Ο Σταύρος Θεοδωράκης με το ακροατήριό του. Αποτελούνταν κυρίως από άνδρες, αλλά έτσι συμβαίνει συνήθως σε μαζώξεις με υπόβαθρο τη λέξη «Κεντροαριστερά». | Facebook
Επικαιρότητα

Ο Σταύρος και η συνάντηση-«μαρινάρισμα» στη Θεσσαλονίκη

Αυτή τη φορά, δεν ήταν οι νέοι το target group του Θεοδωράκη. Ο υποψήφιος αρχηγός του «κόμματος χωρίς όνομα» συναντήθηκε με καθηγητές του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ, πρώην υπουργούς και δημάρχους. Φυσικά ήταν εκεί ο Μπουτάρης με τα βραχιόλια του. Και ο Σκαμπαρδώνης με τις ατάκες του
Protagon Team

«Εδώ γίνεται το μαρινάρισμα, ε;» ήταν η ατάκα του Γιώργου Σκαμπαρδώνη βλέποντας τον ιδιόρρυθμο τρόπο με τον οποίο είχε οργανωθεί η εκδήλωση στην οποία προσκάλεσε ο Σταύρος Θεοδωράκης κάποιους Θεσσαλονικείς την Τρίτη, προκειμένου να γίνει «μια ανοιχτή συζήτηση». Πρώτα, ο κόσμος καθόταν σε μια αίθουσα με τζαμαρία, έπινε καφέ ή χυμό ή νερό ή τσάι (είναι γνωστή η αγάπη του Σταύρου στον υγιεινό τρόπο ζωής) και κατόπιν περνούσαν στην κυρίως αίθουσα. Μετά «το μαρινάρισμα», δηλαδή, «στο κυρίως πιάτο».

Ο Σκαμπαρδώνης, όπως και οι άλλοι, ανταποκρίθηκε. Ο λογοτέχνης της Θεσσαλονίκης δείχνει ευρύτερο ενδιαφέρον, «ως Έλληνας», όπως λέει, για τα τεκταινόμενα στον κεντρώο χώρο, στην «Κεντροαριστερά», όπως, επίσης, έχει ενδιαφέρον και για τα τεκταινόμενα στην «Κεντροδεξιά» ή τη «Δεξιά». «Ηρθα να ακούσω επειδή θέλω να ξέρω τι γίνεται. Όπου και να πας, πάντως, σου βάζουν ταμπέλα».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης μπήκε ελαφρώς αργοπορημένος και φουριόζος. «Συγγνώμη για την καθυστέρηση, δε σας χαιρετάω έναν έναν, χαιρετιόμαστε μετά», είπε κι άρχισε αμέσως να εξηγεί. «Αύριο θα δώσω τη συνέντευξη Τύπου, ήθελα να ακούσω τις απόψεις σας. Να σας πω γιατί πήρα την απόφαση να κατεβώ στις εκλογές για επικεφαλής του νέου φορέα. Διότι μιλάμε για ένα νέο φορέα, έναν νέο χώρο, όχι για να πάρω ένα άλλο κόμμα».

Ο κόσμος τον παρακολουθούσε να μιλά όρθιος, όπως πάντα, πιο δυναμικός και fit από ποτέ. Βράδιαζε, ο Θεοδωράκης ήδη από το πρωί είχε συναντήσεις, συνεντεύξεις ενώ είχε προηγηθεί κι επίσκεψη στη ΔΕΘ. Αλλωστε, Σεπτέμβριος στη Θεσσαλονίκη σημαίνει ΔΕΘ.

Ο υποψήφιος επικεφαλής του «κόμματος χωρίς όνομα» εξήγησε τη διαδικασία της ψηφοφορίας καθώς και τις προϋποθέσεις προκειμένου αυτή να διεξαχθεί ομαλά και με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή. Το ακροατήριο αποτελούνταν κυρίως από άνδρες, αλλά έτσι συμβαίνει συνήθως σε ανάλογες συγκεντρώσεις που έχουν κάπου στο υπόβαθρο τη λέξη «Κεντροαριστερά». Αυτή τη φορά, δεν ήταν οι νέοι το target group του Θεοδωράκη, αλλά άνθρωποι μιας κάποιας ηλικίας που είχαν ή έχουν κάποια εμπλοκή με την πολιτική και τα κοινά. Καθηγητές του ΑΠΘ, καθηγητές του ΠΑΜΑΚ, πρώην υπουργοί (Γιάννης Μαγκριώτης, Σπύρος Βούγιας), ένας από τους μακροβιότερους δημάρχους της χώρας (ο δήμαρχος Πανοράματος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης), ένας τέως δήμαρχος (ο Μιχάλης Γεράνης του Χορτιάτη), δημοτικοί σύμβουλοι και αντιδήμαρχοι από δήμους της περιοχής.

Σε κάποια στιγμή έκανε κι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης την εμφάνισή του, λειτουργώντας ως τρολ για τη διαδικασία. «Γιάννη, η κόντρα που είχαμε με τα βραχιόλια σήμερα το πρωί έγινε viral», του είπε ο Σταύρος, αφήνοντας (για λίγο) την πολιτική και πιάνοντας (για λίγο) το lifestyle, εξηγώντας ότι η κόρη του του έδωσε μερικά βραχιόλια «για να μην έχει ο Μπουτάρης περισσότερα από μένα».

H κόντρα με τα βραχιόλια. Αριστερά το χέρι του Μπουτάρη, δεξιά του Θεοδωράκη (Facebook)

Το ακροατήριο δεν χάιδεψε, πάντως, τον κ. Θεοδωράκη, του έθεσε σοβαρά ερωτήματα και απαίτησε καθαρές απαντήσεις για την επόμενη ημέρα. Εκείνος διαβεβαίωσε και καθησύχασε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το σχήμα, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι εκλογικά το νέο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές θα κινηθεί σε διψήφιο ποσοστό. «Ρωτήστε κι άλλα, προπονούμαι για αύριο που έχω τη συνέντευξη Τύπου και θα τα πω στο πανελλήνιο», έλεγε. Δέχτηκε ευχές, παραινέσεις, παρατηρήσεις, ήπιε τσάι, δήλωσε σίγουρος για τη νίκη του, χαιρέτισε τον κόσμο κι άρχισε να προετοιμάζεται για τις υποχρεώσεις της επόμενης ημέρας.