Τη συνταγή που ακολούθησαν επί δεκαετίες στην Κούβα, με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα, σκέφτονται να επιστρατεύσουν οι ΗΠΑ και απέναντι της Βενεζουέλας. Το εμπάργκο εισαγωγών πετρελαίου από το Καράκας είναι μια λύση κατά του καθεστώτος του Μαδούρο, είπε η πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στα στα Ηνωμένα Εθνη
Η Νίκι Χέιλι διεμήνυσε την Πέμπτη ότι η Ουάσινγκτον έχει στη διάθεσή της ένα ευρύ φάσμα επιλογών, συμπεριλαμβανομένου ενός πετρελαϊκού εμπάργκο, στην περίπτωση που η Βενεζουέλα δεν κάνει βήματα προς την αποκατάσταση των δημοκρατικών διαδικασιών.
Η Χέιλι τόνισε ότι υπάρχει «πολλή υποστήριξη στη Λατινική Αμερική» προς τις πρωτοβουλίες με σκοπό «η (κυβέρνηση στη) Βενεζουέλα να αρχίσει να σέβεται τον λαό της και να ξαναγίνει δημοκρατία όπως όφειλε να είναι».
«Αν τα πράγματα δεν βελτιωθούν, όλες αυτές οι επιλογές είναι πάντα εδώ», συνέχισε η αμερικανίδα αξιωματούχος στον ΟΗΕ, προσθέτοντας συγκεκριμένα ότι η πιθανότητα να επιβληθεί εμπάργκο στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας είναι μια από τις επιλογές της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ. «Δεν είναι εκτός του τραπεζιού, αυτό μπορώ να σας το πω», πρόσθεσε η Νίκι Χέιλι.
Ενα τέτοιο εμπάργκο, η απαγόρευση δηλαδή αγοράς βενεζουελάνικου πετρελαίου, θα προκαλέσει οικονομική ασφυξία στο Καράκας, το οποίο ήδη αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα εξαιτίας των χαμηλών τιμών του «μαύρου χρυσού» διεθνώς.
Στη δεκαετία του 1960 το εμπάργκο που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Κούβα προκάλεσε σοβαρά προβλήματα καθώς τα βασικά εξαγώγιμα προϊόντα της, το ζαχαροκάλαμο και τα προϊόντα του, δεν έβρισκαν αγορές. Τότε όμως είχε σπεύσει σε βοήθεια του Φιντέλ Κάστρο η Σοβιετική Ενωση. Ενώ τώρα ο Νικολάς Μαδούρο -όχι ότι συγκρίνονται οι δύο προσωπικότητες- είναι μόνος.