Σήμερα Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη «ζωντανεύει» 100 χρόνια μετά, η πυρκαγιά που αναγέννησε την πόλη μέσα από τις στάχτες της
Σημειώστε τους χώρους: Πλατεία Μουσχουντή, Μπενσουσάν Χαν, Κιουρτζή Χαν, οδός Εδέσσης, Ταζ Χαν, Λαδάδικα, Πλατεία Εμπορίου, Λέσχη Θεσσαλονίκης, Πλατεία Αριστοτέλους.
Σε αυτούς τους χώρους εξελίσσεται το πολυθέαμα που ετοίμασε το περιοδικό Parallaxi στο πλαίσιο των δράσεων «Η Θεσσαλονίκη αλλιώς», αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη μεγάλη πυρκαγιά. Θα αναβιώσει όλη η διαδρομή της καταστροφής, από την οδό Μουσχουντή, στην Άνω Πόλη, εκεί όπου βρισκόταν το φτωχόσπιτο από το οποίο ξεπήδησε εκείνη η μοιραία σπίθα μέχρι την παραλιακή λεωφόρο Νίκης, στη Λέσχη Θεσσαλονίκης, εκεί όπου σταμάτησε, έχοντας κάψει το ιστορικό της κέντρο. Η κορύφωση θα γίνει στην Πλατεία Αριστοτέλους, με το κάψιμο μιας τεράστιας μακέτας που αποτυπώνει την όψη της παραλίας τον καιρό της πυρκαγιάς. Η μακέτα έχει εκτεθεί τις προηγούμενες δέκα μέρες στη νότια πύλη της ΔΕΘ. Το κάψιμό της θα ολοκληρώσει με συμβολικό τρόπο την μεγάλη αυτή διαδραστική γιορτή, αφιερωμένη στη μνήμη της πόλης.
Το πολυθέαμα είναι βασισμένο σε μια ιδέα του Θεσσαλονικιού δημοσιογράφου Γιώργου Τούλα, και εκτελείται με πρωτότυπα κείμενα του επίσης Θεσσαλονικιού συγγραφέα Σάκη Σερέφα, ειδικά γραμμένα για το πολυθέαμα.
«Έχοντας δει πέρσι ότι το Λονδίνο είχε οργανώσει εκδηλώσεις για τα 350 χρόνια από τη μεγάλη πυρκαγιά της πόλης, καθώς και άλλες πόλεις να “στοχάζονται” επάνω στα γεγονότα που τις αναγέννησαν, σκέφτηκα να κάνουμε κάτι για τα 100 χρόνια από την πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης», λέει στο protagon ο Γιώργος Τούλας.
«Απευθύνθηκα στην αντιδήμαρχο Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης Έλλη Χρυσίδου και κατόπιν “πήρα σβάρνα” τους φορείς, όπως κάνουμε πάντα για τις δράσεις “Η Θεσσαλονίκη αλλιώς”. Άπαντες ανταποκρίθηκαν, ενώ 250 άτομα θέλησαν να δουλέψουν εθελοντικά. Απασχολήθηκαν περισσότερα από 400 άτομα συνολικά, ενώ το πολυθέαμα προετοιμάζεται εδώ και 6 μήνες». Για τον κ. Τούλα, «η πυρκαγιά ήταν καθοριστική για την πόλη. Σήμανε το τέλος μιας εποχής. Την εποχή εκείνη, η Θεσσαλονίκη ήταν μεν κοσμοπολίτισσα, αλλά αρχιτεκτονικά και δομικά ήταν περίκλειστη, με φυλές και κάστες. Η εποχή μετά την πυρκαγιά ήταν η αρχή της δημιουργίας μιας ανοιχτής πόλης, μιας πόλης που αποφάσισε να γίνει πιο δυτική. Τότε τελείωσε η Θεσσαλονίκη της Ανατολής και αναδύθηκε η Θεσσαλονίκη της Δύσης».
Το πολυθέαμα είναι σε σκηνοθεσία των Κορίνας Βασιλειάδου και Χάρη Πεχλιβανίδη (In-Flux), με σκηνογράφο-σχεδιαστή της μακέτας της θαλάσσιου μετώπου της πόλης τον Γιάννη Κατρανίτσα, ενώ συμμετέχει η ομάδα visual artists Mark & The koksinel, το φωνητικό συγκρόμημα Πλειάδες, ηθοποιοί του ΚΘΒΕ και 35 σπουδαστές των σχολών θεάτρου της πόλης. Ενδυματολόγοι είναι οι Σόνια Σαμαρτζιδου και Ελένη Κανακίδου, η φωτιστική παρέμβαση συντελείται από την ομάδα Beforelight. Συμμετέχει ο ειδικός στα σπέσιαλ εφέ Μιχάλη Σαμιώτη, ενώ τη γραφιστική επιμέλεια κάνουν οι Dolphins. Ο σκηνοθέτης Χρήστος Νικολέρης θα κινηματογραφήσει το γεγονός.
Για την υλοποίηση, η Parallaxi συνεργάστηκε με μια σειρά από φορείς της πόλης: τον δήμο Θεσσαλονίκης (Αντιδημαρχία Πολιτισμού), το ΚΘΒΕ, την ΔΕΘ-Helexpo, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τον ΟΛΘ, το ΑΠΘ, τις σχολές θεάτρου ΚΘΒΕ, Ανδρέας Βουτσινάς και Βασίλης Διαμαντόπουλος, το Μουσείο Φωτογραφίας, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, την Σχολή Κινηματογράφου ΑΠΘ, το εργαστήρι του Γιώργου Τσακίρη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, την Στρατιωτική Μουσική ΓΣΣ, την Εφορία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, την Λέσχη Θεσσαλονίκης κ.ά. Η είσοδος και η συμμετοχή είναι ελεύθερη.