Η Μαρία Σπυράκη επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση ανέχεται τον παράνομο τζόγο» | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS
Επικαιρότητα

Γιατί η ΝΔ εστιάζει στον παράνομο διαδικτυακό τζόγο

Για δεύτερη ημέρα από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καυτηριάζεται η ανοχή της κυβέρνησης απέναντι στον κλάδο του παράνομου διαδικτυακού στοιχηματισμού. Πώς συνδέεται αυτή η ανοχή με τις επιθέσεις κατά της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη
Protagon Team

«Δεν υπάρχει κανένα πλαίσιο προστασίας για τη λαϊκή κατοικία. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε προστατεύσει την πρώτη κατοικία, την ώρα που η κυβέρνηση ανέχεται τον παράνομο τζόγο». Αυτή η αποστροφή της εκπροσώπου της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Παρασκευή, αφορούσε μεν το φλέγον πολιτικό ζήτημα των πλειστηριασμών ακινήτων, αλλά μοιάζει να πιάνει το νήμα από εκεί όπου το είχαν αφήσει μία ημέρα νωρίτερα 14 πρωτοκλασάτοι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι οποίοι καλούσαν με ερώτησή τους την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για τη ραγδαία αύξηση του παράνομου διαδικτυακού τζόγου. 

Γιατί τέτοιο, ξαφνικό αυξημένο ενδιαφέρον από τη ΝΔ για το φαινόμενο του παράνομου τζόγου στο Διαδίκτυο; Το φαινόμενο είναι μεν υπαρκτό αλλά δυστυχώς δεν είναι πρωτοφανές. Αλλά η ΝΔ το φέρνει μπροστά στη δημόσια συζήτηση, καθιστώντας προφανές ότι εστιάζει σε αυτόν τον συγκεκριμένο τομέα και στις κυβερνητικές παραλείψεις.

Μπορεί κανείς βέβαια να το αναγνώσει ως μια απλή και καλή πρωτοβουλία κοινοβουλευτικού ελέγχου. Οπως αναφέρουν οι ερωτώντες βουλευτές «τα ποσά που διακινούνται παράνομα, κυρίως μέσω διαδικτυακών πλατφορμών, εκτιμάται ότι ανέρχονται στα 1,5 με 2 δισ. ευρώ το χρόνο».

Ομως υπάρχει και μια δεύτερη ανάγνωση: από τη ΝΔ συνδέουν εμμέσως πλην σαφώς επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον διαδικτυακό τζόγο με συγκεκριμένα μιντιακά συμφέροντα.

Διαβάζει κανείς στην ερώτηση των 14 προς τον κ. Τσακαλώτο: «Υπάρχουν ιδιοκτήτες ή μέτοχοι εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του διαδικτυακού στοιχηματισμού και έχουν εκκρεμότητες με τις φορολογικές αρχές; Υπάρχουν τέτοιοι ιδιοκτήτες οι οποίοι να δραστηριοποιούνται και στον χώρο της ενημέρωσης; Αν ναι, σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο φορολογικός έλεγχός τους; Εχουν γίνει καταλογισμοί και έχουν πληρωθεί τα πρόστιμα;».

Φαίνεται πως το εύλογο ενδιαφέρον της ΝΔ για τον παράνομο διαδικτυακό τζόγο –«τα φορολογικά οφέλη που θα προκύψουν για το Ελληνικό Δημόσιο, αν αντιμετωπιστεί ο παράνομος τζόγος, θα είναι σημαντικά, της τάξεως, σύμφωνα με εκτιμήσεις, των 400 – 600 εκατ. ευρώ κατ’ έτος» σημειώνουν μεταξύ άλλων οι βουλευτές– στοχεύει και στο να καταδείξει σχέσεις του τομέα με (νέους) παίκτες στον χώρο των ΜΜΕ.

Μπορεί λοιπόν κανείς να το διαβάσει και ως μια «απάντηση» της ΝΔ, στο γεγονός ότι η συντονισμένη στοχοποίηση της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβα Γκραμπόφσκι, για τα λεγόμενα Paradise Papers, προήλθε από το «Εθνος» και τα άλλα μέσα ενημέρωσης του ομίλου της 24 Media, η ιδιοκτησία του οποίου ως γνωστόν δραστηριοποιείται (με άλλη εταιρεία) και στον διαδικτυακό τζόγο.

Φαίνεται ότι από την αξιωματική αντιπολίτευση έχουν σκοπό πλέον να μην αφήνουν τέτοια «χτυπήματα» από τα φιλοκυβερνητικά εκδοτικά συμφέροντα να περνούν χωρίς απάντηση  _ και χωρίς ένα αίτημα για φορολογικό έλεγχο…