Μια ακόμη μονομαχία Αλέξη Τσίπρα – Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ολομέλεια, ίσως η τελευταία πριν από τη θερινή ραστώνη. Το πρωί της Δευτέρας ξεκίνησε η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Οικονομία.
Την πρόταση για τη συζήτηση κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία, όπως εξάλλου είχε επισημάνει ο πρόεδρος ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό στο πλαίσιο του κύκλου ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών προ δύο εβδομάδων.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι αποφάσεις στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, άλλα όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, η αντιπαράθεση ήταν εφ’όλης της πολιτικής ύλης.
Τσίπρας: «Το Eurogroup ήταν μια καλή συμφωνία» – Κάλυψη στον Καμμένο
Ο Πρωθυπουργός στην έναρξη της ομιλίας του εξέφρασε τη θέση ότι η ελληνική οικονομία διορθώνει τη θέση της και ότι σύντομα θα έχει επανέλθει σε ανταγωνιστικά και βιώσιμα επίπεδα ως προς το δανεισμό της.
Χαρακτήρισε τη συμφωνία του Eurogroup στις 15 Ιουνίου «κατά γενική ομολογία καλή συμφωνία» και ορόσημο για την ολοκλήρωση του προγράμματος καθώς περιλαμβάνει δεσμεύσεις για την ρύθμιση του χρέους.
Επιτέθηκε όμως στον πρόεδρο της ΝΔ λέγοντας ότι «αυτός που θα πρέπει να απολογηθεί είναι οι ψευδοπροφήτες της καταστροφής και απέναντι σε λίγους φανατικούς εντός του κόμματος που πίστεψαν ότι έρχεται η καταστροφή και πτώση της κυβέρνησης αλλά κυρίως απέναντι στον λαό».
Συνέχισε λέγοντας ότι απουσιάζουν οι πολιτικοί παράγοντες που παραμόρφωσαν την εικόνα της χώρας μας τον προηγούμενο χρόνο, οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι θετικοί και όλοι οι δείκτες της οικονομίας. Είναι, όπως είπε, μια εικόνα που «δεν έχει σχέση με την τεχνητή εικόνα επιτυχίας που γινόταν προσπάθεια να παρουσιαστεί το 2014». «Το υποτιθέμενο success story των Σαμαρά-Βενιζέλου να συγκριθεί με τα πραγματικά στοιχεία για τα οποία εμείς δεν πανηγυρίζουμε γιατί θέλουμε να είμαστε συγκεντρωμένοι» είπε ακόμη.
Σήμερα, «έχουμε τη δυνατότητα για βιώσιμη και οριστική επιστροφή στις αγορές», την οποία η κυβέρνηση προετοιμάζει «με προσοχή και χωρίς βιασύνη».
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι χρειάζεται «επειγόντως ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα έχει στο κέντρο την εργασία και όχι τη συντριβή της, όπως θέλουν οι νεοφιλελεύθεροι»
Η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας «δεν μπορεί να στηριχτεί σε μια πολιτική πλήρους απορρύθμισης της αγοράς εργασίας», είπε ακόμη για να προσθέσει ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει ούτε η Χιλή του Πινοσέτ ούτε η Βρετανία της Θάτσερ.
Εν τω μεταξύ, ο Πρωθυπουργός, στην πρώτη αναφορά του για το ζήτημα, κάλυψε πλήρως τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο σχετικά με τις συνομιλίες του τελευταίου με τον τον ισοβίτη κατηγορούμενο.
Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για «δήθεν κυβερνητικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη» ενώ πρόσθεσε πως ο υπουργός Αμυνας μίλησε με κάποιον που ισχυριζόταν ότι έχει πληροφορίες και τον παρότρυνε να καταθέσει για τη μεγαλύτερη πανευρωπαϊκή υπόθεση ναρκωτικών. «Αυτό είναι το μεγάλο έγκλημα» υπογράμμισε.
Μητσοτάκης: «Βάλατε την οικονομία στο γύψο»
Στο ζήτημα του υπουργού Αμυνας επανήλθε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στον Πρωθυπουργό στον οποίο έκανε το ερώτημα αν ο κ. Καμμένος «απολαμβάνει κάποιου είδους πολιτικό, θεσμικό και τελικά, νομικό ακαταλόγιστο με το να αναρτά χυδαιότητες και μετά να επικαλείται το παιδί του, να παραβιάζει προκλητικά τους στρατιωτικούς κανονισμούς να χρησιμοποιεί ελικόπτερα σα να είναι το παιχνίδι του και να έχει αλλεπάλληλες συνομιλίες με ισοβίτη έγκλειστο για διακίνηση ναρκωτικών».
Εκανε λόγο για «θεσμική εκτροπή που παραβιάζει τη διάκριση εξουσιών με κάλυψη δική σας και του κ. Κοντονή».
Οποιος εμπλέκεται σε αξιόποινες υποθέσεις, πρέπει να υφίσταται τις συνέπειες του νόμου σημείωσε και πρόσθεσε ότι «αυτό είναι δουλειά της Δικαιοσύνης και όχι δική σας».
«Κύριε Τσίπρα, αντιλαμβάνομαι ότι έχετε αποφασίσει να καλύψετε και τον κ. Πολάκη. Προφανώς, θεωρείτε ότι δεν έχετε άλλη επιλογή», είπε απευθυνόμενος προσωπικά στον πρωθυπουργό.
Παράλληλα επιτέθηκε και κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, λέγοντας ότι «μπορεί να είναι γραφικές οι αναρτήσεις του, αλλά δεν είναι απλά ανεύθυνος, αλλά και θεσμικά χυδαίος. Οι επιθέσεις του στη δικαιοσύνη πολύ σοβαρή και επικίνδυνη υπόθεση δεν δικαιολογείται η πολιτική σας κάλυψη».
Σε ό,τι αφορά τα της οικονομίας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι πρωταθλήτρια στο να βάζει φόρους αλλά ουραγός στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Πρόθεσε ότι η κυβέρνηση απέτυχε σε όλους τους στόχους που είχε βάλει, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «στη σύγκριση “πραγματικότητα εναντίον Τσίπρα” το σκορ είναι 5-0, και ότι «το κάνουν για το βουλευτικό έδρανο, όχι για το χρέος».
Οπως επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, «η κυβέρνηση επέλεξε να συνδέσει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης με μια λύση για το χρέος – αντί να κάνετε το αντίθετο – και φάγατε τα μούτρα σας».
«Βάλατε την οικονομία στο γύψο όπως πάτε να κάνετε και με την ελληνική δημοκρατία συνέχισε σε υψηλούς τόνους για να επισημάνει ότι «οι Έλληνες δεν δουλεύουν πια για τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους, αλλά για το κράτος».
Τέλος, επισήμανε ότι «εμείς καλούμε τους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα. Δεν τους διώχνουμε όπως κάνατε συστηματικά εσείς» και υπογράμμισε ότι «η πρώτη μας μέριμνα είναι να επιστρέψει η εμπιστοσύνη σε όλα τα επίπεδα, των πολιτών προς το κράτος και τους θεσμούς και των ξένων προς τους Ελληνες».
Καμμένος: «Αν έχετε τα άντερα, καταθέστε πρόταση μομφής εναντίον μου»
Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος αναφέρθηκε εκτενώς στην υπόθεση του Noor 1 και τις συνομιλίες με τον ισοβίτη.
«Αφού η αντιπολίτευση σηκώνει την σημαία κάθαρσης για πιο βρώμικη υπόθεση ναρκωτικών και ασχολείται με αστειότητες που γράφουν ΜΜΕ που κατέχει εμπλεκόμενος στην υπόθεση και υιοθετούν πρακτικές για να μην συνεχιστεί η έρευνα, τότε θα σας πω τι ειπώθηκε στα 21 λεπτά και ποιο ήταν το αποτέλεσμα της συζήτησης με τον ισοβίτη», είπε ο υπουργός Αμυνας.
Εξήγησε ότι «ειδοποιήθηκα από τον Τριανταφυλλόπουλο και μίλησα. Επιβεβαίωσε ο Γιαννουσάκης και επανέλαβε τις 4 σελίδες του φύλλου εξετάσεως ως μάρτυρα που αναφέρεται ο ίδιος την 23/3 σε σχέση με εμπλοκή Μαρινάκη σε σχέση με το Noor 1».
Υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι έχει στην διάθεσή του (χωρίς να τα καταθέσει στα πρακτικά) «έγγραφα της ΕΥΠ με τις επίσημες καταγραφές των συνομιλιών βουλευτών της ΝΔ με τις κεφαλές του κυκλώματος και της εγκληματικής οργάνωσης. Συνομιλίες ωρών. Που μιλάνε για το ποιοι στηρίχθηκαν από ποιους».
Για τις πτήσεις του με στρατιωτικά ελικόπτερα επισήμανε ότι σέβεται τον κανονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων όταν πετά ως συγκυβερνήτης και πρόσθεσε ότι «είμαι ο μόνος μετά τον Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο που κατέχω δίπλωμα χειριστή με πολλές ώρες πτήσεις. Με αυτό τον Κανονισμό πέταξαν όλοι οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας».
Τέλος, σε αντιπαράθεσή του με τον Μάκη Βορίδη είπε: «Αν θέλετε για την δική μου υπόθεση καταθέστε πρόταση μομφής ή πρόταση προανακριτικής. Μην απειλείτε από τις εφημερίδες. Αν έχετε τα άντερα καταθέστε τώρα πρόταση μομφής. Καταθέστε την τώρα».
Γεννηματά: «Κατάχρηση εξουσίας οι συνομιλίες Καμμένου»
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε και αυτή στις συνομιλίες του υπουργού Αμυνας με τον ισοβίτη, υπογραμμίζοντας ότι «η υπόθεση του Καμμένου με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη θα σας κατατρύχει. Κανείς δεν μπορεί να σας σώσει, ούτε τα πειθήνια όργανα σας, γνωστά στελέχη της δεξιάς».
Πρόσθεσε ότι ο κ. Τσίπρας καλύπτει πλήρως τον υπουργό και είπε ότι «εδώ πρόκειται για κατάχρηση εξουσίας. Αν δεν γνωρίζει το περιεχόμενο των συνομιλιών τότε πώς τον καλύπτει;».
Για την οικονομία η κυρία Γεννηματά είπε ότι «η κυβέρνηση συμφώνησε σε ό,τι ακριβώς ήθελε ο κ. Σόιμπλε» και ζήτησε εκλογές.
Σταύρος Θεοδωράκης: Ανάπτυξη και επενδύσεις είναι έννοιες ασύμβατες με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ
«Δεν θέλετε και δεν μπορείτε να εντάξετε τη χώρα με ισότιμους όρους στο νέο παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας. Ανάπτυξη και επενδύσεις είναι έννοιες ασύμβατες με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η χώρα χρειάζεται εδώ και τώρα εκατοντάδες επενδύσεις, μικρές και μεγάλες, συνολικής αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ», είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στη Βουλή ο Σταύρος Θεοδωράκης και τόνισε ότι η χώρα έχει ανάγκη από «μικρές επαναστάσεις που μπορούν να συνθέσουν την προοδευτική επανάσταση που έχει ανάγκη η χώρα».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ποταμιού, προϋποθέτουν ότι είναι ανάγκη να «φύγουμε από συντηρητικές λύσεις, όπως αυτές που υπηρετούν 30 μήνες τώρα οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Να επιλέξουμε λύσεις που βλέπουν μπροστά, χωρίς αριστερές και δεξιές παρωπίδες».
Τις λύσεις αυτές μπορεί να εγγυηθεί μόνο το προοδευτικό κέντρο, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, ο οποίος ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: «Ούτε μπροστά και αριστερά, ούτε μπροστά και δεξιά. Να αλλάξουμε τελικά εποχή και όχι απλώς κυβέρνηση».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με την επίκληση συνθημάτων, καθώς «η λεωφόρος του λαϊκισμού ήταν πάντα μεγάλη στη χώρα μας, αλλά στα χρόνια της κρίσης έγινε χαράδρα που κατάπιε τα πάντα».
Επίσης, ο επικεφαλής του Ποταμιού επισήμανε στον κ. Τσίπρα την αναφορά του πρόσφατα στο ΣΕΒ «να σεβόμαστε τις διαφορετικές απόψεις», «να απομονώσουμε τις ακραίες φωνές» -όπως ανέφερε-, υποστηρίζοντας:
«Σε ποιους απευθύνεστε; Στη μισή κοινωνία που αποκαλούσατε προδότες; Εκτός αν μιλάγατε στους υπουργούς σας; Στον κ. Καμμένο και τον κ. Πολάκη», και συμπλήρωσε: «οι χυδαίες γραβάτες που αναρτά ο κ. Καμμένος για να γιορτάσει το κλείσιμο της αξιολόγησης και οι υβριστικές, δήθεν μαντινάδες, του κ. Πολάκη εναντίον της Δικαιοσύνης δεν είναι ατυχήματα, δεν είναι μια κακιά στιγμή. Είναι μέρος της ταυτότητας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Με την αντισυστημική χυδαιότητα προσπαθούν να απευθυνθούν στους οργισμένους, στους φανατικούς, στους ακραίους και να τους πουν: σαν και εσένα είμαστε. Μην κοιτάς τα υπουργικά μας προνόμια, δες πόσο αντισυστημικός είμαι».
Κουτσούμπας: «Κυβέρνηση “βρόμικων” αποστολών»
«Αυτό που έκανε το τελευταίο Εurogroup ήταν να επικροτήσει και να επικυρώσει, τα αντιλαϊκά μέτρα της β’ αξιολόγησης και του 4ου μνημονίου. Επιβεβαιώνοντας, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι η κυβέρνηση των “βρόμικων” αποστολών σε βάρος του λαού», είπε, μεταξύ άλλων, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
Κατήγγειλε ακόμη ότι «το κλίμα ευφορίας, που προσπαθεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση, σε ένα λαό γονατισμένο και ματωμένο, εξαιτίας της πολιτικής όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, είναι και προκλητικό και εξοργιστικό».
Η απάντηση Πολάκη σε Μητσοτάκη περί θεσμικής χυδαιότητας
«Εχουμε διαφορετική κλίμακα αξιών» δήλωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη και απαντώντας του για τον χαρακτηρισμό «θεσμικά χυδαίος» που χρησιμοποίησε για το πρόσωπό του.
Οπως είπε ο κ. Πολάκης, με βάση αυτή την κλίμακα αξιών, ο ίδιος θεωρεί «θεσμική χυδαιότητα» το να μην έχεις φέρει την επόμενη ημέρα των αποκαλύψεων, το πόθεν έσχες σου και αυτό της συζύγου σου, «η οποία έχει εμφανίσει μεγάλη αύξηση περιουσιακών στοιχείων και αγορές, μέσω δανεισμού».
Ακόμη ανέφερε πως είναι θεσμικά ανάρμοστο και χυδαίο, να υπάρχει δάνειο σε εφημερίδα ιδιοκτησίας σου, που να μην έχεις πληρώσει σε μια δεκαετία, κι όταν αυτό αποκαλύπτεται να κάνεις ρύθμιση ώστε τα τρία τέταρτα του δανείου να πληρωθούν στην τελευταία δόση.
Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας σχολίασε ότι είναι «θεσμικά χυδαίο» να έχει νοσηλευτεί όλη η οικογένεια στο «Ερρίκος Ντυνάν» να μην έχεις πληρώσει τίποτα ή ελάχιστα και να έχει πάρει επίσης την διαφημιστική προβολή του Ερυθρού Σταυρού, συγγενικό σου πρόσωπο και να χρεώνεις την Εφορία με 30 εκατ. ευρώ, γι’ αυτούς που νοσηλεύτηκαν την περίοδο 2012-2014».
Τέλος, χαρακτήρισε «θεσμικά ανάρμοστο» το να επιχαίρει ένα κόμμα για απόφαση του ΣτΕ, που απαλλάσσει τις λίστες με τους φοροφυγάδες, καταπατώντας κάθε έννοια κοινού περί δικαίου αισθήματος.
Δευτερολογία Τσίπρα: «Γιατί μας αναβαθμίζουν οι οίκοι αξιολόγησης;»
Ο Πρωθυπουργός στη δευτερολογία του, καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι δεν ήταν η «έγνοια» του να συζητήσει για την Οικονομία αλλά να μιλήσει για τις αναρτήσεις των κυρίων Καμμένου και Πολάκη.
«Η ένδειά σας για την Οικονομία, σας οδήγησε στο να αναφερθείτε σε αυτά για 15 ολόκληρα λεπτά» είπε ο Πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε με θέρμη και πάλι τη συμφωνία με τους δανειστές στο Eurogroup και υποστήριξε πως όποιοι διαβάζουν σωστά την απόφαση μπορούν να καταλάβουν ότι η κυβέρνηση πήρε συγκεκριμένα μέτρα για το χρέος.
Κάνουμε τους εταίρους συνεταίρους στην προοπτική της ανάπτυξης είπε ο κ. Τσίπρας μιλώντας ξανά για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
«Αν δεν είναι αρκετό για σας, εμάς μας αρκεί που το αναγνωρίζουν οι αγορές» είπε και πρόσθεσε «αφού δεν πήραμε τίποτα γιατί καταγράφουν ιστορικό χαμηλό οι αποδόσεις των ομολόγων, γιατί μας αναβαθμίζουν οι οίκοι αξιολόγησης αφού “φάγαμε πέντε γκολ”;».
Ειρωνεύτηκε το επιχείρημα του κ. Μητσοτάκη πως οι αγορές αναγνωρίζουν ότι υπάρχει προοπτική σταθερότητας και χαιρέτισε εξίσου σε δηκτικό τόνο το προσκλητήριο του αρχηγού της ΝΔ προς τους ξένους επενδυτές.
Ο Πρωθυπουργός παραλλήλισε την αριθμητική Μητσοτάκη με τη γνωστή ελληνική ταινία ο «Μπακαλόγατος» με αφορμή την αποτίμηση-σύγκριση που έκανε ο αρχηγός της ΝΔ για τις επιδόσεις της Οικονομίας επί Σαμαρά και επί Τσίπρα.
«Το πώς θα κριθεί η περίοδος που εσείς κυβερνήσατε και εμείς κυβερνάμε θα κριθεί από το κοινωνικό πεδίο από πόση ανεργία αφήσατε και πόσες θέσεις εργασίας εμείς θα αφήσουμε πόσες πληγές ανοίξατε και πόσες πληγές εμείς κλείσαμε», επανέλαβε ο κ. Τσίπρας.
Ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις αιτιάσεις της ΝΔ για αποτυχία στη μάχη για το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων και τις λίστες – που είχαν γίνει σημαία από την εποχή που βρισκόταν στην αντιπολίτευση – υποστήριξε πως οδηγήθηκαν πολλοί φοροφυγάδες σε εθελοντική αποκάλυψη 3,6 δισ. αποκρυμμένων εισοδημάτων.
Ο κ. Τσίπρας άφησε πάλι αιχμές για την απόφαση του ΣτΕ που ορίζει πως ο αναδρομικός έλεγχος των φορολογικών αρχών παύει στην πενταετία.
Δευτερολογία Μητσοτάκη: «Παραδώσατε τα πανεπιστήμια στην ανομία»
Την επίθεσή του στην κυβέρνηση συνέχισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του.
Μεταξύ άλλων, κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι λέει ασύστολα ψέματα και την κυβέρνηση ότι υπέγραψε τέταρτο Μνημόνιο, ενώ επέμεινε: «Θα υπογράψετε ό,τι σας ζητηθεί για να μείνετε στην καρέκλα».
Δεν ζητήσατε ποτέ συγγνώμη για τα ψέματα που είπατε πριν τις εκλογές του 2015, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ σε ό,τι αφορά το κόστος της διαπραγμάτευσης, επισήμανε πως ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι αυτό ανήλθε στα 100 δισ. ευρώ.
Απαντώντας σε σχετική αποστροφή του Πρωθυπουργού για τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη στο Politico, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πέρασε στην αντεπίθεση. «Μη μου κουνάτε εμένα το δάχτυλο για τη Χρυσή Αυγή γιατί μαζί με τη Χρυσή Αυγής ρίξατε την προηγούμενη κυβέρνηση» είπε, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από την πτέρυγα των κυβερνητικών βουλευτών.
Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως αυτό που είπε στο Politico ήταν πως «η τρομοκρατία στην Ελλάδα, όχι η βία, με μία εξαίρεση, την τραγική δολοφονία του Παύλου Φύσσα, είχε προέλευση από τη μήτρα της άκρας Αριστεράς», προκαλώντας εκ νέου αντιδράσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, λέγοντας πως έχασε τον έλεγχο της συνεδρίασης κατά τη διάρκεια της ομιλίας τους, καθώς πως και θα έπρεπε να είναι πιο αντικειμενικός στα καθήκοντά του.
Αναφερόμενος στα θέματα της Παιδείας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει παραδώσει τα πανεπιστήμια στην ανομία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τα έχετε κάνει κέντρα κατασκευής μολότοφ» και χαρακτηρίζοντας τον Πρωθυπουργό παρατηρητή και πολύ κατώτερο των περιστάσεων.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στο ζήτημα της συνομιλίας του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη. «Γνωρίζατε ότι ο κ. Καμμένος συνομίλησε με ισοβίτη; Περιμένω μια απάντηση» είπε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα και ρώτησε: «Συμφωνείτε να γίνει εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση του Noor 1;».
Καταλήγοντας, σημείωσε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Δώστε τον λόγο στον λαό, όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο».
Τριτολογία Τσίπρα: «Αστοχη η πρόταση για εξεταστική»
Παίρνοντας τον λόγο ο Πρωθυπουργός, για την τριτολογία του, είπε για την υπόθεση της συνομιλίας του κ. Καμμένου με τον Γιαννουσάκη ότι διερευνάται από τη δικαιοσύνη και «για αυτό είναι το λιγότερο άστοχο» να προτείνεται η σύσταση εξεταστικής επιτροπής τώρα.
«Ο υπουργός Άμυνας συνομίλησε πράγματι με κάποιον που βρίσκεται στις φυλακές, όταν του ζήτησε αυτός που είναι μέσα βοήθεια, προκειμένου -όπως έλεγε- να δώσει φως σε μια σκοτεινή υπόθεση. Τι έπραξε; Του είπε να πάει στη δικαιοσύνη και να πει ό,τι γνωρίζει», πρόσθεσε και συνέχισε, απευθυνόμενος στα έδρανα της Ν.Δ.: «Αν έχετε οποιαδήποτε ένδειξη ότι μπορεί να έκανε κάτι παραπάνω, πηγαίντε στη δικαιοσύνη, μη ζητάτε εξεταστική, πηγαίνετε να καταθέσετε ό,τι στοιχεία έχετε προκειμένου να διερευνηθεί».
Ο κ. Τσίπρας απάντησε και στις τελευταίες αναφορές του προέδρου της Ν.Δ. για την προέλευση της βίας από την άκρα αριστερά, λέγοντας ότι ότι διέπραξε ένα ιστορικό ατόπημα, γιατί «δεν πρέπει να παίζουμε με αυτά τα πράγματα, ο λαός έχει μνήμη, ο τόπος έχει νωπή ιστορία».
«Μπορείτε να έρχεστε και να μας λέτε ότι η τρομοκρατία και η βία προέρχεται μόνο από την άκρα αριστερά; Δεν υπήρξε η δολοφονία του Λαμπράκη; Του Τεμπονέρα;», ρώτησε ο Πρωθυπουργός και κατέληξε: «Λυπάμαι αλλά είναι προφανές ότι επιχειρείτε να ψαρέψετε στα θολά εκλογικά νερά του ακροδεξιού ακροατηρίου και είναι ντροπή να εμφανίζεστε στο κοινοβούλιο τόσο ανιστόρητος να ανακαλέσετε τη φράση αυτή και να προσδιορίσετε τη θέση σας».