Είναι ένα μεγάλο ταξίδι προς το άγνωστο και τον απέραντο Ωκεανό. Ενα γιγάντιο παγόβουνο, με την επιστημονική ονομασία Α-68 είχε πρόσφατα αποκολληθεί από την Ανταρκτική και πλέον πλέει προς την ανοικτή θάλασσα.
Τις τελευταίες εβδομάδες, το τεράστιο αυτό παγόβουνο, ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν υπάρξει ποτέ στο Νότιο Ημισφαίριο, έκανε… βόλτες κοντά στην παγοκρηπίδα Λάρσεν, από όπου είχε αποκοπεί. Ομως, όπως δείχνουν οι τελευταίες εικόνες από δορυφόρους, το παγόβουνο, που έχει έκταση σχεδόν 6.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, άλλαξε ρότα και οδεύει προς τη Θάλασσα Γουέντελ.
Οι ειδικοί, σύμφωνα με το BBC, εκτιμούν ότι το παγόβουνο, που ζυγίζει πάνω από ένα τρισεκατομμύριο τόνους, είναι θέμα χρόνου, ωθούμενο από τα ρεύματα, να βγει στον Νότιο Ατλαντικό. Και όταν συμβεί αυτό, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον του.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ήδη το μεγάλο παγόβουνο δείχνει σημάδια απώλειας πάγων στην περιφέρειά του. Τα κομμάτια αυτά που έχουν αποκοπεί, προς το παρόν όλα πλέουν κοντά στο μητρικό παγόβουνο. Όμως κάποια στιγμή αναμένεται να τραβήξουν έναν δικό τους, διαφορετικό δρόμο και είναι πιθανό μερικά από αυτά να «αράξουν» σε ρηχά νερά και να μετατραπούν σε ημιμόνιμα νησιά πάγου.
Την στιγμή που το παγόβουνο Α-68 αφήσει οριστικά πίσω του την περιοχή δίπλα στην παγοκρηπίδα Λάρσεν, θα αποκαλύψει μια έκταση του βυθού, η οποία πιθανότατα έχει να ελευθερωθεί από τους πάγους εδώ και τουλάχιστον 120.000 χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Επιτροπή για την Προστασία των Θαλάσσιων Έμβιων Πόρων της Ανταρκτικής (CCAMLR), έλαβε από τώρα μέτρα και έθεσε την εν λόγω περιοχή σε καθεστώς προστασίας, προκειμένου οι επιστήμονες να έχουν κατά προτεραιότητα πρόσβαση σε αυτήν και να απαγορευθούν οι αλιευτικές δραστηριότητες για τουλάχιστον δύο χρόνια.
Σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, σε περιοχές που ελευθερώθηκαν από παγόβουνα, ανακαλύφθηκαν ακόμα και νέα είδη οργανισμών…