Πρόσφυγες στην Ειδομένη, στα σύνορα με την πΓΔΜ, τον Νοέμβριο του 2015 | Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Επικαιρότητα

Για «fake news» κατηγορεί η κυβέρνηση τη Welt για το Προσφυγικό

Σύνορα που δεν φυλάσσονται σωστά και «μαγειρεμένους» αριθμούς από την Αθήνα «είδε» η γερμανική εφημερίδα. Τι απάντησε ο Γιάννης Μπαλάφας
Protagon Team

Ενώ στην Αυστρία αναλαμβάνουν την εξουσία οι «σκληροί» του Προσφυγικού (βλέπε Σεμπάστιαν Κουρτς), από τη γειτονική Γερμανία επανήλθε με εντυπωσιακό τρόπο η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα διαχειρίζεται το Προσφυγικό: η εφημερίδα Welt κάνει λόγο για παραπλανητικά στατιστικά από την Αθήνα τα οποία αποκρύπτουν τη «διαρροή» προσφύγων προς την Ευρώπη.

Φυσικά από την κυβέρνηση αρνήθηκαν κάτι τέτοιο. Ο Γιάννης Μπαλάφας, υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έφτασε στο σημείο να μιλήσει για «face news». «Ξέρουμε τι είναι η Die Welt και τι ρόλο παίζει» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον ΣΚΑΪ. «Στην Ελλάδα βρίσκονται περίπου 55.000-60.000 πρόσφυγες και μετανάστες της τελευταίας διετίας», σημείωσε ο υφυπουργός και διέψευσε δε τον ισχυρισμό ότι στη χώρα μας έχουν απομείνει 40.000, ότι υπήρξε δηλαδή διαρροή προς την κεντρική Ευρώπη, όπως καταγγέλλει ο γερμανικός Τύπος.

Στο δημοσίευμά της με τον τίτλο «Η Ελλάδα δίνει λάθος στοιχεία για τους πρόσφυγες», η κυριακάτικη Welt am Sonntag σημειώνει ότι «κάθε μήνα καταφθάνουν 15.000 αιτούντες άσυλο στη Γερμανία, κυρίως μέσω Βαλκανίων. Η Αθήνα φαίνεται να φυλάσσει πλημμελώς τα σύνορα και δίνει παραπλανητική εικόνα για τις πραγματικές διαστάσεις της μετανάστευσης».

Η εφημερίδα προσθέτει ότι, μολονότι ο λεγόμενος «βαλκανικός διάδρομος» έχει κλείσει, περίπου 15.000 αιτούντες άσυλο καταφθάνουν κάθε μήνα στη Γερμανία δια μέσω του συγκεκριμένου διαδρόμου, επιλέγοντας δηλαδή τη διαδρομή μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και βαλκανικών χωρών.

Η Welt επικρίνει την Ελλάδα και την Βουλγαρία ότι «συνειδητά φυλάσσουν πλημμελώς τα εξωτερικά σύνορα, επιτρέποντας σε πρόσφυγες και παρά τους σχετικούς ευρωπαϊκούς κανόνες να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την κεντρική Ευρώπη. Πολλοί καταλήγουν εντέλει στη Γερμανία. Αυτό καταδεικνύουν έρευνες της Welt σε Βερολίνο και Βρυξέλλες».

Επικαλούμενη γερμανικές πηγές ασφαλείας αλλά και ευρωπαϊκούς διπλωματικούς κύκλους η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση δίνει λάθος στοιχεία για τον αριθμό των προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα και παραπλανητική εικόνα για τις πραγματικές διαστάσεις της μετανάστευσης, για τον αριθμό δηλαδή των προσφύγων και μεταναστών που την εγκαταλείπουν.

Ενώ η Αθήνα μιλάει για 62.000 ανθρώπους στην ηπειρωτική χώρα και τα νησιά, στην πραγματικότητα, αναφέρει η Welt  σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο αριθμός δεν ξεπερνά τις 40.000 και αυτό παρότι μόνον κατά την τρέχουσα χρονιά κατέφθασαν στην Ελλάδα μέσω Αιγαίου άλλοι 20.000 αιτούντες άσυλο. Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανέφερε ότι υποστηρίζει στην Ελλάδα 44.000 πρόσφυγες.

Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα της εφημερίδας, ο αριθμός των προσφύγων στα πέντε hotspot των νησιών του Αιγαίου είναι προφανώς μικρότερος από τις 13.600 που λέει η ελληνική κυβέρνηση. «Υπολογίζουμε το πολύ με 10.000», αναφέρει υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ακόμη, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, στα μέσα Σεπτεμβρίου η Ελλάδα προανήγγειλε τη διόρθωση «του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα», αλλά μέχρι στιγμής όμως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί.

Όπως αναφέρουν εσωτερικά έγγραφα των γερμανικών αρχών ασφαλείας που επικαλείται η Welt, «η εντατικοποίηση των αστυνομικών ελέγχων στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ» οδήγησαν στη δημιουργία «εναλλακτικών μεταναστευτικών διόδων», με σημαντικότερες τις αερομεταφορές και τον διάδρομο που οδηγεί μέσω των βουλγαροτουρκικών συνόρων.

Η Βουλγαρία μάλιστα φέρεται να εξελίσσεται σε σημαντική χώρα τράνζιτ μεταναστών και προσφύγων ενώ η Σόφια αναφέρεται ως σημαντικό «σταυροδρόμι». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας οι ευρωπαϊκές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο ενίσχυσης της Frontex στα σύνορα Τουρκίας-Βουλγαρίας.