Η Βρετανία χρειάζεται μια μεταβατική περίοδο για μια περισσότερο ήπια έξοδο από την ΕΕ, αλλά αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σταματήσει το Brexit, δήλωσαν από κοινού ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ και ο υπουργός Εμπορίου Λίαμ Φοξ σε άρθρο τους στη Sunday Telegraph.
«Πιστεύουμε ότι μια χρονικά οριοθετημένη μεταβατική περίοδος θα είναι σημαντική για να προωθήσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και να δώσουμε στις επιχειρήσεις περισσότερη βεβαιότητα – αλλά δεν μπορεί αυτή να είναι αόριστη. Δεν μπορεί να αποτελέσει μια πίσω πόρτα για την παραμονή στην ΕΕ», ανέφεραν σχετικά.
Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, «το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρίσκεται έξω από την τελωνειακή ένωση και θα είναι μια ‘τρίτη χώρα’, όχι μέρος των ευρωπαϊκών συνθηκών», διαβεβαιώνουν οι υπουργοί.
Σπεύδουν πάντως να διευκρινίσουν ότι αυτό δεν θα συνιστά παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ από την πίσω πόρτα, αλλά και να καθησυχάσουν για την ομαλή μετάβαση στην νέα κατάσταση.
Ο Φοξ είναι από τους υπουργούς της κυβέρνησης πιο ένθερμους υποστηρικτές του Brexit ενώ ο Χάμοντ είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στο μπλοκ.
Το άρθρο που υπογράφουν από κοινού αποτελεί μια σημαντική συμφωνία μεταξύ δύο αντίπαλων παρατάξεων εντός του υπουργικού συμβουλίου της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.
Αν και οι συνομιλίες με την ΕΕ έχουν αρχίσει εδώ και εβδομάδες, για την ώα η πρόοδος είναι πολύ μικρή. Η κυβέρνηση της Βρετανίας έχει ταχθεί υπέρ της πλήρους αποκοπής από την ΕΕ –αυτό είναι το λεγόμενο «σκληρό Brexit».
Ωστόσο πολλά ζητήματα της σχέσης με την ΕΕ μένουν σε εκκρεμότητα, όπως το καθεστώς των Βρετανών πολιτών στην Ενωση και των Ευρωπαίων στη Βρετανία, με την ΕΕ να πιέζει για όμοια και πλήρη δικαιώματα.