Η καγκελάριος στη συνέντευξη Τύπου που δίνει παραδοσιακά μετά το καλοκαίρι | REUTERS/Fabrizio Bensch
Επικαιρότητα

Μέρκελ: «Πολλοί στην Ελλάδα περνούν δύσκολα, αλλά η χώρα θα πάει καλύτερα»

Λιγότερο ανήσυχη για την Ελλάδα και γενικά περισσότερη αισιόδοξη (και για την Ελλάδα) δηλώνει ότι αισθάνεται η γερμανίδα καγκελάριος, η οποία τάχτηκε υπέρ της βαθύτερης ενοποίησης στην Ευρωζώνη με τον μετασχηματισμό του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο
Protagon Team

Αισιόδοξη για πολλά ζητήματα -μεταξύ των οποίων και την περίπτωση της Ελλάδας- φαίνεται ότι είναι η Ανγκελα Μέρκελ η οποία έδωσε την Τρίτη την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τις διακοπές.

Φέτος -ας μην ξεχνάμε- απέχουμε λιγότερο από ένα μήνα από τις ομοσπονδιακές εκλογές, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την Μέρκελ να καλύψει όλα τα εσωτερικής και εξωτερικής σημασίας θέματα.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Ελλάδας, η οποία σε άλλες εποχές θα ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, η καγκελάριος εμφανίστηκε πιο αισιόδοξη σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, όπως παραδέχτηκε και η ίδια.

«Αναφορικά με την Ευρωζώνη έχουμε πολύ θετικά στοιχεία. Ολα τα κράτη μέλη δείχνουν οικονομική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά.

Ειδικά για την Ελλάδα επισήμανε ότι «βρισκόμαστε σήμερα σε μια πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με έναν χρόνο πριν, όταν ανησυχούσα πολύ περισσότερο και ευχόμουν στην Ελλάδα κάθε επιτυχία. Γνωρίζω ότι είναι πολύ, πολύ δύσκολο για πολλούς ανθρώπους. Αλλά πιστεύω ότι η Ελλάδα θα επωφεληθεί από περισσότερες θέσεις εργασίας και στη συνέχεια σταδιακά από περισσότερη ευημερία».

Η Μέρκελ για τα ευρωπαϊκά

Η καγκελάριος εκφράστηκε θετικά –και με την τυπική της αυτοσυγκράτηση- για την πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να μετατραπεί ο ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο: «είναι πολύ καλή ιδέα».

«Θα μπορούσε να μας κάνει περισσότερο σταθερούς και να μας επιτρέψει να δείξουμε στον κόσμο ότι έχουμε στη διάθεσή μας μηχανισμούς για να αντιδράσουμε σε αναπάντεχες  καταστάσεις», ανέφερε, ενώ δεν απέρριψε ούτε τη γαλλική ιδέα για υπουργό Οικονομικών της Ερωζώνης.

Για το πώς το γερμανικό ισοζύγιο επηρεάζει το ευρώ, η Μέρκελ περίπου αποποιήθηκε κάθε ευθύνη: «δεν ασκούμε πολιτική πίεση για την ισοτιμία, δεν αποφασίζω εγώ την ισοτιμία. Είμαστε ικανοποιημένοι από την ανταγωνιστικότητα και αποφεύγουμε τις άδικες εμπορικές πρακτικές. Εγώ δεν βλέπω το εμπορικό ισοζύγιο να είναι τόσο δραματικό».

Σε ένα άλλο πλαίσιο, αυτό της μεταναστευτικής πολιτικής, η γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι «η Ευρώπη δεν έχει κάνει το μάθημά της». Επανήλθε στο ζήτημα της συμφωνίας του  Δουβλίνου, για την οποία είπε ότι «δεν λειτουργεί και ότι πρέπει να μεταρρυθμιστεί».

«Δεν είναι όλοι έτοιμοι να διασφαλίσουν μια δίκαιη κατανομή των προσφύγων που φτάνουν στην Ευρώπη», εξήγησε.

Τουρκία και Ρωσία

Η Μέρκελ δεν είχε να πει πολλά περισσότερα από τα τυπικά για τις σχέσεις της Ευρώπης με τη Ρωσία και την Τουρκία.

Αφενός για την Τουρκία εξέφρασε την ευχή για «καλύτερες σχέσεις με την Τουρκία», ωστόσο επισήμανε ότι είμαστε σε μια «ιδιαίτερα περίπλοκη φάση στις σχέσεις μας».

Ξεκαθάρισε ότι με τις «παρούσες συνθήκες» δεν μπορεί να προχωρήσει η τελωνειακή ένωση με την Τουρκία. Αν και δεν είπε ποιες είναι αυτές οι συνθήκες, η αναφορά στην κατάσταση μετά το πραξικόπημα του 2016 και την καταστολή εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης είναι έμμεση αλλά σαφέστατη.

Υπενθύμισε, τέλος, το αίτημα του Βερολίνου προς την Αγκυρα για απελευθέρωση όλων των Γερμανών που κρατούνται στην Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά το ουκρανικό και τη Ρωσία, η Μέρκελ υπενθύμισε τη συνεργασία της με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ για την επίλυση της κρίσης. «Αν τηρηθεί η συμφωνία του Μινσκ (για την κατάπαυση του πυρός), τότε πληρούνται οι προϋποθέσεις για την άρση των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας».

Τέλος, χαρακτήρισε «τεράστια απογοήτευση» το σκάνδαλο με τις εκπομπές καυσαερίων από τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες σηματοδοτώντας την σκληρή στάση της κυβέρνησής της: «Δεν μπορούμε να πάμε πίσω και να συνεργαστούμε με τις αυτοκινητοβιομηχανίες όπως συνήθως».