Ο Τάρο Ασο, αντιπρόεδρος της ιαπωνικής κυβέρνησης και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε | REUTERS/Kim Kyung-Hoon/File Photo
Επικαιρότητα

Iάπωνας υπουργός λέει ότι ο Χίτλερ «είχε τα σωστά κίνητρα»!

Σε... παρεξήγηση απέδωσε ο Τάρο Ασο, αντιπρόεδρος της ιαπωνικής κυβέρνησης, τη δήλωσή του ότι στην πολιτική σημασία έχει να πετυχαίνεις καλά αποτελέσματα και ότι ο Χίτλερ είχε «σωστά κίνητρα»
Protagon Team

Οργή και έντονες διαμαρτυρίες προκάλεσε η αποστροφή του ιάπωνα υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Τάρο Ασο, ότι ο Χίτλερ δεν ήταν μεν «καλός άνθρωπος», αλλά «είχε τα σωστά κίνητρα».

Ο ίδιος αργότερα επιχείρησε να ανασκευάσει τα σχόλια και να εξηγήσει ότι… τον παρεξήγησαν. Τέτοια λόγια όμως, σε μια χώρα όπως η Ιαπωνία όπου η κληρονομιά της συμμαχίας με τη χιτλερική Γερμανία και ο μιλιταρισμός αποτελούν ακόμα και σήμερα εθνικά τραύματα, είναι εύκολο να παρεξηγηθούν -δεν πρέπει ποτέ να διατυπώνονται δημοσίως.

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του κυβερνώντος κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, ο Ασο είπε: «Δεν αμφισβητώ τα κίνητρά σου να είσαι πολιτικός, αλλά σημασία έχουν τα αποτελέσματα. Ο Χίτλερ, που σκότωσε εκατομμύρια ανθρώπους, δεν ήταν καλός, έστω και αν τα κίνητρά του ήταν σωστά»

Ωστόσο, λίγο αργότερα και ενώ είχε ήδη ξεσηκωθεί κατακραυγή, ο Ασο ανακάλεσε λέγοντας ότι «είναι σαφές από όλα μου τα σχόλια ότι αποτιμώ με εξαιρετικά αρνητικό τρόπο τον Χίτλερ και ότι είναι σαφές πως τα κίνητρά του ήταν λανθασμένα».

Οπως πρόσθεσε, η πρόθεσή του δεν ήταν να υπερασπιστεί τον Χίτλερ αλλά να τονίσει τη σημασία που έχει για τους πολιτικούς να είναι αποτελεσματικοί. Είπε ακόμη ότι δεν ήταν σωστό να χρησιμοποιήσει τον Χίτλερ σαν παράδειγμα και για τον λόγο αυτό ανακαλεί την αναφορά.

Τις δηλώσεις του καταδίκασε το Κέντρο Σίμον Βίζενταλ κατά του αντισημιτισμού.

Ο Guardian σημειώνει ότι ο Ασο έχει προϊστορία σε αμφιλεγόμενα σχόλια για τους ναζί. Πριν από τέσσερα χρόνια, το 2013, είχε πει ότι η Ιαπωνία πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα των ναζί όταν κληθεί να αποφασίσει το πώς να αλλάξει το σύνταγμά της.

Υποστήριξε συγκεκριμένα ότι, καθώς οι μεγαλύτεροι σε ηλικία δεν θέλουν να αλλάξει το πασιφιστικό σύνταγμα της χώρας που καθιερώθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η χώρα θα πρέπει να το αλλάξει στα κρυφά, όπως είχε κάνει και το ναζιστικό κόμμα στη Γερμανία. «Να γίνει ήσυχα, όπως το σύνταγμα της Βαϊμάρης άλλαξε και έγινε ναζιστικό χωρίς να το καταλάβει κανένας. Γιατί να μην μάθουμε από αυτή την τακτική;», είχε πει τότε.

Αν και πιέστηκε να παραιτηθεί, απλά ανακάλεσε τα σχόλια που είχε κάνει.

Η περίπτωση του Ασο δεν είναι η μόνη.

Μόλις αυτή την εβδομάδα αποκαλύφθηκε ότι ο πλαστικός χειρουργός και τηλεπερσόνα Κατσούγια Τακάσου είχε μιλήσει επαινετικά για τη συμβολή των ναζί στην επιστήμη και την ιατρική και έδειξε να αρνείται το Ολοκαύτωμα, το οποίο, όπως είχε γράψει, «το γνωρίζουμε από φήμες και από πληροφορίες των Συμμάχων».

Τον Ιούνιο, ο Γιουτάκα Χαράντα, που είναι μέλος στο ΔΣ της κεντρικής τράπεζας της χώρας, είχε επαινέσει την «θαυμάσια» νομισματική και οικονομική πολιτική των ναζί, αν και πρόσθεσε ότι αυτή τους βοήθησε να κάνουν «απαίσια πράγματα». Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, ο Χαράντα ζήτησε συγγνώμη.