Αφού δεν τα κατάφερε πολύ καλά με τα κλασικά νομίσματα, η Βενεζουέλα στρέφει την προσοχή της στα κρυπτονομίσματα τύπου Bitcoin, σαν μέσο για να ξεπεράσει η χώρα τον οικονομικό αποκλεισμό από τις ΗΠΑ. Αυτό τουλάχιστον αποκάλυψε την Κυριακή στην εβδομαδιαία, μαραθώνια τηλεοπτική εκπομπή του, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.
Στην «Κυριακές με τον Μαδούρο», όπως ονομάζεται η εκπομπή, περιέγραψε το κρυπτονόμισμα που θα δημιουργήσει η χώρα του σαν εργαλείο που θα της δώσει τη δυνατότητα νομισματικής ανεξαρτησίας. Κατέληξε λέγοντας με ενθουσιασμό ότι «έφτασε ο 21ος αιώνας!».
Το νέο νόμισμα θα λέγεται Petro, για να θυμίζει και λίγο την πετρελαιοβιομηχανία που θεωρείται η βασική πηγή εσόδων για τη χώρα.
Το αντίκρυσμα του νομίσματος θα είναι μεγάλος πλούτος της χώρας σε φυσικούς πόρους, όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, ο χρυσός και τα διαμάντια.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια τα έσοδα από το πετρέλαιο πέφτουν συνεχώς προκαλώντας μεγάλη οικονομική κρίση στη Βενεζουέλα. Με τη σειρά του, το νόμισμα της χώρας, το μπολίβαρ, υποχωρεί συνεχώς και ο τιμάριθμος σκαρφαλώνει όλο και πιο ψηλά ανεξέλεγκτος.
Ο Μαδούρο, πέρα από τη διακήρυξη, δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες για το πώς και πότε θα κυκλοφορήσει το κρυπτονόμισμα.
Η ιδέα της οδού διαφυγής από την δύσκολη οικονομική πραγματικότητα του (πραγματικού) νομίσματος με ένα παράλληλο ηλεκτρονικό νόμισμα δεν είναι φυσικά καινούργια. Θυμίζει μάλιστα τους σχεδιασμούς για τα IOUs και το παράλληλο νόμισμα σε περίπτωση ρήξης με την ΕΕ που γίνονταν από το περιβάλλον τον Γιάνη Βαρουφάκη και το περιβάλλον του το πρώτο εξάμηνο του 2015.
Σε κάθε περίπτωση, η αντιπολίτευση αντιμετώπισε τις ανακοινώσεις του Μαδούρο τουλάχιστον με σκεπτικισμό, γράφει το BBC. Η δημιουργία του κρυπτονομίσματος χρειάζεται την έγκριση του Κογκρέσου, είπαν, ενώ αμφέβαλαν για το αν το σχέδιο θα δίνει πραγματικότητα.
Παρά την αοριστία της, η εξαγγελία του Μαδούρο, αν και εφόσον υλοποιηθεί, βάζει τη χώρα στην πρωτοπορία των χωρών που φλερτάρουν με την ιδέα των κρυπτονομισμάτων.
Μέσα σε ελάχιστα χρόνια, τα κρυπτονομίσματα έγιναν από «παιχνίδι» για προγραμματιστές μια εναλλακτική πρόταση με πολλές νόμιμες αλλά και παράνομες χρήσεις. Το Bitcoin, για παράδειγμα, τις τελευταίες ημέρες έχει φτάσει πολύ κοντά στα 10.000 δολάρια και πιθανόν θα ανέβει και άλλο.