Σε μια παρέμβαση με οικονομικές αλλά και πολιτικές πτυχές προχώρησε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μία μόλις ημέρα πριν από την έναρξη του τρίτου γύρου της αξιολόγησης του Μνημονίου.
Σύμφωνα με «Το Βήμα της Κυριακής» που είναι και η εφημερίδα που δημοσιεύει το σχόλιο του κ. Στουρνάρα, είναι ένα μήνυμα προς τους «σκληρούς της τρόικας» και είναι το εξής:
«Το ΔΝΤ αν θέλει να φύγει, ας φύγει. Δεν τους χρειαζόμαστε πια».
Το μήνυμα του διοικητή της ΤτΕ απηχεί τις ανησυχίες του για τις απαιτήσεις του Πόουλ Τόμσεν σχετικά με τον επανέλεγχο της βιωσιμότητας των ελληνικών τραπεζών.
Στο ρεπορτάζ του Ζώη Τσώλη για «Το Βήμα της Κυριακής», σημειώνεται ότι ο κ. Στουρνάρας γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι ο Πόουλ Τόμσεν μεθοδεύει, στη νέα αξιολόγηση, να ανοίξει θέμα τραπεζών ζητώντας να γίνει εκ νέου έλεγχος και εκτίμηση κινδύνου για ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο των δανείων των τεσσάρων συστημικών ομίλων, κάτι που έγινε στο τέλος του 2015 προκειμένου να προσδιοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.
Και τονίζεται ότι όπως εκτιμούν τραπεζικοί κύκλοι, μια τέτοια εξέλιξη, στον βαθμό που ο σκληρός του ΔΝΤ επιμείνει στις απόψεις που έχει εκφράσει, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην προσπάθεια ομαλοποίησης της οικονομίας. Και αυτό, σύμφωνα με «Το Βήμα της Κυριακής» θα συμβεί για τους εξής πέντε λόγους:
1. Θα χαλάσει το κλίμα σταθεροποίησης που έχει διαμορφωθεί.
2. Θα ανακόψει τις εισροές καταθέσεων που άρχισαν να σημειώνονται τους καλοκαιρινούς μήνες.
3. Θα δημιουργήσει επιπρόσθετα εμπόδια στην προσπάθεια των τραπεζών για ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά μέσω των δανείων.
4. Θα ανακόψει την πορεία των τραπεζών προς τις αγορές.
5. Θα δώσει ξανά αρνητικό σήμα, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, ότι «εδώ κάτι συμβαίνει».
Σε πολιτικό επίπεδο ο κ. Στουρνάρας φαίνεται να συντάσσεται με εκείνους -και μέσα στην κυβέρνηση- που θεωρούν ότι ο ρόλος του ΔΝΤ στην Ελλάδα είναι πλέον «αντιπαραγωγικός». Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι με τη στάση του Ταμείου διαφωνεί κάθετα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει την εποπτεία και την ευθύνη κεφαλαιακού ελέγχου των τραπεζών της Ευρωζώνης.
Η παρέμβαση του διοικητή της ΤτΕ, με τον οποίο το Μαξίμου συχνά-πυκνά βρίσκεται σε πόλεμο, χρησιμοποιώντας μάλιστα ανοίκειες επιθέσεις εναντίον του, καταγράφεται ενώ επίκειται ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων, αλλά και ενώ από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα αναμένουν στο τέλος Σεπτεμβρίου την έλευση στην Αθήνα της Κριστίν Λαγκάρντ.
Η «σιδηρά κυρία» του Ταμείου δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα επισκεφτεί τελικά τη χώρα μας. Εφόσον το κάνει, από την κυβέρνηση ευελπιστούν να περάσουν, σε επικοινωνιακό επίπεδο τουλάχιστον, ένα μήνυμα για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους, κάτι που το ΔΝΤ υποστηρίζει εδώ και καιρό.