«Όπως και το ’15, η διαπραγμάτευση κατέληξε σε μια πανωλεθρία της κυβέρνησης με μεγάλη ζημιά στην πραγματική οικονομία».
Και: «Αυτή η ιστορία με τα μέτρα – αντίμετρα έχει καταντήσει να μοιάζει με τις ανεκδοτολογικές ιστορίες μαστίγιου – καρότου. Μόνο που το μαστίγιο είναι σίγουρο, ενώ το καρότο δεν είναι».
Και βεβαίως: «Οι άνθρωποι που δεν έχουν δουλέψει ποτέ τους και τα βρήκαν όλα έτοιμα, από το κόμμα ή από τον μπαμπά τους και ξαφνικά βρίσκονται να διαχειρίζονται τις τύχες ενός λαού, είναι επικίνδυνοι».
Αλλά και: «Η χώρα δεν έχει ανάγκη από ένα νερόβραστο Κέντρο». Ο Σταύρος Θεοδωράκης για μία ακόμη φορά δεν μάσησε τα λόγια του.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στα «Νέα Σαββατοκύριακο» και στη Μυρτώ Λιαλιούτη ο επικεφαλής του Ποταμιού δεν χαρίστηκε σε κανέναν, ούτε στην κυβέρνηση, ούτε όμως και στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ούτε βέβαια και στον Δημήτρη Τζανακόπουλο που πρόσφατα κόμπασε ότι έζησε δύο χρόνια στο Αιγάλεω, μια περιοχή κοντά σε αυτήν που ο ίδιος ο κ. Θεοδωράκης μεγάλωσε.
Στην ερώτηση της δημοσιογράφου αν ο ίδιος είχε συναντήσει ποτέ τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στο Αιγάλεω, ο κ. Θεοδωράκης απάντησε αρχικά με χιούμορ και έπειτα πιο σοβαρά:
«Δύο χρόνια έζησε εκεί ο άνθρωπος, που να τον πετύχω; Εγώ άλλωστε μεγάλωσα στην Αγία Βαρβάρα. Santa Barbara. Το Αιγάλεω ήταν για μας η πρωτεύουσα. Κατεβαίναμε σπάνια, γιατί είχε… έλεγχο διαβατηρίων. Πέρα από την πλάκα, πάντως, η εξυπνάδα του κ. Τζανακόπουλου μαρτυρεί πώς βλέπουν ορισμένα κακομαθημένα πλουσιόπαιδα της πολιτικής τα λαϊκά προάστια. Αναφέρουν τη Δραπετσώνα ή το Αιγάλεω ως τόπους εξορίας. Αυτό συνέβαινε τις δεκαετίες του ‘60, του ’70, άντε και του ΄80. Από τότε και μετά δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από άλλες περιοχές της Αθήνας. Τις ίδιες χαρές και τα ίδια βάσανα. Και στο Αιγάλεω και στο Χαλάνδρι».
Στην εύλογη ερώτηση αν και ο όρος «κακομαθημένα πλουσιόπαιδα» είναι επίσης ρατσιστικός, ο κ. Θεοδωράκης απάντησε:
«Ο τόνος ήταν στα “κακομαθημένα”όχι στα “πλουσιόπαιδα”. Αλλά έχετε δίκιο. Δεν είναι κακό να είσαι πλούσιος. Αρκεί να έχεις δουλέψει, να έχεις παιδευτεί. Αν απλώς είσαι κληρονόμος και με τα λεφτά του μπαμπά το παίζεις, χθες αριστεριστής και σήμερα, υπουργός μιας “αριστεροακροδεξιάς κυβέρνησης”, τότε υπάρχει πρόβλημα».
Σε ποιους αναφερόταν;
«Η κυβέρνηση έχει αρκετά “κακομαθημένα πλουσιόπαιδα”. Όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν. Ας μη συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση. Οι άνθρωποι πάντως που δεν έχουν δουλέψει ποτέ τους και τα βρήκαν όλα έτοιμα από το κόμμα ή από τον μπαμπά τους και ξαφνικά βρίσκονται να διαχειρίζονται τις τύχες ενός λαού, είναι επικίνδυνοι».
Μιλώντας για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία υπογράμμισε ότι: «Το θέμα δεν είναι ποιους θα αποφασίσει να ελεήσει η κυβέρνηση. Το θέμα είναι να βοηθήσουμε την οικονομία να καλύψει το χαμένο έδαφος της επτάμηνης καθυστέρησης. Να μειώσουμε φόρους, να ενισχύσουμε τις παραγωγικές δυνάμεις. Να βοηθήσουμε τις εξαγωγές, να μειώσουμε την ανεργία. Να σταματήσει η φυγή εγκεφάλων».
Όσον αφορά τις προτεραιότητες του Ποταμιού, ανέφερε ότι: «Αν δεν διαλύσουμε τις κομματικές παρέες που κατατρώνε την δημόσια διοίκηση αλλά και τα ταμεία του κράτους, τις προμήθειες και τα έργα, τότε δεν θα κάνουμε ποτέ τίποτα σε αυτή τη χώρα. Και εμείς αυτό, μπορούμε να το εγγυηθούμε. Δεν έχουμε κομματικό μηχανισμό να θρέψουμε και δεν χρωστάμε σε κανένα. Θα μπορούσε να πει το ίδιο η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ;»
Το Ποτάμι και ο Μακρόν
Ο επικεφαλής του Ποταμιού σχολιάζοντας τη στήριξή του στο πρόσωπο του Μακρόν αναφέρθηκε στην πολιτική «συγγένεια» μεταξύ Ποταμιού και «En Marche!» και στο γεγονός ότι: «Και αυτός, και εμείς πιστεύουμε ότι τα παλιά κόμματα δεν μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα, ότι η αντίθεση σήμερα δεν είναι Αριστερά-Δεξιά αλλά προοδευτικοί – συντηρητικοί, ρεαλιστές – λαϊκιστές, δημοκρατία – κομματικό κράτος».
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη και ο Γιάννος
Απαντώντας σε ερώτηση για το μέλλον του Κέντρου επεσήμανε ότι: «Η χώρα δεν έχει ανάγκη από ένα νερόβραστο Κέντρο. Θέλουμε ένα Κέντρο που θα συγκρουστεί και με συμφέροντα και με συντεχνίες. Το “όλοι οι καλοί χωράνε” δεν ισχύει στην περίπτωση μας. Κάποιοι από την Δημοκρατική Συμπαράταξη δίνουν μάχη στην βουλή για να μπει στο αρχείο η υπόθεση Παπαντωνίου. Αυτό το κέντρο θέλουμε; Εμείς όχι». Τέλος, κλείνοντας, είπε ότι: «Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν έχει μόνο στρατιωτάκια. Έχει και ανθρώπους σκεπτόμενους, έχει εκσυγχρονιστές, έχει πολιτικούς που αγωνιούν. Είναι πολλοί αυτοί που αντιδρούν. Για να το πω διαφορετικά δεν ήταν όλοι με την σοσιαλιστική νομιμότητα του Αμόν. Αρκετοί ήταν και με τον Μακρόν».