Οπαδοί του Ερντογάν πανηγυρίζουν - όχι, όμως, και η Ευρώπη | REUTERS/Fabrizio Bensch
Επικαιρότητα

Ευρωπαϊκές ανησυχίες για την επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος

Βαθιά ανησυχία επικρατεί στην Ευρώπη μετά το αποτέλεσμα του τουρκικού δημοψηφίσματος. Δείτε τις πρώτες αντιδράσεις
Protagon Team

Η επόμενη ημέρα μετά το δημοψήφισμα στην Τουρκία μπορεί να επηρεάσει βαθιά και τις σχέσεις της Αγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, οπαδοί του κ. Ερντογάν του ζήτησαν να επαναφέρει την θανατική ποινή, που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τις Βρυξέλλες. Στο επίκεντρο θα βρεθεί, επίσης, εκ νέου η συμφωνία για το Προσφυγικό, με την Τουρκία να πιέζει για απελευθέρωση των βίζα εισόδου για τουρκικά διαβατήρια, απειλώντας ότι διαφορετικά θα «τορπιλίσει» τη συμφωνία.

Μέχρι τότε, είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν διάφορες πολιτικές ζυμώσεις. Προς το παρόν, υπάρχουν οι πρώτες αντιδράσεις από την Ευρώπη στη νίκη Ερντογάν.

Να επιδείξει «την ευρύτερη δυνατή εθνική συναίνεση στην εφαρμογή της συνταγματικής αναθεώρησης» κάλεσε την Τουρκία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στο «οριακό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος». Ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιερν Γιάγκλαντ σε  ανακοίνωση του σημείωσε επίσης ότι «είναι ύψιστης σημασίας να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας σε πλήρη ευθυγράμμιση με την αρχή του κράτους δικαίου όπως κατοχυρώνεται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Το Συμβούλιο της Ευρώπης, του οποίου η Τουρκία είναι πλήρες μέλος, είναι πανέτοιμο να στηρίξει την χώρα σε αυτή τη διαδικασία» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

«Η κυβέρνηση της Τουρκίας πρέπει να αρχίσει διάλογο με αμοιβαίο σεβασμό με όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις εντός της χώρας, μετά το δημοψήφισμα με το οποίο εγκρίθηκε η μετατροπή της χώρας σε προεδρική δημοκρατία», τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ.

Σε κοινή της δήλωση με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, η κυρία Μέρκελ τονίζει ότι «αυτός ο διάλογος αποτελεί ευθύνη τόσο για την τουρκική κυβέρνηση, όσο και προσωπικά για τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν».

Από την άλλη, ο πρόεδρος της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, Γκι Φερχόφσταντ σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, επικεντρώθηκε στη μικρή διαφορά στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και προέτρεψε τους Ευρωπαίους, στην περίπτωση που ο Ερντογάν επιμείνει στις απόψεις περί συνταγματικής αναθεώρησης, τότε η ΕΕ να διακόψει τις όποιες ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

Σαφές μήνυμα από την Ευρωπαϊκή Eνωση, μετά το οριακό «Ναι» για την αμφιλεγόμενη αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος, «το οποίο σημαίνει ότι η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται από το Κράτος Δικαίου και τη Δημοκρατία», ζήτησε ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, τονίζοντας πως η χώρα αυτή δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ.

Το αποτέλεσμα είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι κατά της ΕΕ, για το οποίο ο ίδιος αναμένει σαφή αντίδραση από τις Βρυξέλλες, καθώς «απαιτείται επιτέλους ειλικρίνεια ως προς τη σχέση ΕΕ-Τουρκίας, και θα πρέπει επιτέλους να τελειώσει η περίοδος του τακτικισμού», ανέφερε o κεντροδεξιός πολιτικός. Ο αυστριακός ΥΠΕΞ ελπίζει, όπως λέει, σε μία αλλαγή συνείδησης από εκείνους στην ΕΕ που εξακολουθούν να τάσσονται υπέρ της ένταξης της Τουρκίας, ενώ ταυτόχρονα επαναλαμβάνει την απαίτησή του για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Τονίζει χαρακτηριστικά πως «η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ και ως εκ τούτου θα πρέπει να τερματιστεί η φαντασίωση μίας ένταξης». Ο Σεμπάστιαν Κουρτς διαβεβαιώνει για την «υποστήριξή και την αλληλεγγύη» του, απευθυνόμενος, όπως τονίζει, «στο σχεδόν 50%» εκείνων που δεν στήριξαν στο δημοψήφισμα την πορεία του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, αλλά τάχθηκαν υπέρ του Κράτους Δικαίου, της Δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Το «οριακό» αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ του «Ναι», τονίζει σε σύντομη δήλωση του ο αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, επισημαίνοντας πως ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αναζήτησε τη ρήξη με τις ευρωπαϊκές θεμελιώδεις αρχές του Κράτους Δικαίου και της Δημοκρατίας, «αλλά σχεδόν το ήμισυ των Τούρκων δεν τον ακολούθησαν».