Μια εβδομάδα, ή 168 ώρες. Τόσο χρειάζεται η Βόρεια Κορέα για να εκπονήσει το σχέδιο επίθεσης κατά της νήσου Γκουάμ, που αποτελεί επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Οπως ανακοίνωσε το KCNA, επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Πιονγιάνγκ, το σχέδιο θα είναι έτοιμο έως τα μέσα του Αυγούστου και θα προβλέπει την εκτόξευση τεσσάρων πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς εναντίον της νήσου Γκουάμ. Δεν θα πρόκειται βέβαια για βομβαρδισμό αλλά για επίδειξη ικανότητας -δηλαδή μια νέα συντονισμένη δοκιμή που θα αποδείξει ότι η Πιονγιάνγκ μπορεί να πλήξει αμερικανικό έδαφος, ασχέτως αν οι πύραυλοι θα καταλήξουν στη θάλασσα ανοιχτά της νήσου.
Μοιάζει να ένα ακόμη παιχνίδι βορειοκορεατικής προπαγάνδας, και ας το ελπίσουμε να είναι όντως τέτοιο. Ας ελπίσουμε ότι αυτός ο πόλεμος απειλών στον οποίο έχουν επιδοθεί τόσο ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ-Ουν όσο και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ -η Πιονγιάνγκ χαρακτήρισε τις πρόσφατες απειλές του Τραμπ περί «φωτιάς και οργής» ως «ένα σωρό ανοησίες»- θα μείνει μόνο στις λέξεις και δεν θα μετουσιωθεί σε στρατιωτική δράση με απρόβλεπτες συνέπειες για την παγκόσμια ειρήνη.
Το σχέδιο επίθεσης θα παρουσιαστεί στον ηγέτη της Κιμ Γιόνγκ-Ουν ώστε να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει περαιτέρω, ανέφερε το επίσημο πρακτορείο της χώρας. Μια τέτοια εκτόξευση εμπλέκει και την Ιαπωνία καθώς η τροχιά των πυραύλων περνά πάνω από την επικράτειά της.
- Διαβάστε: Τραμπ: «Η Βόρεια Κορέα θα βρεθεί αντιμέτωπη με φωτιά και οργή που ο κόσμος δεν έχει δει ποτέ πριν»
«Οι ρουκέτες τύπου Hwasong-12 που θα εκτοξευθούν από τον Λαϊκό Στρατό της Κορέας θα διασχίσουν τον ουρανό πάνω από τις περιφέρειες Σιμάνε, Χιροσίμα και Κοΐτσι στην Ιαπωνία», ανέφερε το KCNA, επικαλούμενο τον διοικητή της Στρατηγικής Δύναμης του Στρατού, στρατηγό Κιμ Ρακ Γκιόμ. «Θα πετάξουν 3.356,7 χλμ σε 1.065 δευτερόλεπτα και θα πέσουν στη θάλασσα 30 με 40 χλμ από τις ακτές του Γκουάμ», πρόσθεσε.
Η δοκιμή έχει προφανή σκοπό να επιδείξει την πυγμή του Κιμ στο εσωτερικό της χώρας του. Χθες έγιναν μεγάλες φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις στην Πιονγιάνγκ, ανέφερε το KCNA, λες και σε αυτήν την στυγνή δικτατορία θα μπορούσαν να γίνουν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
Τι θα κάνει ο Τραμπ;
Το σχέδιο επίθεσης προκαλεί και έναν πονοκέφαλο στρατηγικής από πλευράς Αμερικανών: τι θα κάνουν αν όντως η Βόρεια Κορέα εξαπολύσει τους τέσσερις πυραύλους κατά της Γκουάμ; Το ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε θέση να τους καταρρίψουν είναι γνωστό. Αν όμως το επιχειρήσουν να τους καταρρίψουν και αποτύχουν έστω σε έναν; Ο πύραυλος ναι μεν θα καταλήξει στη θάλασσα, όπως ορίζει το σχέδιο των Βορειοκορεατών, αλλά θα δείξει ότι η αμερικανική άμυνα είναι τελικά τρωτή. Αν από την άλλη τους αφήσουν να πέσουν στη θάλασσα τότε θα αφήσουν και τον Κιμ να θριαμβολογεί. Και κάτι τέτοιο δύσκολα μπορεί να το ανεχτεί ο Τραμπ. O οποίος μόλις την Τετάρτη κόμπαζε για το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ που αναβαθμίστηκε με εντολή του.
Αυτό το παιχνίδι με τη φωτιά (των πυρηνικών) συνεχίζει να προκαλεί ανησυχίες στην Ευρώπη. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο, «όπως συνέβη και στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, να βαδίσουμε ως υπνοβάτες σε έναν πόλεμο, μόνο που αυτή τη φορά ο πόλεμος δεν αποκλείεται να διεξαχθεί ακόμη και με πυρηνικά όπλα». Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας προσέθεσε ότι δεν πρέπει «να αντιδρούμε στις απειλές της Β.Κορέας με την ίδια, επιθετική ρητορική».
Νωρίτερα, στο Βερολίνο και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ είχε απευθύνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση. «Η κατάσταση είναι πραγματικά σοβαρή. Η κλαγγή των όπλων σίγουρα δεν θα μας βοηθήσει από δω και πέρα» προειδοποίησε ο εκπρόσωπος.