Επικαιρότητα

Μετασχηματισμοί και μετακινήσεις στα ελληνικά ΜΜΕ

Η «Καθημερινή» υιοθετεί νέο σχήμα για να μπορεί να συνεχίσει τη μάχη της ενημέρωσης, την ώρα που οι όμιλοι των ψηφιακών ΜΜΕ, όπως η 24MEDIA προσελκύουν παραδοσιακούς «εφημεριδάδες»
Protagon Team

Τα ελληνικά ΜΜΕ θυμίζουν τεκτονικές πλάκες. Αργά αλλά σταθερά μετατοπίζονται. Αυτή η μετατόπιση γεννά μικρούς ή μεγαλύτερους σεισμούς, όμως περισσότερο αλλάζει το περιβάλλον. Το ότι το Διαδίκτυο κερδίζει διαρκώς έδαφος αποτελεί πλέον κοινό τόπο, τόσο κοινό όσο η αυτόματη κίνηση του χεριού μας να ελέγξει το κινητό μας για να ενημερωθούμε. Την ίδια ώρα τα παραδοσιακά ΜΜΕ κάνουν ό,τι μπορούν για να επιβιώσουν σε ένα περιβάλλον που διαρκώς μεταβάλλεται, εις βάρος τους. Το παραδέχονται πια τα ίδια.

Δύο ξεχωριστά περιστατικά που σημειώθηκαν τα τελευταία 24ωρα, φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: έρχονται να επιβεβαιώσουν τις τάσεις και να εικονογραφήσουν αυτές τις δομικές αλλαγές στον χώρο του Τύπου. Το πιο χαρακτηριστικό: η κυκλοφορία, σήμερα, Τρίτη 2 Μαΐου, της «Καθημερινής» σε άλλο, μικρότερο, σχήμα.

Επί δεκαετίες η «Καθημερινή» επέμενε στο μεγάλο σχήμα της broadsheet εφημερίδας, αντιστεκόταν στα κελεύσματα του ταμπλόιντ και συμφωνούσε πως το (μη βολικό για τον σύγχρονο αναγνώστη) μεγάλο φύλλο προσέδιδε κύρος. Σωστά ως έναν βαθμό, αλλά όλα αυτά έχουν ένα τέλος. Από το πρωί της Τρίτης, στα περίπτερα της Ελλάδας κυκλοφόρησε η «Καθημερινή» σε μικρότερο σχήμα.

To νέο, μικρότερο, φύλλο της «Καθημερινής» που κυκλοφόρησε την 2α Μαΐου

Σε άρθρο του διευθυντή της εφημερίδας Αλέξη Παπαχελά αναφέρεται σχετικά: «Σε δύο χρόνια, η εφημερίδα που διαβάζετε τώρα θα συμπληρώσει τα εκατό. Είναι πάντοτε δύσκολο να ισορροπείς ανάμεσα σε μια μεγάλη παράδοση και κληρονομιά και την αδήριτη ανάγκη για συνεχή ανανέωση. Είναι μια πρόκληση που μας επιβάλλει να προχωράμε σε αλλαγές, όπως η σημερινή στο σχήμα της “Κ”, αλλά ταυτόχρονα να μην ξεχνάμε τις βασικές αρχές της»… Και πιο κάτω συμπληρώνει: «Δεν είναι εύκολη η μάχη της ενημέρωσης το 2017. Οι εφημερίδες αντιμετωπίζουν μια παγκόσμια δομική κρίση».

Το editorial της «Καθημερινής», η οποία προχώρησε σε αυτήν την ιστορική για τα μέτρα της ανανέωση, άθελά του μαρτυρά και το πρόβλημα. Αυτό το άρθρο του διευθυντή της εφημερίδας, μπορούσες να το διαβάσεις στο Διαδίκτυο. Χωρίς καν να μπορείς να αντιληφθείς την αλλαγή στο σχήμα της εφημερίδας –στο Internet ο χώρος είναι κάτι το σχετικό. Η «Καθημερινή» μίκρυνε αλλά στο Διαδίκτυο είναι κάτι άλλο και τον αναγνώστη του διαδικτύου ποσώς τον απασχολεί, το «broadsheet» ή το «berliner».

Και έτσι περνάμε στο δεύτερο νέο του χώρου των ΜΜΕ. Οπως έγινε γνωστό και ύστερα από ένα φιλικό διαζύγιο με το «Εθνος», ο μέχρι πρότινος αρχισυντάκτης πολιτικού ρεπορτάζ της εφημερίδας Στέφανος Τζανάκης, οδεύει προς το συγκρότημα Μάρη. Εκεί θα αναλάβει το συνεχώς ενισχυόμενο NEWS 247, μαζί με τον Μάνο Χωριανόπουλο., που θα συνεχίσει από τη θέση του διευθυντή σύνταξης, την οποία κατέχει σήμερα.

To πρωτοσέλιδο του News247

Δεν είναι ο πρώτος παλιός «εφημεριδάς» που μεταπηδά στο Διαδίκτυο, έχουν προηγηθεί κι άλλοι. Είναι όμως η μεταγραφή Τζανάκη στην 24MEDIA που αποτελεί ένα αμιγώς ψηφιακό όμιλο ΜΜΕ, αυτή που έρχεται να επιβεβαιώσει με τρόπο εμφατικό τη γενικότερη τάση: εκείνη της στροφής δημοσιογράφων από τα παραδοσιακά έντυπα στα ψηφιακά μέσα, τα οποία δείχνουν να παίρνουν το «πάνω χέρι» όχι μόνο στη διαμόρφωση της δημόσιας ατζέντας, όσο και ως εργασιακό περιβάλλον. Και όλα αυτά σε μία στιγμή κατά την οποία οι κυκλοφορίες των εφημερίδων υποχωρούν, μολονότι ο αριθμός τους πληθαίνει!

Η περίπτωση της 24MEDΙΑ είναι χαρακτηριστική του νέου περιβάλλοντος που διαμορφώνεται. Είναι ένας όμιλος που συνεχώς διευρύνει τις δραστηριότητές του, ενισχύεται με στελέχη με μακρά καριέρα στα έντυπα –ο Πέτρος Ευθυμίου, που πριν περάσει στην πολιτική ήταν πολιτικός συντάκτης στο «Βήμα της Κυριακής» ανέλαβε θέση εντεταλμένου συμβούλου, ο Στ. Τζανάκης, με δεκαετίες θητείας στα «Νέα» πριν από το «Εθνος» αναλαμβάνει το ΝEWS247– ενώ παράλληλα συνεχίζεται η προετοιμασία για τη λειτουργία ενημερωτικού ραδιοφωνικού σταθμού στη συχνότητα 88,6. Χαρτί όμως πουθενά…