Κανονικά προχωρούν οι εργασίες στο οικόπεδο 11 νότια της Κύπρου όπου έχει φτάσει το γαλλικό πλωτό γεωτρύπανο και σύντομα θα αρχίσουν έρευνες για την ύπαρξη υδρογονανθράκων. Την ίδια ώρα η Τουρκία έχει αποφάσισε να κλιμακώσει τη στάση της με δηλώσεις, αλλά και την αποστολή δικού της πλοίου ερευνών.
H «απάντηση» της Τουρκίας ήταν η αποστολή του σεισμογραφικού «Μπαρμπαρός» που έχει φτάσει στη θαλάσσια περιοχή της κατεχόμενης Μόρφου όπου και θα διεξαγάγει έρευνες.
Τα κυπριακά μέσα αναφέρουν ότι το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας ακόμη δεν έχει εκδώσει οδηγία προς ναυλωμένους (Navtex) για τη δραστηριότητα του τουρκικού σεισμογραφικού.
Εν τω μεταξύ, ένα πλοίο και ένα υποβρύχιο του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού εστάλησαν ανοιχτά της Κύπρου και παρακολουθούν τη δραστηριότητα του γαλλικού πλωτού γεωτρύπανου, νότια του νησιού. Στην περιοχή ήδη βρίσκεται και μία φρεγάτα.
Ψυχραιμία από τη Λευκωσία
Η Λευκωσία, από την πλευρά της, συστήνει «ψυχραιμία και λίγα λόγια», ενώ δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη εξηγεί ότι «δεν πρέπει να εμπλακούμε σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι που προσπαθεί να στήσει η Τουρκία».
Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ επισήμανε ότι «δεν υπάρχει καμία πολεμική ατμόσφαιρα στην ανατολική Μεσόγειο και αυτοί που τα διαδίδουν αυτά ίσως έχουν στόχο να πλήξουν τα συμφέροντα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας ή άλλους ζωτικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας».
«Ολοι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ποια εικόνα δίνεται σε επικοινωνιακό επίπεδο. Κάποιες αναφορές και ανταποκρίσεις δίνουν λανθασμένη εικόνα και εξυπηρετούν τους σχεδιασμούς της Τουρκίας. Όλοι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί», υπογράμμισε.
Ετοιμη για όλα τα σενάρια είναι η Κύπρος, είπε από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπης.
«Δεν πιστεύουμε ότι η Τουρκία θα ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές. Θα δείξει την παρουσία της στην περιοχή για διάφορους λόγους, αλλά όπως είχε κάνει σε άλλες περιπτώσεις, θα παραμείνει εντός των πλαισίων» εξήγησε.
«Πολύ σημαντική για εμάς η Μόρφου»
Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του τούρκου υπουργού Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ (πρόκειται για τον γαμπρό του Ταγίπ Ερντογάν) ο οποίος μιλώντας στους οικονομικούς διευθυντές των τουρκικών εφημερίδων είχε δηλώσει πως η επόμενη αποστολή του «Μπαρμπαρός» είναι η Μόρφου.
«Η περιοχή της Μόρφου για μας είναι σημαντική. Εμείς το επόμενο μας βήμα θα το κάνουμε στην Μόρφου», δήλωσε και επικαλέστηκε τα «εγγυητικά δικαιώματα» της Τουρκίας προβαίνοντας σε νέες απειλές σε σχέση με τις έρευνες για φυσικό αέριο από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Οι υδρογονάνθρακες της Κύπρου ανήκουν σε όλο το νησί, πρόσθεσε ο κ. Αλμπαϊράκ. «αλλά αν εσείς κάνετε του κεφαλιού σας χωρίζοντάς σε οικόπεδα, προχωρείτε σε αδειοδοτήσεις στις εταιρείες, ως εγγυήτρια δύναμη δεν είναι δυνατόν να το δούμε θετικά αυτό».
Σε αυτήν την γραμμή είχε εξάλλου κινηθεί και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών που μιλούσε για «μονομερείς και ανεύθυνες» ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς.
Το υπουργείο προειδοποιούσε ότι «η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τόσο τα δικαιώματα και συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα της, όσο και να συνεχίσει να υποστηρίζει την τουρκοκυπριακή πλευρά. Σε αυτό το πλαίσιο και σε συνεργασία με την κυβέρνηση της “ΤΔΒΚ”, θα δοθεί η απαραίτητη απάντηση στις μονομερείς αυτές δραστηριότητες της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία παραβλέπει τα νόμιμα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων επάνω στις φυσικές πηγές του νησιού».
Η ουδέτερη στάση της Κομισιόν
Σχετικά με το ζήτημα η Κομισιόν κράτησε αποστάσεις. Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Μάγια Κοτσίγιαντσιτς επεσήμανε την ανάγκη να αποφεύγονται οι κινήσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας. «Η πάγια θέση μας είναι ότι παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Είναι σημαντικό να παραμείνουν ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας. Όλες οι πλευρές γνωρίζουν ότι κάθε πηγή τριβών που βλάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας θα πρέπει να αποφεύγεται», τόνισε.