Από τη στιγμή που η αμερικανική πολιτική σκηνή μπήκε, εξαιτίας των tweet του προέδρου Τραμπ, στον αστερισμό των ηχογραφήσεων και της κασέτας, δύσκολα θα ξεφύγει.
Η αίσθηση της επιστροφής στις εποχές του Ρίτσαρντ Νίξον, ο οποίος έσβηνε ηχογραφήσεις και απέλυε αξιωματούχους που ερευνούσαν υποθέσεις που αφορούσαν και τον ίδιο, ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής την περασμένη εβδομάδα. Εκείνη η εποχή τελείωσε με την παραίτηση του προέδρου για να μην οδηγηθεί στη διαδικασία καθαίρεσης – αυτή πώς;
Η συζήτηση, σε κάθε περίπτωση, εξακολουθεί να περιστρέφεται γύρω από την αιφνιδιαστική καρατόμηση του επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ και τους σπασμωδικούς χειρισμούς από την πλευρά του Τραμπ, που έφτασε να απειλεί τον Κόμεϊ με κασέτες.
Σημαίνοντα στελέχη των Δημοκρατικών έχουν αρχίσει να ζητούν από τον Τραμπ να παραδώσει τυχόν ηχογραφήσεις με τον Κόμεϊ.
Μαζί τους και Ρεπουμπλικάνοι, όχι σε αυτόν τον τόνο, αλλά υπενθυμίζοντας στον πρόεδρο ότι «πρέπει να ξεδιαλύνει την κατάσταση» σχετικά με τις ηχογραφήσεις.
Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσαρλς Σούμερ υπενθύμισε μάλιστα στον πρόεδρο ότι η καταστροφή των μαγνητοταινιών θα παραβίαζε τον νόμο.
Επιπλέον προειδοποίησε ότι η παράταξή του μπορεί να μπλοκάρει τον διορισμό νέου επικεφαλής του FBI αν δεν διοριστεί ανεξάρτητος εισαγγελέας για να ερευνήσει τις καταγγελίες για την επιρροή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές.
Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Γκρέιαμ δήλωσε από την πλευρά του ότι «δεν λες χαριτωμένα πράγματα για κασέτες», ζητώντας -εάν υπάρχουν- να δοθούν άμεσα.
«Αν δεν υπάρχουν ηχογραφήσεις, πρέπει να ζητήσει συγγνώμη και από τον Κόμεϊ και από τον αμερικανικό λαό γιατί τους παραπλάνησε», επισήμανε ακόμη.
Η αρχή είχε γίνει μετά από αυτό το tweet της Παρασκευής, στο οποίο ο πρόεδρος σαφέστατα απειλούσε τον Κόμεϊ να μην μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης και να ελπίζει να μην υπάρχουν κασέτες.
Ο Λευκός Οίκος, όπως σημειώνει το BBC, ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την ύπαρξη αυτών των ηχογραφήσεων.
Ερευνα για αυτό το ζήτημα που απασχόλησε τόσο πολύ την αμερικανική κοινή γνώμη και την πολιτική σκηνή γίνεται από το FBI, το οποίο έχει επικεντρωθεί στις σχέσεις του επιτελείου του Τραμπ με τη Ρωσία. Ο Κόμεϊ, όπως ανέφερε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ στην επιστολή αποπομπής, είχε ενημερώσει τον Τραμπ ότι ο ίδιος δεν είναι αντικείμενο της έρευνας.
Μέσα στην εβδομάδα ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει τον αντικαταστάτη του Τζέιμς Κόμεϊ. Ανάμσα στα πάνω από 10 ονόματα που κυκλοφορούν είναι αυτό του υπηρεσιακού διευθυντή της υπηρεσίας Αντριου ΜακΓκέιμ, του δικαστή του Εφετείου της Νέας Υόρκης Μάικλ Γκαρσία και της δικηγόρου Αλις Φίσερ.