Νέα συμμαχία για το Κλίμα: Μακρόν, Μπλούμπεργκ και Ινταλγκό στο Παρίσι | REUTERS/Christophe Petit Tesson/Pool
Επικαιρότητα

Μέτωπο Μακρόν – Μπλούμπεργκ κατά του Τραμπ, υπέρ του κλίματος

Ενώ τριάντα πολιτείες και ο μεγιστάνας Μάικλ Μπλούμπεργκ συσπειρώνονται σε μία Συμμαχία των ΗΠΑ για το Κλίμα (και κατά του Τραμπ), ο γάλλος πρόεδρος κερδίζει τα βλέμματα και τα retweets των Αμερικανών και εμφανίζεται σταδιακά ως το πρόσωπο που λείπει από το σύγχρονο διεθνές περιβάλλον
Protagon Team

Ο Ντόναλντ Τραμπ γύρισε την πλάτη του στον πλανήτη, και τώρα του γυρνούν την πλάτη οι ΗΠΑ. Ο αμερικανός πρόεδρος βλέπει μία-μία τις πολιτειακές κυβερνήσεις να προσχωρούν σε ένα άτυπο αντάρτικο. Κυρίως βλέπει ένα πρόσωπο από μία πιο μακρινή χώρα να κερδίζει περισσότερα βλέμματα και περισσότερα retweets από τον ίδιο – και αυτό είναι βαρύ χτύπημα για τον αμερικανό πρόεδρο που ξημεροβραδιάζεται στην οθόνη του κινητού του.

Αφού έστειλε το μήνυμά του με ένα τηλεοπτικό διάγγελμα για την απόφαση του Τραμπ να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, ο Εμανουέλ Μακρόν χτύπησε στο Twitter. Πήρε το μότο του Τραμπ («να κάνουμε την Αμερική ξανά μεγάλη») και το προσάρμοσε σε ένα ακόμη πιο δυναμικό μήνυμα: «Να κάνουμε τον πλανήτη ξανά μεγάλο». Μέσα σε 24 ώρες, το σχόλιό του αναμεταδόθηκε πάνω από 140.000 φορές, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του γάλλου παρουσιαστή και ραδιοφωνικού παραγωγού Σίριλ Χανούνα. Το ρεκόρ του Μακρόν είναι γαλλικό. Αλλά το ένα πέμπτο των re-tweets σημειώθηκαν στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Υστερα υποδέχθηκε στο Παρίσι το πρόσωπο που φαίνεται να πρωταγωνιστεί στο «αντάρτικο» των ΗΠΑ κατά της απόφασης του Τραμπ, τον δισεκατομμυριούχο Μάικλ Μπλούμπεργκ. «Η συμφωνία του Παρισιού είναι μη αναστρέψιμη και θα εφαρμοστεί διότι είναι υποχρεώσή μας» επισήμανε ο γάλλος πρόεδρος μετά τη συνάντηση που είχε στη γαλλική πρωτεύουσα την Παρασκευή, με τη δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό και τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης, ο οποίος σήμερα είναι ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στις πόλεις.

«Δεν χρειαζόμαστε την Ουάσιγκτον» τόνισε από την πλευρά του, ο Μπλούμπεργκ. Διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ μπορούν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, μέσω τη συνεργασίας με τις αμερικανικές πόλεις, τις πολιτείες και τις επιχειρήσεις. «Οι Αμερικανοί δεν χρειάζονται την Ουάσιγκτον για να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, και δεν θα αφήσουν την Ουάσιγκτον να σταθεί εμπόδιο» επανέλαβε, μιλώντας στο πλευρό του γάλλου προέδρου.

Με άλλα λόγια, όπως σημειώνει το BBC, ο 39χρονος γάλλος νέος πρόεδρος εμφανίζεται σταδιακά ως το πρόσωπο που μπορεί να εμπνεύσει τους Αμερικανούς. Είναι αυτός που απουσίαζε μέχρι σήμερα από το διεθνές περιβάλλον: ο αντί- Τραμπ. Ολοένα και αυξάνονται όσοι βλέπουν στο πρόσωπό του, την εγκράτειά του, την ευθύτητά του, το ακριβές αντίθετο του χείμαρρου που κατοικεί στον Λευκό Οίκο.

Χωρίς να το έχει προσπαθήσει καν, με μόλις λίγες εβδομάδες στην προεδρία της Γαλλίας, ο Εμανουέλ Μακρόν, καβαλά ένα κύμα κατά του λαϊκισμού. Και μπορεί τελικά αυτό το πρόσωπο που εμφανίστηκε ως αουτσάιντερ στην προεκλογική εκστρατεία της Γαλλίας να αποτελέσει την πηγή έμπνευσης που χρειάζονται οι παραιτημένοι και απογοητευμένοι των ΗΠΑ.

Συμμαχία των ΗΠΑ για το Κλίμα

Αλλωστε, ήδη η απόφαση του Τραμπ έχει οδηγήσει σε μία αναπάντεχη συσπείρωση, ένα εσωτερικό μέτωπο.

Πολιτειακές κυβερνήσεις, δισεκατομμυριούχοι επιχειρηματίες, ηθοποιοί, ακτιβιστές, σπεύδουν να στείλουν ένα μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο, και βασικά στις υπόλοιπες 194 χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία: Οι αμερικανοί πολίτες παραμένουν αφοσιωμένοι στη συμφωνία και η χώρα τους θα επιτύχει τους στόχους περιορισμού των ρύπων, ακόμη και παρά τη θέληση του αμερικανού προέδρου!

Οι πρόθυμοι ενώνονται σε μία συμμαχία, τη Συμμαχία των ΗΠΑ για το Κλίμα, η οποία, κατά μία ειρωνεία, συντονίζεται από τον Μπλούμπεργκ, έναν δισεκατομμυριούχο, ο οποίος κάποτε ανήκε στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, είχε υπηρετήσει ως δήμαρχος της Νέας Υόρκης, πρόσφατα υποστήριξε την Χίλαρι Κλίντον και σήμερα υπηρετεί στον ΟΗΕ.

Ηδη 30 από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων που συμβάλλουν στην καταστροφική υπερθέρμανση του πλανήτη. Από τους πρώτους αντιδρώντες ήταν ο δήμαρχος του Πίτσμπουργκ που έσπευσε να επισημάνει ότι -τουλάχιστον στο συγκεκριμένο ζήτημα- ο Τραμπ δεν εκπροσωπεί την πολιτεία του, η οποία σκοπεύει να τηρήσει τη συμφωνία για το κλίμα.

Και αργότερα, οι (Δημοκρατικοί) κυβερνήτες της Ουάσιγκτον, Νέας Υόρκης και Καλιφόρνιας διαβεβαίωσαν την προσκόλλησή τους στη δέσμευση του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να μειώσουν τους ρύπους κατά 26% σε σχέση με τα επίπεδα που καταγράφηκαν το 2005. Μάλιστα ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να αρχίσουν άμεσες διαπραγματεύσεις με τον ΟΗΕ, ώστε να αναγνωριστούν ως μέλη της συμφωνίας, σε πολιτειακό και όχι ομοσπονδιακό επίπεδο. Και δεν μιλάμε για τρεις τυχαίες πολιτείες. Οι τρεις μαζί συνεισφέρουν στο ένα πέμπτο του συνολικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ.

Αντίστοιχα και ο δισεκατομμυριούχος Μπλούμπεργκ, δεσμεύτηκε να συγκεντρώσει 15 εκατ. δολάρια για να καλύψει τους πόρους που θα χάσει η γραμματεία του ΟΗΕ για το Κλίμα εξαιτίας της αποχώρησης των ΗΠΑ από την ιστορική συμφωνία. Στην ίδια συμμαχία έχουν προσχωρήσει και δεκάδες αμερικανικές επιχειρήσεις και τράπεζες, ανάμεσα στις οποίες και η Goldman Sachs.

Ασφαλώς, όπως σημειώνουν οι βρετανικοί Times, οι επιχειρήσεις δεν αντιδρούν στη γραμμή Τραμπ από ευαισθησία. Βασικά φοβούνται ότι θα αποκλειστούν από την επανάσταση της πράσινης ενέργειας και των συμφωνιών και συμβολαίων αξίας δισεκατομμυρίων που θα γίνουν σε αυτό το πλαίσιο…