Πολιτικά «επτάψυχος» αποδεικνύεται ο κεντροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, Μισέλ Τέμερ, καθώς στη Βουλή δεν συγκεντρώθηκαν οι απαραίτητες ψήφοι για την παραπομπή του σε δίκη.
Οπως αναμενόταν ο ίδιος δήλωσε «δικαιωμένος», μίλησε για «θρίαμβο της δημοκρατίας» και είπε ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει έως το 2018 για να φέρει την ανάπτυξη στη Βραζιλία. Η λατινοαμερικανή χώρα έχει δει το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται δραματικά τα τελευταία χρόνια από εκεί που εμφανιζόταν ως ένα κράτος-πρότυπο.
Αυτό που «έσωσε» τον Τέμερ, όπως εξηγούν αναλυτές, ήταν ένας πολιτικός εκβιασμός: ενώ όλοι παραδέχονταν ότι είναι ύποπτος για σκάνδαλο διαφθοράς πολλοί φοβήθηκαν ότι η παραπομπή του (και η επακόλουθη αποπομπή του) θα βύθιζε τη χώρα στο χάος – η Βραζιλία παραμένει μια εύθραυστη δημοκρατία.
Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση λοιπόν το Κογκρέσο στην Μπραζίλια αποφάσισε να μην παραπέμψει σε δίκη για διαφθορά τον βραζιλιανό πρόεδρο. Η αντιπολίτευση ήλπιζε σε 342 ψήφους όμως έμεινε πολύ μακριά από το στόχο της συγκεντρώνοντας μόλις 227 σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από ένταση.
«Αυτή τη μέρα το Κογκρέσο που εκπροσωπεί τον βραζιλιάνικο λαό δήλωσε ξεκάθαρα και χωρίς αμφιβολία ότι είναι ανεξάρτητο. Δεν είναι προσωπική νίκη για κανέναν αλλά ένας θρίαμβος δημοκρατίας και νομιμότητας», τόνισε ο Τέμερ.
Παρόλα αυτά χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν εδώ και καιρό την απομάκρυνση του Τέμερ, του δεύτερου προέδρου της χώρας που περνά από διαδικασία παραπομπής σε δίκη μέσα σε ένα χρόνο. Από εδώ και πέρα, ο Εισαγγελέας της Βραζιλίας θα πρέπει να περιμένει το τέλος της θητείας του Τέμερ και την αποχώρησή του από την προεδρία, αν θέλει να κινήσει την ποινική διαδικασία.
Πολλοί απ’ τους βουλευτές του που ψήφισαν κατά της παραπομπής του Tέμερ σε δίκη αναγνώρισαν μεν την ανάγκη δικαστικής έρευνας, αλλά υποστήριξαν ότι η αποπομπή του προέδρου θα βύθιζε τη χώρα σε ακόμα μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική στασιμότητα.
Ο Τέμερ, όπως και αρκετοί υψηλόβαθμοι κρατικοί αξιωματούχοι, εμπλέκονται στο σκάνδαλο διαφθοράς της πετρελαϊκής εταιρείας Petrobras. Κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε με ποσό της τάξης των 12 εκατομμυρίων δολαρίων από το αφεντικό της JBS, της μεγαλύτερης στον κόσμο εταιρείας συσκευασίας κρεάτων.
Η δημοτικότητα του Τέμερ, ο οποίος βρίσκεται στο ύπατο αξίωμα της λατινοαμερικανικής χώρας για μόλις έναν χρόνο -μετά την αποπομπή της Ντίλμα Ρουσέφ- έχει καταρρεύσει, καθώς το 90% των Βραζιλιάνων δηλώνει πως δεν έχει καμία εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του.