Στην εποχή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας φαίνεται να μπαίνει η Κεντροαριστερά. Το βράδυ της Τρίτης η Ανεξάρτητη Επιτροπή Δεοντολογίας υπό τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο πρόκειται να αποφασίσει ότι στην εκλογή αρχηγού τού υπό σύσταση νέου φορέα της Κεντροαριστεράς θα υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.
Τη Δευτέρα το βράδυ, στην υποεπιτροπή τεχνικών στην οποία μετέχουν μεταξύ άλλων ο Γιάννης Αναστασάκος, πρώην επικεφαλής της ΑGB, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιάννης Αναστασιάδης και ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Ανοικτών Τεχνολογιών του Πολυτεχνείου, Θόδωρος Καρούνος , συμφωνήθηκαν όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες και διασφαλίσεις και εισηγούνται την θέσπιση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.
Ικανοποιείται λοιπόν το αίτημα αρκετών υποψηφίων (Στ. Θεοδωράκη, Γ. Μανιάτη, Γ. Ραγκούση) ενώ και το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες ότι ανθίσταται σε αυτή την προοπτική. Το Ποτάμι και οι άλλοι υποψήφιοι το θεωρούν εκ των ων ουκ άνευ επιδιώκοντας να προσελκύσουν συμμετέχοντες από ευρύτερη κοινωνική βάση και να μην περιοριστεί στην επιρροή των κομματικών μηχανισμών.
Ως προϋποθέσεις τίθενται από η εκδήλωση ενδιαφέροντος από οιονδήποτε πριν από την ημέρα των εκλογών , η εγγραφή και ταυτοποίηση του και η λήψη κωδικού PIN για να διασφαλιστεί η φερεγγυότητα της διαδικασίας.
Νωρίτερα χθες η Χαριλάου Τρικούπη διένειμε non paper με τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ απαντώντας με τον τρόπο αυτό στην κριτική που δεχόταν τις τελευταίες μέρες ότι δεν επιθυμεί ηλεκτρονική και εξ αποστάσεως ψηφοφορία επειδή δεν θέλει να μεγαλώσει το εκλεκτορικό σώμα, ώστε να «ελέγχει» τις επιλογές του.
Στις προτάσεις της περιλαμβάνονται: Η φυσική παρουσία στην κάλπη, εφαρμογή συστήματος on line ηλεκτρονικής διασταύρωσης σε πραγματικό χρόνο για αποφυγή διπλοψηφιών και κάλπες με on line σύστημα και σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού.
Κομβική διαφορά στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και των υπολοίπων υποψηφίων είναι ότι το επιτελείο της Φώφης Γεννηματά θεωρεί αδιαπραγμάτευτή την αυτοπρόσωπη παρουσία σε προγενέστερο χρόνο για την παραλαβή του απαραίτητου μυστικού κωδικού. Βασικό επιχείρημα είναι ότι «το εγχείρημα είναι μια καθαρά πολιτική διαδικασία κι άρα η συμμετοχή στην ανάδειξη πολιτικού αρχηγού δεν είναι ψηφοφορία για “Survivor”», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.
Το επιτελείο της κυρίας Γεννηματά προτείνει την ευθύνη υλοποίησης του ενιαίου συστήματος ηλεκτρονικής ψηφοφορίας (on line και εξ’ αποστάσεως) να αναλάβει ένας εκ των παρόχων κινητής τηλεφωνίας με βάση τις τεχνικές προδιαγραφές που θα δοθούν από την Επιτροπή.
Το κόστος υπολογίζεται σε περίπου 250.000 ευρώ και θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο αφού έχει καθοριστεί συνδρομή 4 ευρώ για την συμμετοχή στη ψηφοφορία. Με δεδομένο ότι μπορεί η συμμετοχή να φτάσει ή και να ξεπεράσει τις 100.000, το ποσό υπερκαλύπτεται.
Ορισμένα τεχνικής φύσεως ερωτηματικά υπάρχουν δεδομένου ότι ο χρόνος μέχρι την 5η Νοεμβρίου είναι πιεστικός καθώς όλα τα πρέπει να είναι έτοιμα 15 μέρες πριν για να γίνουν οι απαραίτητες δοκιμές και προσαρμογές βάσει του συστήματος ΖΕΥΣ, του μοναδικού παγκοσμίως για ηλεκτρονική ψηφοφορία που φτιάχτηκε από επιστήμονες του Χάρβαρντ και Έλληνες επιστήμονες.