H επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας είχε προεξοφληθεί, άρα ουδεμία έκπληξη. Ομως ακόμα και αυτή η επιβεβαίωση ότι ο 39χρονος πρόεδρος θα είναι πλέον πανίσχυρος, απολαμβάνοντας εκτός από τις εξουσίες που του παρέχει η προεδρία και μια ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έχοντας ουσιαστικά εξαφανίσει ένα μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης, είναι ένα ιστορικό ζήτημα, ασχέτως αν η επικράτησή του αποδείχτηκε τελικά μικρότερη των προβλέψεων.
Οπως ιστορικών διαστάσεων είναι η αποχή των ψηφοφόρων, η καθίζηση των Σοσιαλιστών -ήδη παραιτήθηκε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Ζαν Κριστόφ Καμπανελίς- καθώς και τρόπον τινά η απογύμνωση της πολυσυζητημένης «δυναμικής» της Μαρίν Λεπέν. Το Εθνικό Μέτωπο της ακροδεξιάς προεδρικής υποψηφίου εξέλεξε μόλις οκτώ βουλευτές -μεταξύ αυτών και την ίδια τη Λεπέν. Ναι, μεν το Front National αύξησε κατά έξι τους βουλευτές του σε σχέση με το 2012 (από δύο σε οκτώ), αλλά έχασε δύο εκατ. ψήφους σε σχέση με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Η Λεπέν δεν θα μπορεί να συστήσει Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Σύμφωνα με το πρώτο αποτέλεσμα του exit poll που ανακοινώθηκε με την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για τον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών στις 9 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) της Κυριακής, η παράταξη του Μακρόν (La Republique en Marche/Μοdem) εξασφάλιζε από 355 έως 425 έδρες και την απόλυτη πλειοψηφία στην γαλλική Εθνοσυνέλευση. Σύμφωνα με την ίδια εκτίμηση, το κόμμα των Ρεπουμπλικανών (Δεξιά) ελάμβανε 125 έδρες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα 49, η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λικ Μελανσόν 30 έδρες και το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν 8 έδρες.
Αργότερα όμως και σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη αποτελέσματος, κατέστη σαφές ότι ο συνασπισμός του Μακρόν (La République en marche/Modem) καταλαμβάνει τελικά 350 έδρες, η Δεξιά (Ρεπουμπλικανοί/ UDI) 137, η Κεντροαριστερά (Σοσιαλιστές και λοιποί) υποχωρεί στις 44, και η Αριστερά («Ανυπότακτη Γαλλία» του Μελανσόν και Κομμουνιστές) 27, το Εθνικό Μέτωπο οκτώ και οι λοιποί επίσης οκτώ έδρες.
Hδη αναλυτές κάνουν λόγο για φαινόμενο. Εναν χρόνο πριν ο Μακρόν δεν είχε καν κόμμα και τώρα είναι απόλυτος κυρίαρχος στη γαλλική πολιτική σκηνή. Ωστόσο δεν ήταν λίγοι εκείνοι που σημείωσαν ότι η νίκη του Μακρόν δεν ήταν συντριπτική όπως κάποιοι ανέμεναν και η παράταξη του προέδρου περιόρισε τα κέρδη της. Η νίκη του συνασπισμού που στήριξε ο πρόεδρος υπό τον πρωθυπουργό Εντουάρντ Φιλίπ απείχε πολύ από το ανώτατο όριο που έδιναν τα exit polls αλλά καταγράφηκε και κάτω από το κατώτατο όριο.
Η αποχή εκτιμάται ότι έφτασε τουλάχιστον το 56,6%, σύμφωνα με τα ινστιτούτα Ipsos-Sopra Steria και Kantar Sofres. Στις 11 Ιουνίου, στον α’ γύρο των εκλογών, η αποχή έφθασε το 51,29% των εγγεγραμμένων.
Ο Μακρόν ψήφισε το πρωί στο δημαρχείο του Τουκέ (Πα-ντε-Καλαί), πριν μεταβεί στην περιοχή του Παρισιού για να προεδρεύσει της τελετής για την 77η επέτειο από το ιστορικό, πολεμικό διάγγελμα που είχε απευθύνει προς το έθνος ο Σαρλ ντε Γκολ στις 18 Ιουνίου 1940.
Ο Μακρόν πήγε στο εκλογικό κέντρο στις 9.00 το πρωί χωρίς τη σύζυγό του Μπριζίτ, σε αντίθεση με την περασμένη Κυριακή.