Τα κενά στον εμβολιασμό κατά της ιλαράς οδήγησαν το 2016 σε αρκετές «ευρωπαϊκές επιδημίες» αυτής της εξαιρετικά μεταδοτικής ασθένειας, επηρεάζοντας κυρίως παιδιά και νέους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).
Ο επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Βιτένις Αντριουκάιτις, σχολιάζοντας τα στοιχεία του ECDC τόνισε ότι «είναι απαράδεκτο να πεθαίνουν παιδιά και ενήλικες από την ασθένεια αυτή σε χώρες όπου διατίθενται οικονομικά προσιτά εμβόλια».
Τα στοιχεία όμως εξακολουθούν να είναι ανησυχητικά και κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2017. Καταγράφηκαν περισσότερα από 1.500 κρούσματα ιλαράς σε 14 ευρωπαϊκές χώρες εξαιτίας της συγκέντρωσης ανεμβολίαστων ανθρώπων, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του ECDC. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από την 1η Μαρτίου του 2016 ως την 28η Φεβρουαρίου του 2017, συνολικά 5.881 κρούσματα ιλαράς καταγράφηκαν στην Ευρώπη. Στη Ρουμανία καταγράφηκε το 46% από αυτά, το 24% στην Ιταλία και το 9% στη Βρετανία.
Μάλιστα ο αριθμός των κρουσμάτων που αναφέρθηκαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2017 ήταν υπερδιπλάσιος εκείνου των δύο πρώτων μηνών του 2016, σε Αυστρία, Βέλγιο, Κροατία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία και Σουηδία.
Η ασθένεια μπορεί να προληφθεί με τον ασφαλή και αποτελεσματικό εμβολιασμό αλλά εξαιτίας των κενών στην ανοσοποίηση παραμένει μια από τις κυριότερες αιτίες παιδικής θνησιμότητας παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ιλαρά προκάλεσε 134.000 θανάτους το 2015.
Η έκθεση του ECDC αναφέρει ότι το πιο ανησυχητικό σχετικά με τις πρόσφατες επιδημίες στην Ευρώπη είναι ότι χτυπούν μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους και όχι μόνο παιδιά που έχουν νοσήσει. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως το 2015 και το 2016, σχεδόν το ένα τρίτο όλων των κρουσμάτων ιλαράς στην Ευρώπη αφορούσαν ενήλικες άνω των 20 ετών.