«Είμαι βαθιά αριστερός, βαθιά φιλελεύθερος και με απόλυτη πίστη στη δύναμη των πολιτών» λέει ο κ. Καμίνης | SOOC
Επικαιρότητα

Καμίνης: «Είμαι βαθιά αριστερός και ένα αουτσάιντερ που τα καταφέρνει»

Ο δήμαρχος Αθηναίων περιγράφει τον εαυτό του ως έναν υποψήφιο που θα ενώσει πολλές και διαφορετικές δυνάμεις στην Κεντροαριστερά, επιδεικνύει τις νίκες του τόσο επί γαλάζιων όσο και Συριζαίων, κάνει άνοιγμα προς τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και ζητά ηλεκτρονική ψηφοφορία
Protagon Team

Ως «αουτσάιντερ που τα καταφέρνει» περιγράφει τον εαυτό του -και την υποψηφιότητά του για τον ενιαίο φορέα του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς- ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο οποίος σε συνέντευξή του στα «Νέα Σαββατοκύριακο» εξηγεί τους λόγους που τον έκαναν να διεκδικήσει έναν τέτοιο ρόλο στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας: «Η Ελλάδα χρειάζεται μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη για να βγει από το αδιέξοδο της συντήρησης από τη μια και του λαϊκισμού από την άλλη».

Μιλώντας στα «Νέα» και στη Μυρτώ Λαλιούτη, ο κ. Καμίνης λέει ότι δεν θα παραιτηθεί από τα καθήκοντά του γιατί «δεν αφήνει ποτέ δουλειά στη μέση», φιλοδοξεί να ενώσει «τις δυνάμεις από τον χώρο του πολιτικού φιλελευθερισμού και της σοσιαλδημοκρατίας, έως τον χώρο της πολιτικής οικολογίας», αλλά αποφεύγει, ωστόσο, να μιλήσει για μετεκλογικές διαδικασίες, ασκώντας κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Λέει π.χ. ο κ. Καμίνης στο ερώτημα για το αν θα προτιμούσε συνεργασία σε κυβέρνηση με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ:

«Αν και μιλάτε με έναν άνθρωπο που θεωρεί τη συνεργασία βασικό παράγοντα δημιουργίας και καλού αποτελέσματος, να ξέρετε ότι, όπως είπα και κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου, η κυβέρνηση είναι δέσμια της λαϊκίστικης τακτικής, ενώ η αντιπολίτευση παλεύει με τον συντηρητικό εαυτό της. Να σας φέρω ένα παράδειγμα: όταν ήταν η ΝΔ στην κυβέρνηση, παρουσίασα, κόντρα στο ρεύμα, μία πρόταση για τη ρύθμιση των διαδηλώσεων στο κέντρο. Ποτέ η ΝΔ δεν τόλμησε να την κάνει νόμο. Σήμερα, παρουσιάζω στον ΣΥΡΙΖΑ πρόταση δημιουργίας ειδικών χώρων ελεγχόμενης χρήσης ουσιών, ώστε να σταματήσει αυτό το δράμα στη μέση του δρόμου. Εις ώτα μη ακουόντων»…

Ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του ως «βαθιά αριστερό» αλλά και «βαθιά φιλελεύθερο».

«Είμαι ένας προοδευτικός δημοκράτης που έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της πανεπιστημιακής και πολιτικής του διαδρομής στον σεβασμό σε κάθε ανθρώπινο δικαίωμα, τη στήριξη στις αδύναμες ομάδες του πληθυσμού, στον σεβασμό στους νόμους, στις ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στη δουλειά, στη γνώση και στην πληροφορία.
Είμαι βαθιά αριστερός, βαθιά φιλελεύθερος και με απόλυτη πίστη στη δύναμη των πολιτών», λέει.

Περιγράφει επίσης τον εαυτό του, ως αουτσάιντερ.

«Η ιστορία λέει πως είμαι ένα αουτσάιντερ που μάλλον τα… καταφέρνει. Αουτσάιντερ με θεωρούσαν όταν το 2010 κέρδισα, ενώνοντας όλον τον προοδευτικό χώρο, τον κ. Κακλαμάνη, τον τότε υποψήφιο της ΝΔ στην Αθήνα, αουτσάιντερ και το 2014, όταν επανεκλέχτηκα, δημιουργώντας μια πλατιά κοινωνική και πολιτική συμμαχία, νικώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, που τότε σάρωνε σε όλη τη χώρα. Θέλω να κερδίσω γιατί θέλω και ξέρω πώς να προσφέρω. Ο αγώνας αυτός πρέπει από κοινού να κερδηθεί, απ’ όλους μας, γιατί το χρειάζεται η Ελλάδα».

Ο δήμαρχος περιγράφει την επιτυχία του στο νοικοκύρεμα του Δήμου Αθηναίων -από έλλειμμα 50 εκατ. ευρώ το 2010 σε πλεόνασμα 23,5 εκατ. ευρώ το 2015- και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των τραμπούκων της Χρυσής Αυγής με σύνθημα «θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα» και επιχειρεί ένα εμφανές άνοιγμα προς τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι από το παλαιό έρχεται το νέο.

«Χωρίς αυτό που αποκαλείτε παλιό, δεν θα υπάρξει ποτέ το νέο. Σας θυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ και ο κόσμος του υποστήριξαν ανοιχτά και χωρίς αστερίσκους την υποψηφιότητά μου στην Αθήνα τόσο το 2010 όσο και το 2014, όπως την υποστήριξαν και άλλα 15 κόμματα ή πολιτικές κινήσεις. Οφείλω μάλιστα να πω ότι ουδέποτε παρενέβησαν στο έργο μου. Αρα ο αμοιβαίος σεβασμός είναι που γεννά σχέσεις εμπιστοσύνης», λέει.

Τέλος παίρνει θέση σε ένα ζήτημα που μάλλον θα αποτελέσει και το βασικό αγκάθι της διαδικασίας εκλογής αρχηγού στον ενιαίο πολιτικό φορέα του Κέντρου, αυτό της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας (είναι προφανές ότι δεν τη θέλουν όσοι υποψήφιοι θεωρούν πως έχουν στο πλευρό τους τον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ). Ο κ. Καμίνης τη θέλει:

«Η διαδικασία πρέπει να είναι ανοιχτή σε όλους, γι’ αυτό είμαστε από την πρώτη στιγμή υπέρμαχοι της ηλεκτρονικής και εξ αποστάσεως ψηφοφορίας. Εν πάση περιπτώσει, είναι στο χέρι των πολιτών να αποδείξουν ότι θέλουν μια μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη, πλειοψηφική στην κοινωνία και με ρεαλιστική προοπτική διακυβέρνησης»…