ενώ ο Πουτζδεμόν βρίσκεται αυτοεξόριστος στις Βρυξέλλες, ο πρώην αντιπρόεδρος και ηγέτης του αριστερού κόμματος, Οριόλ Ζουνκέρας, παραμένει στη φυλακή. Το κόμμα του Πουτζδεμόν διατείνεται ότι είναι η νόμιμη κυβέρνηση της Καταλονίας.

«Στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατική κανονικότητα στην Καταλονία, που σημαίνει να αποκαταστήσουμε τη νόμιμη κυβέρνηση με τον πρόεδρο Πουτζδεμόν να είναι επικεφαλής της κυβέρνησης. Θέλουμε να απελευθερωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι. Θέλουμε επίσης ο πρόεδρος Πουτζδεμόν και τα άλλα μέλη της εξόριστης κυβέρνησης να επιστρέψουν στην Καταλονία», δήλωσε ο πρώην βουλευτής του καταλανικού κοινοβουλίου, Χοσέ Ρουλ.

Ταυτόχρονα, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι το Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι αναμένεται να υποστεί βαριά ήττα στις εκλογές. Ο ίδιος ο κ. Ραχόι μετέβη στη Βαρκελώνη και μίλησε σε οπαδούς του, σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους. «Η Καταλονία θα κερδίσει. Αυτές οι εκλογές ήδη έχουν διασπάσει το κίνημα ανεξαρτησίας. Όλοι οι Ισπανοί θα δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον γεμάτο ελπίδα», τόνισε στην ομιλία του, κλείνοντας τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του κόμματός του. Ο Ραχόι κατηγόρησε, επίσης, την απερχόμενη τοπική κυβέρνηση ότι χρησιμοποίησε 1 δισεκατομμύριο ευρώ που προοριζόταν για τον τομέα της Υγείας, σε καμπάνια για την προώθηση της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Ο Κάρλες Πουτζδεμόν (REUTERS/Eric Vidal)

Το θέμα είναι ότι η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι έχει την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην προσπάθειά του να καταπνίξει το κίνημα απόσχισης της Καταλονίας. Ωστόσο, έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις για την αυξημένη χρήση βίας από τους αστυνομικούς στο (παράνομο κατά την κυβέρνηση) δημοψήφισμα τον περασμένο Οκτώβριο.

Υπενθυμίζεται ότι τις εκλογές στην Καταλονία προκήρυξε η ισπανική κυβέρνηση του Ραχόι, αφότου έπαυσε την εκλεγμένη καταλανική κυβέρνηση και διέλυσε τη Βουλή της μετά την επικράτηση του «Ναι» και την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας.

Η ισπανική κυβέρνηση ενεργοποίησε το «Αρθρο 155» και προκήρυξε εκλογές, που θα είναι οι τρίτες στη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών. Ο έλεγχος της Καταλονίας, από το τέλος Οκτωβρίου, έχει περάσει στην κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης, μετά την ενεργοποίηση του Αρθρου 155 του Συντάγματος.

Οπως όλα δείχνουν, οι εκλογές δεν θα λύσουν το πρόβλημα της Καταλονίας, ενώ ειδικά στην περίπτωση που κερδίσουν οι αυτονομιστές, τότε θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα παραταθεί η εφαρμογή του Αρθρου 155 και η Καταλονία θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Μαδρίτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μαριάνο Ραχόι το πρωί της Παρασκευής θα έχει ευρεία κυβερνητική σύσκεψη για να αξιολογήσει το αποτέλεσμα των εκλογών και να καθορίσει τα επόμενα βήματά του.
Το βέβαιο είναι ότι η Ισπανία παραμένει διχασμένη και η κρίση -εκτός από πολιτική- είναι και βαθιά κοινωνική.