Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν διέκοψαν στις 5 Ιουνίου τις διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις, καθώς και τη συγκοινωνιακή σύνδεση με το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει εξτρεμιστικές οργανώσεις. Το Ριάντ έκλεισε τα μοναδικά χερσαία σύνορα της χερσονήσου προκαλώντας τεράστια προβλήματα στην εισαγωγή φρέσκων τροφίμων, καθώς και των πρώτων υλών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των υποδομών ενόψει του Μουντιάλ του 2022.
Ετσι, αναγκαστικά, τις επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον αποκλεισμό από το σύνολο των αραβικών χωρών, αναζητεί η ηγεσία του Κατάρ. Ενας ντόπιος επιχειρηματίας πρότεινε -σε σύσκεψη- μία άκρως εντυπωσιακή λύση: τη μεταφορά -με αεροπλάνα- 4.000 αγελάδων, οι οποίες θα προσφέρουν το γάλα και το κρέας τους στον πληθυσμό.
Το αποκάλυψε ο πρόεδρος του Power International Holding, Μουτάζ αλ Χαγιάτ, ο οποίος είπε ότι θα χρειαστούν έως και 60 πτήσεις, ενώ τόνισε πως «ήρθε η ώρα να δουλέψουμε για το Κατάρ». Αρχικά σχεδίαζε να εισάγει με πλοία τις αγελάδες, οι οποίες προορίζονταν για μια φάρμα γαλακτοκομικών κοντά στην Ντόχα.
Η πρόταση του άραβα επιχειρηματία, βέβαια, δεν ήταν τυχαία, καθώς ο ίδιος έχει ήδη σχεδιάσει την επέκταση των δραστηριοτήτων του στην κτηνοτροφία και τη γεωργία, καθώς το Κατάρ είναι μία ζάμπλουτη πετρελαιοπαραγωγός χώρα, αλλά προμηθεύεται όλα τα υπόλοιπα που απαιτούνται για τη διαβίωση του πληθυσμού και των επισκεπτών του με εισαγωγές. Συγκεκριμένα, μέχρι την έναρξη του μποϋκοτάζ, το Κατάρ εισήγαγε τον μεγαλύτερο όγκο γαλακτοκομικών προϊόντων από γειτονικές χώρες, περιλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας.
Ο Μουτάζ αλ Χαγιάτ έχει ήδη κατασκευάσει τις εγκαταστάσεις για τη φιλοξενία των ζώων και, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, θα του φέρουν μεγάλα κέρδη στο μέλλον – παρότι η αναγκαία επέκταση των δομών θα του αυξήσουν το συνολικό κόστος στα 8 εκατ. δολάρια. Αλλά σκεφτείτε, αντίστοιχα, πόσα χρήματα θα μπουν στα ταμεία της εταιρείας του.
Η Τουρκία έσπευσε να ανεφοδιάσει τα ράφια των σουπερμάρκετ του Κατάρ με διάφορα προϊόντα που είχαν εξαφανιστεί, ενώ το Μαρόκο και το Ιράν υποσχέθηκαν να εφοδιάσουν το εμιράτο με τρόφιμα.