Εχετε πάει στη Νέα Υόρκη; Κάνατε βόλτα στα πάρκα της; Εάν δεν βρεθήκατε στο Μπράιαντ, μπορείτε να κάνετε μήνυση στον ξεναγό σας! Εκεί υπάρχει, πέρα από το απέραντο πράσινο, ανάμεσα σε ουρανοξύστες, μια δημόσια τουαλέτα τόσο σικ που προσμετράται σαν μέγιστο τουριστικό αξιοθέατο. Εάν πάτε ξανά, θα τη βρείτε στην 42η οδό, μεταξύ της 5ης και 6ης Λεωφόρου. Τον χειμώνα έχει και παγοδρόμιο, ενώ το καλοκαίρι βγαίνουν τραπεζάκια και καρέκλες και το σημείο μεταλλάσσεται σε ένα θερινό σινεμά.
Ολοι γνωρίζουμε από δημόσιες τουαλέτες, έχουμε ζήσει τη βρώμα που κουβαλάνε, με υδραυλικές εγκαταστάσεις που στάζουν, καζανάκια που δεν δουλεύουν και πλακάκια που είναι αποικίες μικροβίων. Αυτή, όμως, στο πάρκο Μπράιντ, είναι ό,τι διαφορετικό έχετε βιώσει. Και το πιο σπουδαίο είναι ότι αυτή η δωρεάν, κλιματιζόμενη μεγαλοπρέπεια -εμπνευσμένη από επισκέψεις στα πιο φημισμένα ξενοδοχεία αυτής της πόλης- είναι ανοιχτή για όλους. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, ετησίως, αναμένεται να χρησιμοποιήσουν την εγκατάσταση, όπως δήλωσαν οι υπεύθυνοι του πάρκου στη nypost.
Την περασμένη Πέμπτη, δύο υπάλληλοι αυτού του χώρου κράτησαν χαρτί τουαλέτας το οποίο ένας ανώτερος υπάλληλος της Bryant Park Corp., της κοινοπραξίας που εκμεταλλεύεται αυτόν τον χώρο, το έκοψε σαν να επρόκειτο για κορδέλα εγκαινίων. Ετσι, αυτό το αξιοθέατο -περισσότερο εγκατάσταση υψηλής τεχνολογίας, παρά τουαλέτα- που βρίσκεται πίσω από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης, άνοιξε και πάλι για το κοινό. Τα αποχωρητήρια στεγάζονται σε 310 τετραγωνικά μέτρα, είναι «Ανδρών» και «Γυναικών» και λειτουργούν έπειτα από τρίμηνη ανακαίνιση.
Αυτή η λαμπερή κομψότητα, που παίρνει φως από λαμπάκια led, είναι ασυνήθιστη σε μια πόλη όπου οι δημόσιες τουαλέτες είναι σπάνιες και, εννοείται, δεν έχουν τέτοια χλιδή.
«Είναι όλα πολύ καθαρά και τα λουλούδια δεν είναι πλαστικά», δήλωσε μια τουρίστρια από τη Σλοβενία καθώς έφευγε από τον χώρο, του οποίου οι τοίχοι και το δάπεδο είναι επενδεδυμένα με πλακάκια από την Ισπανία και την Ιταλία και διακοσμούνται με έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν από ζωγράφους που κατοικούν πέριξ του πάρκου Μπράιαντ. Τα ηχεία μεταδίδουν κλασική μουσική, αυτή δεν είναι δημόσια τουαλέτα, είναι ένα μίνι ανάκτορο.
Περνώντας σε… ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, οι τουαλέτες των γυναικών είναι τρεις, ενώ η πλευρά των ανδρών έχει δύο, αλλά τρία ουρητήρια – ο ίδιος αριθμός που ίσχυε και προ ανακαίνισης. Αυτό συμβαίνει επειδή η όλη εγκατάσταση δεν μπορεί να επεκταθεί, αφού οι τοίχοι που την περιβάλλουν, όλο το κτίσμα, θεωρείται ένα γραφικό ορόσημο της πόλης, κάτι σαν ελληνικό διατηρητέο.
Ολη αυτή η (δημόσια) πολυτέλεια χρηματοδοτήθηκε από την Bryant Park Corp., μια κοινοπραξία που αποτελεί μέρος ενός μη κερδοσκοπικού ιδρύματος που διαχειρίζεται το πάρκο της πόλης και εργάζεται για τη βελτίωση των εργαζομένων στις επιχειρήσεις της γειτονιάς. Το πάρκο το επισκέπτονται όχι μόνο οι κάτοικοι της γύρω περιοχής, αλλά βασικά οι εργαζόμενοι που θα βγουν για να κάνουν διάλειμμα και θα κάνουν τη βόλτα τους όταν σχολάσουν. Και εάν έρθουν σε… δύσκολη στιγμή, η πολυτελής δημόσια τουαλέτα είναι εκεί.
«Επιδιώκουμε την τελειότητα», δήλωσε ο Νταν Μπίντερμαν, εκτελεστικός διευθυντής της Bryant Park Corp. Και δεν ψεύδεται επ’ αυτού… Για να γίνει αυτή η δημόσια τουαλέτα, η ομάδα του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος επισκέφθηκε το «Waldorf Astoria», αλλά και άλλα πολυτελή ξενοδοχεία προκειμένου να πάρει ιδέες, προτού ξεκινήσει η ανακαίνιση.
Στα 280.000 δολάρια που δαπάνησε για την ανακατασκευή η Bryant Park Corp., δεν συμπεριλαμβάνονται οι δωρεές που έκαναν κάποιες σημαντικές εταιρείες. Για παράδειγμα, η ιαπωνική πολυτελής μάρκα «Toto» χάρισε το σύστημα αυτόματης πλύσης χεριών, όπως το σύστημα εξοικονόμησης νερού σε βρύσες και νιπτήρες. Η εταιρία Brill Hygienic Products Inc. δώρισε τα ηλεκτρονικά καλύμματα καθισμάτων της τουαλέτας που περιστρέφονται έπειτα από κάθε χρήση.
Υπάλληλοι με σφουγγαρίστρες στα χέρια κρατούν τα πάντα καθαρά από τις 7 το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα τους θερινούς μήνες και μέχρι τις 10 μ.μ. για το υπόλοιπο της χρονιάς. Οι οποίοι, βάσει εντολής της Bryant Park Corp., δεν πρέπει να παίρνουν φιλοδώρημα για τη δουλειά που κάνουν – είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν τα πάντα αστραφτερά.
Ανακαίνιση, πάντως, δεν έγινε από την κοινοπραξία Μπράιαντ μόνο στη δημόσια τουαλέτα, αλλά σε ολόκληρο το πάρκο, το οποίο σημαίνει ότι ο αριθμός των επισκεπτών θα αυξηθεί – ήδη συμβαίνει αυτό. Συγκεκριμένα, την τουαλέτα επισκέφθηκαν, κατά μέσο όρο, καθημερινά, 1.800 άτομα το 2013, 3.300 πέρυσι ή 1,2 εκατομμύρια τον χρόνο. Η αναμονή στις γυναικείες τουαλέτες μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον 20 λεπτά. Φανταστείτε πόσοι θα θέλουν να δουν τις τουαλέτες μετά την ανακαίνισή τους – θα πάνε οι selfies «σύννεφο».
Με τις υγείες σας…
Στο πάρκο έγινε ανακαίνιση ξανά πριν από μερικά χρόνια, έπειτα από δεκαετίες… αποσύνθεσής του, αλλά και εγκλημάτων που έγιναν εκεί. Μάλιστα, είχε κλείσει για αρκετά χρόνια και είχε ανοίξει ξανά τη δεκαετία του ‘90.