Ο Εμανουέλ Μακρόν (δεξιά) απέναντι στον Χούλιο Μπόρχες. Ο γάλλος πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει τη Βενεζουέλα «δικτατορία» | REUTERS/Thibault Camus/Pool
Επικαιρότητα

Ο Μακρόν με τον εχθρό του Μαδούρο προτού συναντήσει τον… φίλο του Μαδούρο

Ο νεαρός ηγέτης της Γαλλίας υποδέχτηκε στο Μέγαρο των Ηλυσίων τον πρόεδρο της Βουλής της Βενεζουέλας Χούλιο Μπόρχες, ορκισμένο αντίπαλο του προέδρου της λατινοαμερικάνικης χώρας. Σε δυο μέρες ο γάλλος πρόεδρος θα συναντήσει και τον ευρωπαίο υποστηρικτή του Μαδούρο, τον Αλέξη Τσίπρα
Protagon Team

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα βιώσει πολιτικά ένα σκωτσέζικο ντους. Τη Δευτέρα συναντήθηκε με έναν από τους ηγέτες βενεζουελάνικης αντιπολίτευσης, τον ορκισμένο εχθρό του Μαδούρο, πρόεδρο της Βουλής της χώρας, Χούλιο Μπόρχες. Την Πέμπτη θα συναντήσει έναν από τους λίγους και τόσο ένθερμους υποστηρικτές του Μαδούρο διεθνώς, τον Αλέξη Τσίπρα. Αλλά έτσι είναι η πολιτική, είναι η τέχνη του συμβιβασμού: και με τον εχθρό του Μαδούρο και με τον κολλητό του Μαδούρο.

Ο Χούλιο Μπόρχες βρέθηκε στο Παρίσι στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής του περιοδείας. Καθώς το κοινοβούλιο της Βενεζουέλας αποτελεί τον μοναδικό θεσμό που παραμένει υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης και δεν έχει πέσει στα χέρια του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, ο Μπόρχες προσπαθεί να διεθνοποιήσει το πρόβλημα και να κάνει γνωστό το έλλειμμα δημοκρατίας που αντιμετωπίζει η χώρα του τα τελευταία χρόνια.

Διόλου τυχαία ο Μπόρχες ξεκίνησε την ευρωπαϊκή του περιοδεία από το Παρίσι, καθώς η Γαλλία -και ο Εμανουέλ Μακρόν- είναι κατά παράδοση φιλόξενοι απέναντι σε πολιτικούς που αντιμετωπίζουν τέτοιες αντιδημοκρατικές καταστάσεις στην πατρίδα τους. Διόλου τυχαία επίσης, δεν υπάρχει στο πρόγραμμα των επαφών του Μπόρχες στην Ευρώπη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα στην Αθήνα – η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν καταδικάζει τις πρακτικές του καθεστώτος Μαδούρο, αντιθέτως τις υποστηρίζει. Και έχει ένα ενδιαφέρον πώς ο Μακρόν που θεωρεί τη Βενεζουέλα «δικτατορία», μπορεί να βρει κοινό πεδίο συζήτησης με τον έλληνα πρωθυπουργό που θεωρεί τη Βενεζουέλα «πρότυπο δημοκρατίας». Η τέχνη του συμβιβασμού που λέγαμε…

Κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι, ο Μπόρχες εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υποστήριξη την οποία του εξέφρασε η Γαλλία, μετά την υποδοχή του από τον πρόεδρο Μακρόν.

Ο γάλλος πρόεδρος «μας εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στην εθνοσυνέλευση την οποία εκπροσωπούμε», δήλωσε ο Μπόρχες μετά τις συνομιλίες του με τον Μακρόν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας δεν έκανε δηλώσεις στον Τύπο αφού υποδέχθηκε τον πρόεδρο της εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας. Ωστόσο πρόσφατα έχει επικρίνει τον Μαδούρο, τον μπολιβαριανό πρόεδρο ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις οι οποίες διαρκούν τέσσερις μήνες και έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 125 ανθρώπους. Ο Μακρόν είπε ότι τη Βενεζουέλα κυβερνά μια « δικτατορία που προσπαθεί να επιβιώσει».

Ο Μπόρχες σημείωσε ότι η ανησυχία που εκφράζεται στο εξωτερικό για την κατάσταση στη Βενεζουέλα είναι «εντυπωσιακή». «Από τοπικό και περιφερειακό πρόβλημα έχει μετατραπεί πλέον σε παγκόσμιο πρόβλημα», είπε.

Σύμφωνα με μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Ελιζέ, ο Εμανουέλ Μακρόν «καταδίκασε τα μέτρα καταστολής που έχουν ληφθεί εναντίον της αντιπολίτευσης» κι επέμεινε στην «προσήλωσή του στο κράτος του δικαίου» και σε μια «ορθή δημοκρατική διαδικασία» στη Βενεζουέλα.

«Πρόσθεσε ότι απόντος ενός θετικού μηνύματος από μέρους της κυβέρνησης (της Βενεζουέλας) ως προς αυτό, η Γαλλία είναι διατεθειμένη να αρχίσει μια ευρωπαϊκή διαβούλευση ενόψει της υιοθέτησης μέτρων τα οποία θα στοχοθετούν τους υπεύθυνους για αυτή την κατάσταση», τονίζεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας. Ο Μακρόν «επιθυμεί να συνεχιστούν οι προσπάθειες» προκειμένου «να μπορέσει να χορηγηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους πολίτες της Βενεζουέλας, τα πρώτα θύματα αυτής της κρίσης», προστίθεται στο κείμενο.