Έντονες επιφυλάξεις αναφορικά με συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας που εισήχθη εσπευσμένα την Τρίτη στη Βουλή, εκφράζουν οι Θεσμοί. Οι ενστάσεις των δανειστών επικεντρώνονται στις ασφαλιστικές διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως η αναγνώριση πλασματικών ετών στους αγρότες και η επέκταση στο Δημόσιο του πλαφόν στις περικοπές των συντάξεων για πρόωρες αποχωρήσεις.
Επιπρόσθετα, από τους δανειστές δεν έμεινε απαρατήρητο το εσπευσμένο της κατάθεσης του νομοσχεδίου, γεγονός που προμηνύει δύσκολες στιγμές για την κυβέρνηση εν όψει της τρίτης αξιολόγησης.
Εκτίμηση πάντως της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας φέρεται να είναι πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τους θεσμούς, ενώ παράλληλα χαρακτηρίζεται ως αναπόφευκτη εξέλιξη την αλλαγή του τρόπου προκήρυξης απεργιών και προσφυγής στον ΟΜΕΔ για την επίλυση εργατικών διαφορών, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης.
Ενστάσεις ωστόσο ως προς το περιεχόμενο και την ουσία του νομοσχεδίου εκφράζονται και στο εσωτερικό, με τη ΓΣΕΕ να υπογραμμίζει ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις θα είναι αναποτελεσματικές αν πρώτα δεν αποκατασταθεί το συνολικό πλαίσιο των εργασιακών δικαιωμάτων.
Με επιστολή της στον Πρωθυπουργό, η Συνομοσπονδία αιτείται συνάντησης μαζί του και στη σχετική ανακοίνωση ζητεί τη λήψη στοχευμένων νομοθετικών μέτρων: Η ΓΣΕΕ, τονίζεται, «έχοντας γνώση των τεράστιων προβλημάτων των εργαζομένων σε όλη την επικράτεια με κυρίαρχα την ουσιαστικά ανύπαρκτη νομοθετική προστασία της εργασίας, την εκτεταμένη και πολυσχιδή εργοδοτική παραβατικότητα και τις υπέρμετρες δυσκολίες πρόσβασης σε έγκαιρες και αποτελεσματικές διαδικασίες προστασίας των εργατικών αξιώσεων είτε διοικητικές (ελεγκτικοί μηχανισμοί) είτε δικαστικές, ζητά τη λήψη στοχευμένων νομοθετικών μέτρων».
Αλλά και ο ΣΕΒ υποβαθμίζει το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, κάνοντας λόγο για «ρυθμίσεις τεχνικού χαρακτήρα, ήσσονος σημασίας, που δεν αντιμετωπίζουν τα ζητούμενα της αγοράς εργασίας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε δηλώσεις του στον Αθήνα 9,.84 ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου, Άκης Σκέρτσος.