Αυτό που υποψιαζόμασταν -και βέβαια δεν θέλουν ούτε να ακούν οι του ΣΥΡΙΖΑ και ο Γιάνης Βαρουφάκης- επιβεβαίωσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ: η «περήφανη διαπραγμάτευση» κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 κόστισε περί τα 100 δισ. ευρώ για τη χώρα και τους φορολογούμενούς της. Είναι περισσότερα απ’ όσα είχε υπολογίσει ο Γιάννης Στουρνάρας…
Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και σε ερώτημα για το αν επιμένει στην εκτίμηση που είχε διατυπώσει και σε άλλες ευκαιρίες στο παρελθόν, ανέφερε καταρχάς την εκτίμηση της Τραπέζης της Ελλάδος για κόστος οικονομία που είναι τουλάχιστον 83 δισ. ευρώ.
«Ξέρω ότι κάποιοι εκτιμούν το κόστος πιο ψηλά όταν μετράνε το χαμένο μέγεθος εξαιτίας των εξελίξεων του πρώτου μισού του 2015. Μπορεί να είναι λίγο πιο πάνω ή λίγο πιο χαμηλά, αλλά θεωρώ ότι τα 100 δισ. είναι ένα στρογγυλός αριθμός ο οποίος είναι πιθανότατα σωστός», είπε.
Επισήμανε ακόμη ότι καλό θα ήταν η Ελλάδα να εκδώσει ομόλογα κάποια στιγμή πριν από το τέλος του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018.
«Δεν μπορώ να πω ποιον μήνα, αλλά πιστεύω ότι θα ήταν συνετό να γίνει η πρώτη έκδοση ομολόγων πριν το τέλος του προγράμματος», δήλωσε σχετικά και επισήμανε ότι και άλλες χώρες βγήκαν στις αγορές πριν από τη λήξη του δικού τους προγράμματος. Πάντως, πρόσθεσε ότι η έξοδος της Ελλάδας εξαρτάται από παράγοντες όπως η οικονομία της, η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και η κατάσταση των αγορών.
Σε ερώτηση για το πρόσφατο Eurogroup, ο επικεφαλής του ESM τόνισε ότι «δεν γνωρίζω ποιο ακριβώς ήταν το αφήγημα εδώ. Ίσως οι προσδοκίες ήταν πολύ υψηλές.
» Κατά την δική μου οπτική το Eurogroup της 15ης Ιουνίου ακολούθησε τον γενναιόδωρο δρόμο της δήλωσης του Eurogroup του Μαΐου του 2016, όπου αποσαφηνίστηκαν με αρκετά καλά διατυπωμένο τρόπο τα πιθανά μέτρα για το χρέος», συμπλήρωσε.