Οι σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Ρωσία έχουν επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό που, μάλλον βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Το Κογκρέσο όχι μόνο διατήρησε τις κυρώσεις που είχε επιβάλει η κυβέρνηση Ομπάμα, αλλά πρόσθεσε και νέα μέτρα κατά της Ρωσίας, αφαιρώντας από τον πρόεδρο Τραμπ το δικαίωμα άρσης των μέτρων, χωρίς προηγουμένως να έχει πάρει την έγκριση του νομοθετικού σώματος.
Εκ των πραγμάτων, ο Τραμπ, ακόμα και αν ήθελε, δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. Εσπευσε βέβαια να κατηγορήσει το Κογκρέσο για την επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία.
Οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Ρωσία βρίσκονται σε «πολύ επικίνδυνο» ιστορικό χαμηλό, δήλωσε μέσω Twitter ο αμερικανός πρόεδρος, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την όλη κατάσταση στο Κογκρέσο. Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο με τις κυρώσεις «σοβαρά ελαττωματικό» και ξεκαθάρισε ότι το κυρώνει για λόγους «εθνικής ενότητας», παρά το γεγονός ότι περιορίζει τις διπλωματικές εξουσίες του Λευκού Οίκου.
Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις προκάλεσαν την σκληρή αντίδραση του ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέτνεφ, ο οποίος υποστήριξε πως οι ποινές ισοδυναμούν με «πλήρη εμπορικό πόλεμο». Ο κ. Μεντβέντεφ χλεύασε προσωπικά τον κ. Τραμπ, αναφέροντας ότι η αδυναμία του να εμποδίσει τις κυρώσεις κατέδειξε την «ανημπόρια» του με τον πλέον «ταπεινωτικό» τρόπο.
Η Ρωσία έχει ήδη απαντήσει με αντίμετρα στις κυρώσεις, ζητώντας από τις ΗΠΑ να μειώσουν κατά περισσότερα από 700 άτομα το διπλωματικό και τεχνικό προσωπικό στην πρεσβεία τους στη Μόσχα και στα γενικά προξενεία στην Αγία Πετρούπολη, στο Εκατερίνμπουργκ και στο Βλαδιβοστόκ.
Οι αμερικανοί πολιτικοί διολισθαίνουν σε στερεότυπα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζοντας τις τελευταίες δηλώσεις του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς. Κατά την διάρκεια επίσκεψής του στο Μαυροβούνιο, ο αμερικανός αντιπρόεδρος δήλωσε πως το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται στη Δύση, κατηγορώντας την Ρωσία ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την περιοχή και ότι ενορχήστρωσε μια απόπειρα πραξικοπήματος στην βαλκανική χώρα για να εκτροχιάσει την ένταξη της στο ΝΑΤΟ, η οποία ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο. «Με λύπη μας σημειώνουμε ότι η Ουάσιγκτον διολισθαίνει ολοένα και περισσότερο στην ξεπερασμένη ιδεολογία της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, που δεν συμβαδίζει καθόλου με την πραγματικότητα», υπογραμμίζει η ανακοίνωση του υπουργείου.
Οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία δεν υπήρξαν «ποτέ τόσο δύσκολες» μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. «Θα ξεκινήσουμε πολιτικό διάλογο με τη Ρωσία, προκειμένου να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε μια νέα αύξηση της έντασης κι ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο» τόνισε.