Το πρωί της Πέμπτης άρχισε μία γεμάτη ημέρα για τον γερμανό αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στην Αθήνα. Βρέθηκε σε τρεις διαφορετικές συναντήσεις, με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.
Η θεματολογία της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον κ. Γκάμπριελ και τον κ. Παυλόπουλο, στο προεδρικό μέγαρο, άρχισε, φυσικά, από την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στο Λονδίνο, έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο, το απόγευμα της Τετάρτης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μίλησε για τη συμπαράστασή της Ευρώπης στον λαό του Ηνωμένου Βασιλείου και στην ηγεσία του, τονίζοντας: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Θα υπερασπισθούμε τον Ανθρωπο και τη Δημοκρατία, απέναντι σε οποιαδήποτε πρόκληση».
Συνεχάρη τον γερμανό υπουργό για τις θέσεις της Γερμανίας σχετικά με το μέλλον της ΕΕ, χαρακτηρίζοντας τη χώρα ως έναν από τους βασικούς πυλώνες υπεράσπισης της συνοχής της Ευρώπης, ιδίως, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ρώμης, με αφορμή τα 60 χρόνια από την ίδρυση της ΕΕ.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στην αντιμετώπιση της κρίσιμης συγκυρίας στη Μεσόγειο και ιδίως στο Αιγαίο, σημειώνοντας, ότι «θα ενεργοποιήσουμε την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας και θα λάβουμε τις αποφάσεις που πρέπει, σχετικά με τη φύλαξη και την υπεράσπιση των συνόρων μας, των ευρωπαϊκών συνόρων και την επιβολή του σεβασμού του συνόλου του διεθνούς δικαίου και φυσικά, τον σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάνης». Σε αυτό το πλαίσιο επεσήμανε την «εξαιρετικά χρήσιμη» συνεργασία της ΕΕ με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.
Από την πλευρά του, ο κ. Γκάμπριελ, υπογράμμισε ότι πρέπει οι Ευρωπαίοι να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικά τα ζητήματα, που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των συνόρων μας, τα θέματα της τρομοκρατίας και της εγκληματικότητας.
«Το θέμα της εσωτερικής ασφάλειας, όπως και το θέμα της εγκληματικότητας, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Η κοινωνική ασφάλεια παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο, διότι είναι ουσιαστικά η άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος» σημείωσε ο ίδιος.
Και αναφέρθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα της κοινωνίας σήμερα, την ανεργία των νέων. Υπογράμμισε την ανάγκη να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, έτσι ώστε στη νότια Ευρώπη και όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ιταλία, στην Ισπανία, οι νέοι άνθρωποι να έχουν ξανά ευκαιρία να βρουν δουλειά και τάχθηκε κατά του διχασμού εντός της Ευρώπης.
Η συζήτηση που είχε ο ίδιος, νωρίτερα, με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κυρία Γεννηματά, ήταν, σύμφωνα με την τελευταία «εξαιρετικά ενδιαφέρουσα». Φαίνεται ότι αντάλλαξαν απόψεις για το μέλλον της Ευρώπης και την ανάγκη περαιτέρω εμβάθυνσης και ενοποίησης με πολιτικές δικαιοσύνης, αλληλεγγύης και ανάπτυξης, που θα βάλουν τέλος στις πολιτικές λιτότητας. Η ίδια από την πλευρά της, ζήτησε από τη γερμανική κυβέρνηση και την Ευρώπη συνολικά να επιδείξουν την υψηλότερη δυνατή ευελιξία προκειμένου να ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος.
Επεσήμανε επίσης την ανάγκη η ΕΕ να επιδείξει σθένος απέναντι στην προκλητική στάση και τις απειλές της τουρκικής ηγεσίας, ενώ τέλος ευχήθηκε στον κ. Γκάμπριελ την νίκη του SPD -υπό την ηγεσία του Μάρτιν Σουλτς πλέον- στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο του 2017.
Αργά το μεσημέρι ο κ. Γκάμπριελ συνάντησε τον έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά για μία πολύωρη συζήτηση. «Συζητήσαμε ειδικώς για το Κυπριακό, στο οποίο η Ελλάδα επιθυμεί, όπως και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, μια ειρηνική λύση, μια λύση που να είναι βιώσιμη και να βρίσκεται στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου», είπε στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Κοτζιάς.
«Ξέρουμε όλοι μας ότι η Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, πιστεύουμε ότι το Κυπριακό είναι πριν απ´ όλα πρόβλημα κατοχής και απόρριψης κάθε σκέψης τρίτες χώρες να έχουν το δικαίωμα επέμβασης στη Μεγαλόνησο», συμπλήρωσε ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος θα επισκεφθεί την Κύπρο την Παρασκευή προκειμένου να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου και την 1η Απριλίου, και να εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στην παρέλαση της εθνικής επετείου.
Οι δύο υπουργοί συζήτησαν και για τα ελληνοτουρκικά ζητήματα, με τον κ. Κοτζιά να επισημαίνει ότι η Ελλάδα θέλει «μια ευρωπαϊκή και δημοκρατική Τουρκία», αλλά είναι στο χέρι της τελευταίας να αποφασίσει εάν θέλει να είναι δημοκρατική και ευρωπαϊκή χώρα. «Είναι δικό της το πρόβλημα, όχι δικό μας», υπογράμμισε.
Σε αυτό το πλαίσιο, συζήτησαν για την έξαρση των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία, για τη γενικότερη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, για το Προσφυγικό και φυσικά για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη.
Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας συναντήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Οι δύο πολιτικοί συζήτησαν για τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές και συμφώνησαν ότι πρέπει να γίνει σκληρή δουλειά ώστε να βρεθεί μία λύση μέχρι τον Απρίλιο. Υστερα, σε δείπνο εργασίας, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Γκάμπριελ συζήτησαν για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό.