Ο Χόκινγκ σε ομιλία του στην Ισπανία το 2016 | EPA/RAMON DE LA ROCHA
Επικαιρότητα

Φρενίτιδα για τη -διαθέσιμη μετά από μισό αιώνα- διατριβή του Στίβεν Χόκινγκ!

Ηταν μόλις 24 ετών όταν με μια «επιστημονικά πειστική και ιστορική» διατριβή στο Κέμπριτζ ο βρετανός αστροφυσικός έγινε γνωστός στον επιστημονικό κόσμο. Σήμερα αυτό το έργο είναι διαθέσιμο στο ευρύ κοινό που έσπευσε να το κατεβάσει κατακλύζοντας με αιτήματα τους σέρβερ
Protagon Team

Πριν από μισό αιώνα, το 1966, ένας 24χρονος φοιτητής του Κέιμπριτζ κατέθεσε στο τμήμα Φυσικής μία διατριβή για τις ιδιότητες του Σύμπαντος που διαστέλλεται. Κρίθηκε θετικά και ο φοιτητής, που λεγόταν Στίβεν Χόκινγκ, χρίστηκε διδάκτορας.

Ηταν η αρχή της ακαδημαϊκής καριέρας του βρετανού αστροφυσικού, του πιο διάσημου στον κόσμο.

Επρεπε να περάσουν δεκαετίες μέχρι να διατριβή να γίνει διαθέσιμη σε όλους από τον ιστότοπου του πανεπιστημίου προκαλώντας το ζωηρό ενδιαφέρουν του κοινού.

Μέσα σε 24 ώρες περίπου 60.000 επισκέπτες έσπευσαν να κατεβάσουν τη διατριβή με αποτέλεσμα να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα λόγω του αυξημένου όγκου επισκεψιμότητας. (Πολύ πιθανόν ακόμη και τώρα να είναι προβληματική η πρόσβαση, οπότε χρειάζεται υπομονή).

Το Πανεπιστήμιο είχε δεχτεί πολλά αιτήματα να δημοσιεύσει το πλήρες κείμενο της διατριβής του αστροφυσικού. Τελικά, τα μεσάνυχτα της Κυριακής ανέβασε το κείμενο στο αποθετήριο των διατριβών για να γιορτάσει με αυτόν τον τρόπο την εβδομάδα ανοιχτής πρόσβασης. Το ανήγγειλε με κλασικό βρετανικό χιούμορ: «Θα θέλατε να διαβάσετε κάτι χαλαρό;»

Ο Χόκινγκ στη διατριβή του εξετάζει τις επιπτώσεις από την διαστολή του σύμπαντος και εξηγεί, μεταξύ άλλων, ότι κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις δεν θα ήταν δυνατόν να σχηματιστούν γαλαξίες.

Είναι ένα ιστορικό αλλά και επιστημονικά πειστικό κείμενο, επισημαίνει το Πανεπιστήμιο ενώ και ο ίδιος ο Χόκινγκ εξηγεί ότι θα γίνει πηγή έμπνευσης για άλλους.

Η διατριβή είναι ένα οριακό κείμενο σε σχέση με την μετέπειτα ζωή του.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’60 είχε ήδη διαγνωστεί στον Χόκινγκ η ασθένεια στο νευρικό σύστημα που σταδιακά του στερούσε τη δυνατότητα των κινήσεων και τελικά τον καθήλωσε σε αναπηρικό αμαξίδιο. Περίπου την ίδια εποχή οι γιατροί τού έδιναν μόλις δύο χρόνια ζωής.