Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πολλά κενά στις ιστορικές γνώσεις. Δεν πειράζει, μαθαίνει κάθε μέρα. Ο ίδιος άλλωστε παραδέχθηκε μετά τη συνάντηση που είχε στις αρχές Απριλίου με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζιπίνγκ, ότι ο αρχηγός του κινεζικού κράτους τού κάλυψε αρκετά κενά σχετικά με τις σχέσεις της Κίνας και της Βόρειας Κορέας.
«Ακούγοντάς τον για δέκα λεπτά κατάλαβα ότι… δεν είναι και τόσο εύκολο», είπε ο αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Wall Street Journal.
Να τι έμαθε: «Ξέρετε μιλάμε για χιλιάδες χρόνια… και πολλούς πολέμους. Στην πραγματικότητα, η Κορέα (όλη η χερσόνησος) ήταν μέρος της Κίνας».
Ουπς. Αυτή είναι η πραγματικότητα που προωθεί το κινεζικό καθεστώς τις τελευταίες δεκαετίες και η ίδια εκδοχή της Ιστορίας που ερεθίζει τα γρήγορα ανακλαστικά της Νότιας Κορέας -στενού συμμάχου των ΗΠΑ. Η Σεούλ δεν καταδέχεται –ιστορικά- ισχυρισμούς που υπονοούν ότι η Νότια Κορέα εξαρτιόταν κάποτε από την Κίνα.
«Κανένας αξιόλογος ιστορικός δεν θα έκανε έναν τέτοιο ισχυρισμό», είπε ο Κιούν Μουν Χουάνγκ, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια και συγγραφέας του βιβλίου «Μία Ιστορία της Κορέας».
Πάντως ενδιαφέρον έχει ότι ενώ συνήθως αντιδρά γρήγορα σε αντίστοιχους ισχυρισμούς, η νοτιοκορεατική κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει την ατάκα. Ισως τα στελέχη της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης επιτρέπουν ένα «φάουλ» από τον πρόεδρο των ΗΠΑ που τώρα αρχίζει και εξοικειώνεται με την πολυπλοκότητα και ευαισθησία των διεθνών σχέσεων. Και ίσως σκέφτηκαν ότι ο κ. Τραμπ παρερμήνευσε αυτό που είπε ο κ. Σι.
Οπως σημείωσε ο ειδήμων ιστορικός, «είναι αρκετά πιθανό να είπε κάτι παρεμφερές ο Σι, καθώς αυτή η εκδοχή είναι μέρος του εθνικιστικού αφηγήματος που προωθεί το Κινεζικό Κομουνιστικό Κόμμα τις τελευταίες δεκαετίες». Μιλώντας στο Quartz ο ίδιος εξήγησε ότι στην πραγματικότητα υπήρξαν βασικά δύο επεισόδια στην ιστορία της Κορεατικής Χερσονήσου που ερμηνεύονται από το κινεζικό καθεστώς σύμφωνα με αυτό το αφήγημα.
Τον 2ο αιώνα π.Χ. η αυτοκρατορική δυναστεία Χαν της Κίνας εγκατέστησε τέσσερις κυβερνήσεις τοπικής αυτοδιοίκησης στο βόρειο κομμάτι της Κορεατικής Χερσονήσου, οι οποίες όμως είχαν μία άτυπη λειτουργία και δεν οδήγησαν ποτέ στην επίσημη ένωση του κινεζικού και κορεατικού εδάφους. Κι όμως, κινέζοι ιστορικοί και ερευνητές έχουν προσπαθήσει πολλές φορές να πείσουν ότι αυτές οι τοποθεσίες ανήκουν «στην τοπική Ιστορία της Κίνας».
Η δεύτερη στιγμή σημειώθηκε τον 13ο αιώνα μ.Χ. Υστερα από επτά εκστρατείες, η αυτοκρατορία των Μογγόλων κατόρθωσε να θέσει υπό τον έλεγχό της την Κορέα. Αλλά «οι Μογγόλοι έλεγχαν πολύ πιο άμεσα την Κίνα, παρά την Κορέα», τονίζει ο ιστορικός, σημειώνοντας ότι ακόμη και αν δεχθεί κανείς ότι η αυτοκρατορία των Μογγόλων ήταν στην ουσία η ίδια Κίνα, η Κορέα δεν ήταν μέρος της αλλά ένα κράτος υποταγμένο σε μία αυτοκρατορία.
Οπότε «το πιο πιθανό είναι ότι ο Σι δεν είπε ότι η Κορέα ανήκε στην Κίνα αλλά ότι η Κορέα ήταν κάποτε μέρος της ίδιας αυτοκρατορίας», εξηγεί ο ιστορικός. Ή ίσως είπε ότι η Κίνα κάποτε κυβερνούσε την Κορέα, το οποίο θα αφορούσε την περίοδο της δυναστείας των Χαν.
Το θέμα δεν είναι τι ακριβώς είπε ο Σι αλλά αν προλαβαίνει ο Τραμπ να μάθει όχι μόνο Ιστορία αλλά και πώς χειρίζονται οι κυβερνήσεις την Ιστορία.