O Νίκος Αλιβιζάτος χαρακτήρισε «θρίαμβο» τους 300.000 ψηφοφόρους. Κάτι που δεν αποκλείεται! | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Το στοίχημα του Αλιβιζάτου κρίνει τον νικητή

Τρεις εβδομάδες πριν από τις κάλπες της 12ης Νοεμβρίου, τα τελευταία στοιχεία από τις δημοσκοπήσεις των επιτελείων, δείχνουν ότι η υψηλή συμμετοχή που όρισε ο επικεφαλής της επιτροπής είναι τελικά πολύ πιθανή. Το ζήτημα όμως δεν είναι μόνο πόσοι αλλά και ποιοι θα πάνε να ψηφίσουν
Protagon Team

«Αν περάσουμε τις 100.000 ψηφοφόρους θα είναι επιτυχία, αν περάσουμε τις 200.000 θα είναι μεγάλη επιτυχία, αν πλησιάσουμε τις 300.000 -όπως θέλω να πιστεύω- θα είναι θρίαμβος». Οταν ο Νίκος Αλιβιζάτος επικεφαλής της επιτροπής για την εκλογή αρχηγού του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς έκανε αυτή τη δήλωση, σε κάποια επιτελεία υποψηφίων έκαναν την εμφάνισή τους ειρωνικά μειδιάματα. «Βάζει τον πήχη πολύ ψηλά», έλεγαν, «ας περάσουμε τις 100.000 και να είμαστε και ευχαριστημένοι».

Τελικά, οι έρευνες που έφτασαν τις τελευταίες ημέρες στα επιτελεία, επιβεβαιώνουν ότι αυτό που ο Αλιβιζάτος ορίζει ως «επιτυχία» έχει πολλές πιθανότητες να συμβεί και αυτό που ορίζει ως «θρίαμβο» καθόλου δεν αποκλείεται. Αλλωστε όλοι γνωρίζουν ότι ο αριθμός των ψηφοφόρων θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη του νικητή.

Τι δείχνουν τα γκάλοπ για τη συμμετοχή

Τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων επισήμως δεν ανακοινώνονται, συγκλίνουν όμως σε ένα κοινό συμπέρασμα: Το ποσοστό των ερωτώμενων που δηλώνουν ότι σκοπεύουν σίγουρα να ψηφίσουν για αρχηγό του νέου φορέα ξεπερνά το 10% του συνόλου των ψηφοφόρων, ενώ υπάρχει άλλο ένα 10% που δηλώνουν ότι «ίσως» φτάσουν στις κάλπες.

«Η εμπειρία μας δείχνει ότι ένας στους τρεις από αυτούς που δηλώνουν σίγουροι ότι θα ψηφίσουν πιθανότατα θα φτάσει μέχρι την κάλπη. Πράγμα που σημαίνει ότι περίπου το 3,5% του συνόλου του εκλογικού σώματος θα ψηφίσει τελικά για αρχηγό της Κεντροαριστεράς. Αυτό μεταφράζεται σε λίγο περισσότερους από 200.000 ψηφοφόρους», εξηγεί ένας από τους δημοσκόπους που διενεργούν αυτή την περίοδο τις σχετικές έρευνες.

Ποιοι θα ψηφίσουν: 2+2 δεξαμενές

«Αντί να ψάχνουν πόσοι θα ψηφίσουν ας ψάξουν καλύτερα ποιοι θα ψηφίσουν» δηλώνει κορυφαίος παράγοντας της Κεντροαριστεράς που συμμετείχε και στο εγχείρημα των «58».

«Οσοι νομίζουν ότι θα κερδίσουν φλερτάροντας με τον ΣΥΡΙΖΑ, αυταπατώνται. Δεν ξέρουν που παίζουν μπάλα ή ποιοι είναι στην κερκίδα. Οσοι ήταν εκείνο το βράδυ του Δεκεμβρίου του 2013 μέσα στο κατάμεστο Ακροπόλ για τους 58, όσοι ψήφισαν την Ελιά στις ευρωεκλογές του 2014,αυτοί είναι η κρίσιμη μάζα στην οποία απευθύνεται αυτή η προσπάθεια», προσθέτει ο ίδιος.

Αν σε κάτι συμφωνούν τα στοιχεία που έχουν τα επιτελεία στα χέρια τους, είναι ότι οι μεγάλες δεξαμενές ψηφοφόρων για αυτή την εκλογή είναι δύο. Η πρώτη και μεγαλύτερη είναι αυτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η δεύτερη αυτή του Ποταμιού. Υπάρχουν όμως και δυο μικρότερες, που αποτελούνται από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015.

Σε πρόσφατη δημοσιευμένη έρευνα της Palmos Analysis για το tvxs.gr καταγράφηκε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν για αρχηγό προέρχεται από τον χώρο της ΔΗΣΥ. Το 53% αυτών που την είχαν ψηφίσει τον Σεπτέμβριο του 2015 δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν για αρχηγό. (Στην ίδια έρευνα δηλώνουν επίσης διατεθειμένοι να ψηφίσουν αρχηγό του νέου φορέα το 11% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 9% των ψηφοφόρων της ΝΔ).

Για τη δεξαμενή των ψηφοφόρων του Ποταμιού τα πράγματα είναι πιο μπερδεμένα. Η δημοσκοπική μείωση της δύναμής του σε σχέση με το ποσοστό που πήρε τον Σεπτέμβριο του 2015 περίπου στο μισό (από το 4,1% στο 2%) καθιστά δύσκολο τον προσδιορισμό του ποσοστού των ψηφοφόρων του που δηλώνουν διάθεση συμμετοχής για την εκλογή αρχηγού. Σχεδόν όλοι όμως οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι που εξακολουθούν ακόμη σήμερα να στηρίζουν το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, θα προσέλθουν στις κάλπες για την εκλογή νέου αρχηγού, από την ώρα που ο ίδιος είναι υποψήφιος.

Αν το στοίχημα του κ. Αλιβιζάτου για υψηλή συμμετοχή κερδηθεί θα αποτελεί παράλληλα την μόνη δικλείδα ασφαλείας για την επόμενη μέρα του νέου φορέα. Ο Αλιβιζάτος μπορεί να αποτελέσει εγγύηση για τα επόμενα βήματα, μόνο η συμμετοχή των πολιτών όμως θα καθορίσει την επιτυχία της πορείας και βέβαια τον νικητή.