Η μονάδα βρίσκεται στην έρημο της Νότιας Αυστραλίας | REUTERS/David Gray
Επικαιρότητα

«Γράφει ιστορία» η μπαταρία-γίγας του Ελον Μασκ στην έρημο της Αυστραλίας

Το ένα στοίχημα, αυτό της κατασκευής μέσα σε 100 ημέρες, το κέρδισε η μονάδα αποθήκευσης ενέργειας του ιδιοκτήτη της Tesla. Το δεύτερο και σημαντικότερο κερδισμένο στοίχημα ήταν η αποτελεσματική λειτουργία
Protagon Team

Μια μικρή επανάσταση μέσα στην έρημο της Αυστραλίας συντελείται από σήμερα με την επίσημη πρώτη της γιγαντιαίας μπαταρίας που κατασκεύασε και έβαλε σε λειτουργία η εταιρεία του Ελον Μασκ.

Το σύστημα Powerpack, εγκαινιάστηκε επίσημα σήμερα Παρασκευή, αν και έδινε ρεύμα από την προηγούμενη ημέρα.

Μπορεί να ηλεκτροδοτήσει 30.000 κατοικίες στην πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας, η οποία είχε χτυπηθεί από ολικό μπλακάουτ το 2016 έπειτα από θύελλα που έβγαλε εκτός μάχης το σύστημα ηλεκτροδότησης.

Ο Μασκ είχε προτείνει μόνος την κατασκευή του σταθμού ενέργειας και είχε επιβάλει στον εαυτό του ένα αυστηρό όριο 100 ημερών για την ολοκλήρωση του έργου. Με ελάχιστες ημέρες να απομένουν πριν τελειώσει η προθεσμία, κατάφερε και το υλοποίησε.

Η ανταλλαγή των μηνυμάτων ανάμεσα στον Ελον Μασκ και τον Μάικ Κάνον Μπρουκς για το στοίχημα της κατασκευής του ενεργειακού πάρκου

«Η Νότια Αυστραλία είναι παγκόσμια ηγέτιδα στην ανανεώσιμη, αποθηκεύσιμη ενέργεια που διατίθεται όλο το 24ωρο σε κατοικίες και επιχειρήσεις», περηφανεύτηκε ο επικεφαλής της πολιτείας Τζέι Γουέδεριλ.

Η μπαταρία λιθίου, που εντελώς θεωρητικά μιλώντας δεν διαφέρει από αυτές που έχουμε σε συσκευές όπως τα κινητά, δίνει 129 MWh. Το ρεύμα που αποθηκεύει προέρχεται από αιολικό πάρκο.

Ο αυστραλιανός φορέας ηλεκτρικής ενέργειας ανέφερε ότι την Πέμπτη η μπαταρία έδωσε 70 MWh στους καταναλωτές.

Μέσα στο καλοκαίρι, που περνά αυτήν την περίοδο η Αυστραλία, η επιπλέον ενέργεια της μπαταρίας θα είναι πολύτιμη για την αντιμετώπιση του φόρτου στα δίκτυα. Ο φορέας μάλιστα προγραμματίζει την επαναλειτουργία μονάδων για να αντεπεξέλθει η ανατολική ακτή, όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Σήμερα, η Αυστραλία παράγει το 60% της ενέργειας από εργοστάσια με λιθάνθρακα και μόνο 14% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.