Κάτω από τον καυτό ήλιο της Νεβάδας, οι εθελοντές αιμοδότες περιμένουν για ώρες | REUTERS/Mike Blake
Επικαιρότητα

Μεγάλες ουρές από δωρητές αίματος για τα θύματα στο Λας Βέγκας

Η μαζική δολοφονία στη συναυλία στο Λας Βέγκας έφερε τα νοσοκομεία της πόλης στα όριά τους, αλλά και κινητοποίησε εκατοντάδες πολίτες που έσπευσαν να δώσουν αίμα για τα θύματα
Protagon Team

Μια πλημμυρίδα τραυματιών από σφαίρες είχαν να αντιμετωπίσουν οι γιατροί στα νοσοκομεία του Λας Βέγκας τις ώρες μετά τη μαζική δολοφονική επίθεση του Στίβεν Πάντοκ που άφησε σχεδόν 60 νεκρούς και περισσότερους από 500 τραυματίες.

Πρωτοφανής, αλλά αναμενόμενη με τον τρόπο της αλληλεγγύης που οι Αμερικανοί δείχνουν μετά από μια τραγωδία, ήταν και η ανταπόκριση των πολιτών στην έκκληση των Αρχών για αιμοδοσία.

Οι πρώτοι εθελοντές αιμοδότες είχαν εμφανιστεί μετά τα μεσάνυχτα, λίγη ώρα μετά το μακελειό στη συναυλία, ενώ οι ουρές μεγάλωσαν γρήγορα.

Ως το απόγευμα της Δευτέρας εκατοντάδες ήταν αυτοί που περίμεναν στην ουρά για να βοηθήσουν με τον τρόπο τους στην αντιμετώπιση της τραγωδίας. Η αναμονή έφτανε τις 5-6 ώρες.

Αλλά και για τα νοσοκομεία του Λας Βέγκας η κατάσταση ήταν πρωτοφανής.

Βίωναν μία σχεδόν πολεμική ατμόσφαιρα που έφερε το ιατρικό προσωπικό και τα μέσα του στα όριά τους. Σχεδόν κάθε διαθέσιμος υπάλληλος έσπευσε ξανά στο νοσοκομείο για να βοηθήσει όπως μπορεί την κατάσταση.

Οι γιατροί στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Νότιας Νεβάδας περιγράφουν στο Reuters μια εικόνα «ελεγχόμενου χάους» με δεκάδες ασθενείς, ενώ κάποιες στιγμές χρειάστηκε να γίνουν παράλληλα οκτώ επεμβάσεις.

Ηταν μια κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη για την οποία ήταν προετοιμασμένοι. Πέρυσι, όπως λένε, είχαν πραγματοποιήσει δοκιμή κατά την οποία προσομοίωσαν μία μαζική δολοφονία σε συναυλία!

Πέρα από τους ασθενείς οι γιατροί έπρεπε να αντιμετωπίσουν και τους οικείους των θεατών που έρχονταν για να αναζητήσουν τα δικά τους πρόσωπα. Η αστυνομία χρειάστηκε τελικά να ζητήσει από τους συγγενείς να μην πηγαίνουν οι ίδιοι στα νοσοκομεία, αλλά να καλούν ειδικές τηλεφωνικές γραμμές.